Bezlepkové KUKURIČNÉ PLACKY, ktoré Juraj Kemka zbožňuje: Super RECEPT!
15. 7. 2024, 8:31 (aktualizované: 15. 7. 2024, 8:32)

Zdroj: MATEJ KALINA
Sú nadýchané ako obláčik a hotové skôr, ako sa nazdáte. Tieto placky bez lepku sme sa naučili od manželky herca Juraja Kemku a odvtedy ich robievame veľmi často. Máte doma kukuricu? Pustite sa do nich!
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Galéria k článku
„Vždy ma veľmi poteší, ak ľuďom chutí. Keď mi pred desiatimi rokmi zistili intolerancie, prekopala som náš rodinný jedálny lístok a začala variť aj piecť nanovo. S Jurajom sme sa časom zhodli, že okrem lepku a laktózy minimalizujeme biely cukor, z ktorého bývali naši chlapci vystrelení do nebies,“ usmieva sa vychýrená hostiteľka v slovenskom šoubiznise Adriana, ktorá nám venovala aj recept na úžasný HRNČEKOVÝ KOLÁČ BEZ LEPKU. Aké múky teda používa?
1. Bezlepkové zmesi
„Preferujem konkrétnu značku z Anglicka Doves Farm, ktorá ponúka univerzálnu a samokypriacu múku. Vlastne si nespomínam, že by som ňou pokazila čo len jeden bezlepkový dezert.“
2. Prirodzene bezlepkové múky
„Moja naj do koláčov je z blanšírovaných mandlí pomletých na jemno. Pokojne ju však môžete nahradiť obyčajnými mandľami, ktoré doma najemno zomeliete. Perfektná je aj pohánková múka s orieškovým nádychom, ktorá ladí s letným ovocím, a ešte prirodzene sladkastá kokosová múka.“
Zdroj: MATEJ KALINA
Herec a zabávač Juraj Kemka s rodinou pripravili na záhrade svojho rodinného domu v rakúskom Wlofstahli ľahké letné obedové menu.
Bezlepkové placky s kukuricou
10 KUSOV, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT
Potrebujete:
- 120 g hladkej múky (bezlepkovej múčnej zmesi s guarovou gumou)
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 1 lyžička soli
- 2 vajcia
- 100 ml mlieka (pre bezlaktózovú verziu, rastlinného)
- 40 g masla (roztopeného)
- 1 šálka kukurice
- 2 lyžice nasekaných byliniek (bazalka, petržlenová vňať, pažítka) + na ozdobu
- jogurtový dresing alebo vegánska majonéza na podávanie
POSTUP:
- Do misy preosejte múku s kypriacim práškom, cesto na placky bude nadýchanejšie. Postupne zapracujte všetky zvyšné suroviny.
- Hotové cesto je tekutejšie, ale to nevadí. Odoberajte z neho naberačkou a na rozpálenom grile (planchi) alebo panvici opekajte placky z oboch strán.
- Kukuričné placky podávajte s dobrým domácim dresingom alebo vegánskou majonézou. Porcie ozdobte nasekanými bylinkami. Dobrú chuť!