Reklama

Najlepší SLIVKOVÝ LEKVÁR: „Uvarte ho ako naše prababičky a bude GENIÁLNY," radí etnolologička

Využite úrodu sliviek. Chuť pečeného džemu rozhodne stojí za námahu.

Zdroj: shutterstock.com

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Ako ho varili naše babičky? O pravom slivkovom lekvári sme sa rozprávali so známou etnologičkou a historičkou Katarínou Nádaskou, ktorá má finty na varenie v malíčku.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najlepší SLIVKOVÝ LEKVÁR: RECEPT bez chémie a GENIÁLNY! Teaser
    Zdroj: NMH

    Ako ho varili naše babičky? O pravom slivkovom lekvári sme sa rozprávali so známou etnologičkou a historičkou Katarínou Nádaskou.

    1. V ktorých slovenských regiónoch sa udomácnila tradícia varenia lekváru? Alebo mu podľahli všade?

    Zdroj: Peter Mišo/PLUS Jeden deň

    A takto sa musí neustále miešať domáci slivkový lekvár, aby sa v kotle nespálil.

    Najviac lekváru sa pripravovalo na Západe a v Turci, no slivky patrili k ľudovému ovociu, ktoré rástlo naozaj skoro všade. A keď v auguste dozreli, ľudia sa zišli na dvore, medzi alebo na lúke za domami a varili z nich lekvár od večera až do rána. Hrali im pri tom muzikanti, spievali si, tancovali, rozprávali príbehy a rozprávky. Varenie lekváru patrilo k mimoriadne obľúbeným spoločenským udalostiam.

    Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Pistáciový CHEESECAKE AKO SEN: Recept máme zo známej reštiky! Teaser
      Zdroj: NMH

      2. Ako ho naše prastaré mamy varili?

      Zdroj: Peter Záhradník

      Šup s ním do domácich periek! Recept je tu na našom webe.

      V medených kotlíkoch na železných trojnožkách a nedávali doň žiadne prímesi. Ani vodu, ani cukor, len samé slivky. Počas varenia miešali lekvár drevenou varechou s dlhou rúčkou, aby sa nepripálil. Keď z nej po hodinách padal, bol hotový. Ešte horúci ho preložili do hlinených, drevených alebo slamených nádob, v ktorých stuhol. Tvrdý lekvár potom vyklopili, jednotlivé kusy pobalili do papiera a vešali na hrady na povalu. Keď ho chceli použiť, kúsok z neho odrezali a zriedili vodou.

      Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Domáca CITRÓNOVÁ ZMRZLINA: Recept od známej zmrzlinárky! Teaser
        Zdroj: NMH

        3. Na čo všetko im slúžil?

        Slivkový lekvár bol najmä v chudobných podhorských krajoch takmer každodennou potravinou. Ženy museli jeho prípravu ovládať tak dokonale ako pečenie chleba. Jedol sa s chlebom, v buchtách, koláčoch aj sám, keď deti dostali chuť na sladké. Chlapi si dokonca brali celé bochníky stuhnutého lekváru so sebou, keď išli za prácou na Dolniaky. Dodával im energiu...

        Zdroj: Shutterstock

        Pečený slivkový lekvár ako od babičky.

        Vyskúšajte SKVELÝ RECEPT na domáci SLIVKOVÝ LEKVÁR, ktorý máme od ďalšej odborníčky Hanky Sekulovej. Vrelo vám ho odporúčame:

        Čítajte viac z Dobrého jedla:

        Autor článku

        Katarína Brunovská

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.