Reklama

Máte už dosť HALUŠIEK? Čo tak bryndzové PIROHY?

pirohy

Zdroj: Dobré jedlo

Reklama

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Poriadne slovenské menu, aj jedno aj druhé!

  • Dĺžka prípravy (min): 45
  • Počet porcií: 4
  • Náročnosť: stredná

Suroviny

Potrebujete:

  • 1 kg zemiakov
  • 800 g polohrubej múky (prípadne aj viac)
  • 2 ks vajcia
  • 250 g bryndze (aj na posypanie)
  • 100 g oravskej alebo údenej slaniny (nemusí byť)
  • 1 ks nasekaný kôpor

Postup

Krok 1

Zemiaky uvarte v šupke a nechajte vychladnúť (môžete ich uvariť aj deň vopred). Očistite a pretlačte cez lis na zemiaky alebo pomeľte. Pridajte múku, vajcia, soľ a pripravte husté cesto.

Krok 2

Kuchynskú dosku pomúčte a cesto rozvaľkajte na hrúbkou 4 milimetre. Špeciálnou formičkou alebo väčším pohárom z neho vykrajujte pirohy a naplňte bryndzou.

Krok 3

Cesto prehnite na polovicu a okraje stlačte pomocou vidličky. Pirohy varte v mierne osolenej vode, kým nevyplávajú na hladinu. Prepláchnite a podávajte posypané rozmrvenou bryndzou, kôprom a podľa chuti vyškvarenou slaninkou.

Autor článku

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!