Reklama

Bezlepkové KUKURIČNÉ PLACKY, ktoré Juraj Kemka zbožňuje: Super RECEPT!

Herec a zabávač Juraj Kemka s rodinou pripravili na záhrade svojho rodinného domu ľahké letné obedové menu.

Zdroj: MATEJ KALINA

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Sú nadýchané ako obláčik a hotové skôr, ako sa nazdáte. Tieto placky bez lepku sme sa naučili od manželky herca Juraja Kemku a odvtedy ich robievame veľmi často. Máte doma kukuricu? Pustite sa do nich!

„Vždy ma veľmi poteší, ak ľuďom chutí. Keď mi pred desiatimi rokmi zistili intolerancie, prekopala som náš rodinný jedálny lístok a začala variť aj piecť nanovo. S Jurajom sme sa časom zhodli, že okrem lepku a laktózy minimalizujeme biely cukor, z ktorého bývali naši chlapci vystrelení do nebies,“ usmieva sa vychýrená hostiteľka v slovenskom šoubiznise Adriana, ktorá nám venovala aj recept na úžasný HRNČEKOVÝ KOLÁČ BEZ LEPKU. Aké múky teda používa?

1. Bezlepkové zmesi
Preferujem konkrétnu značku z Anglicka Doves Farm, ktorá ponúka univerzálnu a samokypriacu múku. Vlastne si nespomínam, že by som ňou pokazila čo len jeden bezlepkový dezert.“

2. Prirodzene bezlepkové múky
„Moja naj do koláčov je z blanšírovaných mandlí pomletých na jemno. Pokojne ju však môžete nahradiť obyčajnými mandľami, ktoré doma na­jemno zomeliete. Perfektná je aj pohánková múka s orieškovým nádychom, ktorá ladí s letným ovocím, a ešte prirodzene sladkastá kokosová múka.“

Zdroj: MATEJ KALINA

Herec a zabávač Juraj Kemka s rodinou pripravili na záhrade svojho rodinného domu v rakúskom Wlofstahli ľahké letné obedové menu.

Bezlepkové placky s kukuricou

10 KUSOV, PRÍPRAVA 10 MINÚT,  PEČENIE 15 MINÚT

Potrebujete:

  • 120 g hladkej múky (bezlepkovej múčnej zmesi s guarovou gumou)
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 1 lyžička soli
  • 2 vajcia
  • 100 ml mlieka (pre bezlaktózovú verziu, rastlinného)
  • 40 g masla (roztopeného)
  • 1 šálka kukurice
  • 2 lyžice nasekaných byliniek (bazalka, petržlenová vňať, pažítka) + na ozdobu
  • jogurtový dresing alebo vegánska majonéza na podávanie

POSTUP:

  1. Do misy preosejte múku s kypriacim práškom, cesto na placky bude nadýchanejšie. Postupne zapracujte všetky zvyšné suroviny.
  2. Hotové cesto je tekutejšie, ale to nevadí. Odoberajte z neho naberačkou a na rozpálenom grile (planchi) alebo panvici opekajte placky z oboch strán.
  3. Kukuričné placky podávajte s dobrým domácim dresingom alebo vegánskou majonézou. Porcie ozdobte nasekanými bylinkami. Dobrú chuť!

Autor článku

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.