Najlepší SLIVKOVÝ LEKVÁR: „Uvarte ho ako naše prababičky a bude GENIÁLNY," radí etnolologička
15. 8. 2022, 19:30 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: shutterstock.com
Ako ho varili naše babičky? O pravom slivkovom lekvári sme sa rozprávali so známou etnologičkou a historičkou Katarínou Nádaskou, ktorá má finty na varenie v malíčku.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Ako ho varili naše babičky? O pravom slivkovom lekvári sme sa rozprávali so známou etnologičkou a historičkou Katarínou Nádaskou.
1. V ktorých slovenských regiónoch sa udomácnila tradícia varenia lekváru? Alebo mu podľahli všade?
Zdroj: Peter Mišo/PLUS Jeden deň
A takto sa musí neustále miešať domáci slivkový lekvár, aby sa v kotle nespálil.
Najviac lekváru sa pripravovalo na Západe a v Turci, no slivky patrili k ľudovému ovociu, ktoré rástlo naozaj skoro všade. A keď v auguste dozreli, ľudia sa zišli na dvore, medzi alebo na lúke za domami a varili z nich lekvár od večera až do rána. Hrali im pri tom muzikanti, spievali si, tancovali, rozprávali príbehy a rozprávky. Varenie lekváru patrilo k mimoriadne obľúbeným spoločenským udalostiam.
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

Zdroj: NMH
2. Ako ho naše prastaré mamy varili?
Zdroj: Peter Záhradník
Šup s ním do domácich periek! Recept je tu na našom webe.
V medených kotlíkoch na železných trojnožkách a nedávali doň žiadne prímesi. Ani vodu, ani cukor, len samé slivky. Počas varenia miešali lekvár drevenou varechou s dlhou rúčkou, aby sa nepripálil. Keď z nej po hodinách padal, bol hotový. Ešte horúci ho preložili do hlinených, drevených alebo slamených nádob, v ktorých stuhol. Tvrdý lekvár potom vyklopili, jednotlivé kusy pobalili do papiera a vešali na hrady na povalu. Keď ho chceli použiť, kúsok z neho odrezali a zriedili vodou.
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

Zdroj: NMH
3. Na čo všetko im slúžil?
Slivkový lekvár bol najmä v chudobných podhorských krajoch takmer každodennou potravinou. Ženy museli jeho prípravu ovládať tak dokonale ako pečenie chleba. Jedol sa s chlebom, v buchtách, koláčoch aj sám, keď deti dostali chuť na sladké. Chlapi si dokonca brali celé bochníky stuhnutého lekváru so sebou, keď išli za prácou na Dolniaky. Dodával im energiu...
Zdroj: Shutterstock
Pečený slivkový lekvár ako od babičky.
Vyskúšajte SKVELÝ RECEPT na domáci SLIVKOVÝ LEKVÁR, ktorý máme od ďalšej odborníčky Hanky Sekulovej. Vrelo vám ho odporúčame:
Čítajte viac z Dobrého jedla: