Reklama

LUSKOVÁ FAZUĽKA osvieži mnohé jedlá: Recepty ako lusk!

Fazuľková polievka so smotanou a kôprom.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Delikátnu chuť dodá polievkam, omáčkam, no stačí ako ju len opečiete na masle s bylinkami ako extra lahodnú prílohu.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TOPKY Z RYŽE: Drobným zrniečkam príde takto na chuť každý!

    Dobre vedieť

    • Zelené alebo žlté fazuľky sú mladé nedozreté plody fazule, ktoré majú jemnú šupku, vhodnú na tepelnú úpravu.
    • Dajú sa pripraviť jednoducho mierne blanšírované na masle s trochou byliniek samotné, v šalátoch, alebo prípadne v paradajkovej omáčke ako lahodná príloha k mäsu.
    • Výborné sú v polievkach, omáčkach i prívarkoch, často sa kombinujú so smotanou, zemiakmi a kôprom aj na sladko-kyslo. Môžete použiť čerstvé, mrazené i zavárané.
    • Výborné sú aj pečené s inou zeleninou, alebo s mäsom. Skúste ich po niekoľko kusov (blanšírovaných alebo mrazených) zabaliť do plátku slaniny a upiecť. Parádna chuťovka!

    Lusková polievka s kôprom

    6 porcií, príprava 10 minút, varenie 45 minút

     

    POTREBUJETE:

    • 350-400 g zelenej luskovej fazuľky
    • stredne veľkú cibuľu
    • 20 g masla
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 1,5 l horúceho zeleninového vývaru
    • 1 lyžica mletej červenej papriky
    • 2 bobkové listy
    • 5 zrniečok nového korenia
    • 3  väčšie zemiaky
    • 1 väčšia  mrkva (nemusí byť)
    • 1 lyžica čerstvého nasekaného kôpru
    • 2 lyžice hladkej múky
    • 200 ml smotany na šľahanie
    • 1 lyžica kryštálového cukru
    • pol lyžice octu (podľa chuti)
    • soľ, mleté čierne korenie

    POSTUP:

    1. Fazuľkové struky umyte očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Cibuľu očistite a nadrobno pokrájajte.
    2. V hrnci roztopte maslo a speňte na ňom nakrájanú cibuľu. Po 5 minútach pridajte fazuľkové lusky a po ďalších 5 minútach rozotretý cesnak a mletú červenú papriku. Premiešajte a zalete horúcim zeleninovým vývarom. Vložte bobkové listy a nové korenie. Priveďte do varu.
    3. Po 10 minútach varenia pridajte očistené, na menšie kocky nakrájané zemiaky, na tenké kolieska nakrájanú mrkvu a nasekaný kôpor Osoľte, okoreňte a varte asi 7 minút alebo kým nebudú zemiaky a lusky mäkké.
    4. V hrnčeku vymiešajte múku s kyslou smotanou a za stáleho miešania vlejte do polievky. Dochuťte cukrom, soľou a korením a odstavte. Nakoniec mierne dochuťte octom.

    Dobrý tip: 

    Poievku môžete namiesto múky zahustiť  lyžicou ryžových vločiek.

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Zelené fazuľové struky s mletým bravčovým mäsom.

    Fazuľové lusky s mletým mäsom

    4 porcie, príprava 10 minút, varenie 40 minút

     

    POTREBUJETE:

    • 250 g zelenej fazuľky
    • 1 cibuľa
    • olej
    • 600 g mletého mäsa (bravčové + hovädzie)
    • 4 lyžice paradajkovej omáčky (alebo passaty)
    • 1 lyžička horčice
    • 1 lyžica teriyaky omáčky
    • koreniny: mletá rasca, majorán, mletá červená paprika, mleté nové korenie
    • 2 strúčiky cesnaku
    • kôra z polovice citróna
    • pór - biela časť
    • soľ, vločky čili

     

    POSTUP:

    1. Fazuľky očistite a prekrojte na polovice. Dajte na 2 minúty variť do mierne osolenej vody, sceďte a vložte do studenej vody.
    2. Nadrobno nakrájanú cibuľu speňte na oleji, pridajte mäso a po 5 minútach opekania pridajte paradajkovú a tyriyaki omáčku, horčicu a koreniny. Duste za občasného miešania asi 25 minút.
    3. Pridajte fazuľky, ochuťte pretlačeným cesnakom a citrónovou kôrou. Po 10 minútach osoľte a prípadne pridajte trocha čili. Pridajte plátky póru, prevarte a odstavte. Podávajte s ryžou.

    Ďalšie nápady na chutný obed či večeru z Dobrého jedla:

    Autor článku

    Mária Abrahámová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!