LUSKOVÁ FAZUĽKA osvieži mnohé jedlá: Recepty ako lusk!
16. 7. 2024, 6:01 (aktualizované: 16. 7. 2024, 6:48)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Reklama
Delikátnu chuť dodá polievkam, omáčkam, no stačí ako ju len opečiete na masle s bylinkami ako extra lahodnú prílohu.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
18 fotografiíPrejsť do galérie
Dobre vedieť
- Zelené alebo žlté fazuľky sú mladé nedozreté plody fazule, ktoré majú jemnú šupku, vhodnú na tepelnú úpravu.
- Dajú sa pripraviť jednoducho mierne blanšírované na masle s trochou byliniek samotné, v šalátoch, alebo prípadne v paradajkovej omáčke ako lahodná príloha k mäsu.
- Výborné sú v polievkach, omáčkach i prívarkoch, často sa kombinujú so smotanou, zemiakmi a kôprom aj na sladko-kyslo. Môžete použiť čerstvé, mrazené i zavárané.
- Výborné sú aj pečené s inou zeleninou, alebo s mäsom. Skúste ich po niekoľko kusov (blanšírovaných alebo mrazených) zabaliť do plátku slaniny a upiecť. Parádna chuťovka!
Lusková polievka s kôprom
6 porcií, príprava 10 minút, varenie 45 minút
POTREBUJETE:
- 350-400 g zelenej luskovej fazuľky
- stredne veľkú cibuľu
- 20 g masla
- 2 strúčiky cesnaku
- 1,5 l horúceho zeleninového vývaru
- 1 lyžica mletej červenej papriky
- 2 bobkové listy
- 5 zrniečok nového korenia
- 3 väčšie zemiaky
- 1 väčšia mrkva (nemusí byť)
- 1 lyžica čerstvého nasekaného kôpru
- 2 lyžice hladkej múky
- 200 ml smotany na šľahanie
- 1 lyžica kryštálového cukru
- pol lyžice octu (podľa chuti)
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Fazuľkové struky umyte očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Cibuľu očistite a nadrobno pokrájajte.
- V hrnci roztopte maslo a speňte na ňom nakrájanú cibuľu. Po 5 minútach pridajte fazuľkové lusky a po ďalších 5 minútach rozotretý cesnak a mletú červenú papriku. Premiešajte a zalete horúcim zeleninovým vývarom. Vložte bobkové listy a nové korenie. Priveďte do varu.
- Po 10 minútach varenia pridajte očistené, na menšie kocky nakrájané zemiaky, na tenké kolieska nakrájanú mrkvu a nasekaný kôpor Osoľte, okoreňte a varte asi 7 minút alebo kým nebudú zemiaky a lusky mäkké.
- V hrnčeku vymiešajte múku s kyslou smotanou a za stáleho miešania vlejte do polievky. Dochuťte cukrom, soľou a korením a odstavte. Nakoniec mierne dochuťte octom.
Dobrý tip:
Poievku môžete namiesto múky zahustiť lyžicou ryžových vločiek.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zelené fazuľové struky s mletým bravčovým mäsom.
Fazuľové lusky s mletým mäsom
4 porcie, príprava 10 minút, varenie 40 minút
POTREBUJETE:
- 250 g zelenej fazuľky
- 1 cibuľa
- olej
- 600 g mletého mäsa (bravčové + hovädzie)
- 4 lyžice paradajkovej omáčky (alebo passaty)
- 1 lyžička horčice
- 1 lyžica teriyaky omáčky
- koreniny: mletá rasca, majorán, mletá červená paprika, mleté nové korenie
- 2 strúčiky cesnaku
- kôra z polovice citróna
- pór - biela časť
- soľ, vločky čili
POSTUP:
- Fazuľky očistite a prekrojte na polovice. Dajte na 2 minúty variť do mierne osolenej vody, sceďte a vložte do studenej vody.
- Nadrobno nakrájanú cibuľu speňte na oleji, pridajte mäso a po 5 minútach opekania pridajte paradajkovú a tyriyaki omáčku, horčicu a koreniny. Duste za občasného miešania asi 25 minút.
- Pridajte fazuľky, ochuťte pretlačeným cesnakom a citrónovou kôrou. Po 10 minútach osoľte a prípadne pridajte trocha čili. Pridajte plátky póru, prevarte a odstavte. Podávajte s ryžou.
Ďalšie nápady na chutný obed či večeru z Dobrého jedla: