Máte už dosť HALUŠIEK? Čo tak bryndzové PIROHY?
21. 11. 2021, 12:25 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:25)

Zdroj: Dobré jedlo
Reklama
Poriadne slovenské menu, aj jedno aj druhé!
- Dĺžka prípravy (min): 45
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujete:
- 1 kg zemiakov
- 800 g polohrubej múky (prípadne aj viac)
- 2 ks vajcia
- 250 g bryndze (aj na posypanie)
- 100 g oravskej alebo údenej slaniny (nemusí byť)
- 1 ks nasekaný kôpor
Postup
Krok 1
Zemiaky uvarte v šupke a nechajte vychladnúť (môžete ich uvariť aj deň vopred). Očistite a pretlačte cez lis na zemiaky alebo pomeľte. Pridajte múku, vajcia, soľ a pripravte husté cesto.
Krok 2
Kuchynskú dosku pomúčte a cesto rozvaľkajte na hrúbkou 4 milimetre. Špeciálnou formičkou alebo väčším pohárom z neho vykrajujte pirohy a naplňte bryndzou.
Krok 3
Cesto prehnite na polovicu a okraje stlačte pomocou vidličky. Pirohy varte v mierne osolenej vode, kým nevyplávajú na hladinu. Prepláchnite a podávajte posypané rozmrvenou bryndzou, kôprom a podľa chuti vyškvarenou slaninkou.