3 RECEPTY na BABIČKINE PERKY a GUĽKY: Naplňte ich lekvárom alebo ovocím, budú MŇAM!
29. 5. 2022, 10:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:27)

Zdroj: Dano Veselský
Milujeme recepty po babičke! Za tieto dáme ruky do rúry - urobte si hneď všetky.
Zdroj: Dano Veselský
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Dano Veselský
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Perky s čučoriedkovým lekvárom a makom
Zdroj: Dobré jedlo/MATEJ KALINA
Recept na na máme od Majstrov Haluškárov. Sú úžasné!
4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 6-8 MINÚT
Potrebujete:
- 800 g uvarených zemiakov (v šupke)
- 1 vajce
- 280 g hrubej múky
- dobrý čučoriedkový lekvár
- práškový cukor a mletý mak na posypanie
- maslo na poliatie
- čerstvé čučoriedky na ozdobu
- soľ
POSTUP:
- Vychladnuté zemiaky ošúpte a nastrúhajte. Pridajte vajce, múku, štipku soli a vypracujte nelepivé cesto.
- Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika. Vykrojte okrúhle tvary, v strede ich naplňte hustým lekvárom, preložte napoly a okraje spojte - pritlačte ich vidličkou.
- Pirohy dajte variť do jemne osolenej vody. Keď vyplávajú, sitkom ich vyberte, posypte makom aj cukrom a polejte rozpusteným maslom. Porcie nakoniec ozdobte lekvárom a čerstvými čučoriedkami.
Článok s receptami pokračuje na ďalšej strane >>>

Zdroj: NMH
Tvarohové guľky s jahodami
Zdroj: Dano Veselský
TVAROHOVÉ GUĽKY S JAHODAMI.
4 PORCIE, PRÍPRAVA 40 MINÚT
Potrebujete:
- 500 g tvarohu
- 2 celé vajcia
- 2 lyžice práškového cukru
- 50 g masla
- štipka soli
- detská krupica podľa potreby
- jahody alebo iné sezónne ovocie
- citrónová šťava
- práškový cukor
POSTUP:
- V miske zmiešajte tvaroh, vajcia, cukor, maslo a štipku soli. Do zmesi pridávajte krupicu a miešajte, kým nevznikne nelepivé mäkké cesto. Cesto nechajte chvíľku odpočinúť, nech krupica nasiakne.
- Z cesta vytvarujte valček a nakrájajte ho na kúsky, do nich zabaľte ovocie. Vlhkými rukami vytvarujte guľky a obaľte ich v krupici.
- Guľky varte vo vriacej osolenej vode, kým nevyplávajú na hladinu – trvá to asi 10 minút. Jemne premiešavajte, aby sa neprilepili ku dnu hrnca. Uvarené guľky vyberte dierovanou lyžicou.
- Počas varenia guliek pripravte ovocnú omáčku: Ovocie rozmixujte, pridajte podľa chuti cukor, prípadne citrónovú šťavu. Omáčku prepasírujte cez jemné sitko.
Článok s receptami pokračuje na ďalšej strane >>>

Pohánkové guľky s čerešňami
Zdroj: Dano Veselský
Ak nezoženiete pohánkovú krupicu, môžete použiť aj obyčajnú „detskú“.
4 PORCIE, PRÍPRAVA 45 MINÚT
Potrebujete:
- 400 ml mlieka
- 150 g pohánkovej krupice + trocha navyše
- 1 vajce
- 20 g prírodného cukru
- štipka soli
- 100 g pohánkovej múky
- veľké vykôstkované čerešne
- hrudkovitý tvaroh na podávanie
POSTUP:
- Z mlieka a krupice uvarte hustú kašu. Nechajte ju vychladnúť. Potom do nej vmiešajte vajce, cukor, štipku soli a pohánkovú múku. Vypracujte hladké cesto.
- Do misky nasypte pohánkovú krupicu (alebo hrubú múku). Lyžicou odoberajte z cesta väčšie kúsky a hádžte ich do misy s krupicou. Do každého kúska vtlačte čerešňu a vytvarujte guľku.
- Guľky varte asi 7 minút vo veľkom hrnci vo vriacej osolenej vode. Potom ich vyberte dierovanou varechou. Podávajte posypané tvarohom, preliate rozpusteným maslom a dochutené prírodným cukrom.
Ďalšie tipy na GUĽKY a PERKY z Dobrého jedla: