Reklama

PARENÉ lekvárové PIROHY s makovou posýpkou: Recept od tej najlepšej babičky

makovky

Zdroj: Dobré jedlo

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Recept, ktorý si zarámujete.

  • Dĺžka prípravy (min): 45
  • Počet porcií: 4
  • Náročnosť: stredná

Suroviny

Potrebujeme:

  • 300 g polohrubej múky
  • 1 lyžica (zarovnaná) sódy bikarbóny
  • 250 ml acidofilného mlieka
  • 1 štipka soli
  • 1 ks vajce
  • 200 g slivkového lekváru
  • 1 ks rozpustené maslo na poliatie
  • 150 g mletého maku
  • 75 g práškového cukru

Postup

Krok 1

Múku zmiešame so sódou bikarbónou, pridáme acidofilné mlieko, soľ, vajce a vypracujeme polotuhé cesto. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a vykrojíme kolieska s priemerom 8 cm.

Krok 2

Do stredu každého kolieska dáme kôpku lekváru, cesto preložíme a dobre zatlačíme.

Krok 3

Do kastróla s vodou dáme sitko na naparovanie, ktoré potrieme rozpusteným maslom, uložíme pirohy a paríme 10 minút.

Krok 4

Pirohy opatrne vyberieme. Na tanieri polejeme rozpusteným maslom, posypeme mletým makom a cukrom.

Autor článku

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!