Reklama

3 RECEPTY na BABIČKINE PERKY a GUĽKY: Naplňte ich lekvárom alebo ovocím, budú MŇAM!

Tvarohové s jahodami zmiznú z taniera raz-dva.

Zdroj: Dano Veselský

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Milujeme recepty po babičke! Za tieto dáme ruky do rúry - urobte si hneď všetky.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najlepší JAHODOVÝ DŽEM: Bez chémie a priamo od pestovateľky! Teaser
    Zdroj: NMH

    Perky s čučoriedkovým lekvárom a makom

    Zdroj: Dobré jedlo/MATEJ KALINA

    Recept na na máme od Majstrov Haluškárov. Sú úžasné!

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 6-8 MINÚT

    Potrebujete:

    • 800 g uvarených zemiakov (v šupke)
    • 1 vajce
    • 280 g hrubej múky
    • dobrý čučoriedkový lekvár
    • práškový cukor a mletý mak na posypanie
    • maslo na poliatie
    • čerstvé čučoriedky na ozdobu
    • soľ

    POSTUP:

    1. Vychladnuté zemiaky ošúpte a nastrúhajte. Pridajte vajce, múku, štipku soli a vypracujte nelepivé cesto.
    2. Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika. Vykrojte okrúhle tvary, v strede ich naplňte hustým lekvárom, preložte napoly a okraje spojte - pritlačte ich vidličkou.
    3. Pirohy dajte variť do jemne osolenej vody. Keď vyplávajú, sitkom ich vyberte, posypte makom aj cukrom a polejte rozpusteným maslom. Porcie nakoniec ozdobte lekvárom a čerstvými čučoriedkami.

    Článok s receptami pokračuje na ďalšej strane >>>

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Maroš Molnár CHUDNE ROVNO V KUCHYNI: Aha, POĎTE DO TOHO aj VY! Teaser
      Zdroj: NMH

      Tvarohové guľky s jahodami

      Zdroj: Dano Veselský

      TVAROHOVÉ GUĽKY S JAHODAMI.

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 40 MINÚT

      Potrebujete:

      • 500 g tvarohu
      • 2 celé vajcia
      • 2 lyžice práškového cukru
      • 50 g masla
      • štipka soli
      • detská krupica podľa potreby
      • jahody alebo iné sezónne ovocie
      • citrónová šťava
      • práškový cukor

      POSTUP:

      1. V miske zmiešajte tvaroh, vajcia, cukor, maslo a štipku soli. Do zmesi pridávajte krupicu a miešajte, kým nevznikne nelepivé mäkké cesto. Cesto nechajte chvíľku odpočinúť, nech krupica nasiakne.
      2. Z cesta vytvarujte valček a nakrájajte ho na kúsky, do nich zabaľte ovocie. Vlhkými rukami vytvarujte guľky a obaľte ich v krupici.
      3. Guľky varte vo vriacej osolenej vode, kým nevyplávajú na hladinu – trvá to asi 10 minút. Jemne premiešavajte, aby sa neprilepili ku dnu hrnca. Uvarené guľky vyberte dierovanou lyžicou.
      4. Počas varenia guliek pripravte ovocnú omáčku: Ovocie rozmixujte, pridajte podľa chuti cukor, prípadne citrónovú šťavu. Omáčku prepasírujte cez jemné sitko.

      Článok s receptami pokračuje na ďalšej strane >>>

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Pripravte si voňavý KYSNUTÝ OSÚCH S BRYNDZOU ako od babičky. TEASER

        Pohánkové guľky s čerešňami

        Zdroj: Dano Veselský

        Ak nezoženiete pohánkovú krupicu, môžete použiť aj obyčajnú „detskú“.

        4 PORCIE, PRÍPRAVA 45 MINÚT

        Potrebujete:

        • 400 ml mlieka
        • 150 g pohánkovej krupice + trocha navyše
        • 1 vajce
        • 20 g prírodného cukru
        • štipka soli
        • 100 g pohánkovej múky
        • veľké vykôstkované čerešne
        • hrudkovitý tvaroh na podávanie

        POSTUP:

        1. Z mlieka a krupice uvarte hustú kašu. Nechajte ju vychladnúť. Potom do nej vmiešajte vajce, cukor, štipku soli a pohánkovú múku. Vypracujte hladké cesto.
        2. Do misky nasypte pohánkovú krupicu (alebo hrubú múku). Lyžicou odoberajte z cesta väčšie kúsky a hádžte ich do misy s krupicou. Do každého kúska vtlačte čerešňu a vytvarujte guľku.
        3. Guľky varte asi 7 minút vo veľkom hrnci vo vriacej osolenej vode. Potom ich vyberte dierovanou varechou. Podávajte posypané tvarohom, preliate rozpusteným maslom a dochutené prírodným cukrom.

        Ďalšie tipy na GUĽKY a PERKY z Dobrého jedla:

        Autor článku

        Katarína Brunovská

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.