Reklama

Bleskové CITRÓNOVÉ KOLÁČE: Neváhajte, u vás doma sa po nich zapráši!

Recept na túto fantastickú bábovku je priamo v článku. Určite si ju upečte!

Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Po sviatkoch sa nám zase chvíľu nechce vypekať hodiny, ale chuť na sladké nás rozhodne neprešla. Stavíme sa, že ste na tom rovnako! Uvidíte, tieto rýchle koláče s citrónom budete doma milovať.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Úžasne voňavá CITRÓNOVÁ BÁBOVKA: Máte ju na stole RAZ-DVA! Teaser
    Zdroj: NMH

    Či už čakáte návštevu narýchlo, alebo ste jednoducho dostali chuť na niečo dobré, sladké, ale bleskové, zachráni vás tento chlebíček.

    Rýchly citrónový chlebíček

    Zdroj: Dušan Křístek

    Citrónový chlebíček máte upečený raz-dva!

    14 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT

    Potrebujete:

    • 200 g polohrubej múky (plus na vysypanie formy)
    • 8 lyžíc kukuričného škrobu
    • pol kypriaceho prášku
    • 125 g kryštálového cukru
    • 2 vajcia
    • 125 g masla (plus na vymastenie formy)
    • 2 citróny (1 je na polevu)
    • 200 g práškového cukru na polevu

    POSTUP:

    1. V mise zmiešajte suché suroviny. Potom do nich primiešajte vajcia, maslo, šťavu a kôru z 1 citróna a dobre zapracujte. Hladké cesto vylejte do vymastenej a múkou vysypanej formy na chlebíček.
    2. Koláč pečte v rúre vyhriatej na 180 C asi 45 minút. Zatiaľ pripravte polevu (nemusí byť, ale chlebíček s ňou je ešte lepší :) Len dobre vymiešajte citrónovú šťavu s práškovým cukrom a potom ju naneste na ešte teplý chlebíček. Počkajte, kým vychladne, a môžete podávať.

    Článok s receptami pokračuje na ďalšej strane >>>

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      10 najkrajších sviatočných tortičiek zo Sladkej výzvy

      Recept na túto úžasnú bábovku máme od našej dvornej cukrárky Veroniky Kollárovej. Chutí presne tak, ako vyzerá. Už len zahryznúť sa!

      Citrónová bábovka

      Zdroj: DOBRÉ JEDLO/Laura Witteková

      Citrónová bábovka chutí ako sen. Je ľahučká a rýchlo hotová.

      1 KUS, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 60 MINÚT

      Potrebujete:

      • 375 g hladkej múky
      • 75 g kukuričnej múky
      • 2 lyžičky kypriaceho prášku
      • pol lyžičky sódy bikarbóny
      • 225 g masla (izbovej teploty + na vymastenie
        formy)
      • 300 g práškového cukru
      • 75 ml citrónovej šťavy
      • 1 lyžica citrónovej kôry
      • 4 veľké vajcia
      • 250 ml cmaru";i:10;s:35:"polohrubá múka na vysypanie formy";i:11;s:69:"100 g práškového cukru a 3-4 lyžice citrónovej šťavy na polevu

      POSTUP:

      1. Do misy dajte všetky sypké suroviny a za miešajte. V druhej mise vyšľahajte maslo s práškovým cukrom na penu. Po jednom primiešavajte vajcia. Potom pridajte citrónovú kôru, citrónovú šťavu, cmar a zamiešajte. Nakoniec zapracujte sypké suroviny.
      2. Cesto vylejte do vymastenej a múkou vysypanej formy, jemne ho uhlaďte a dajte piecť pri 170 C na 50-60 minút. Urobte test špajdľou.
      3. Bábovku nechajte 10-15 minút chladnúť vo forme, potom ju opatrne vyklopte na mriežku a nechajte celkom vychladnúť.
      4. Zatiaľ pripravte polevu: Dobre zmiešajte práškový cukor so šťavou. Hotovou polevou polejte bábovku, nechajte stuhnúť a môžete podávať!

      Článok s receptami pokračuje na ďalšej strane >>>

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Úžasne chutné zasnežené DEZERTY: To je ale nádielka!

        Aj recept na tento lahodný cheesecake pripravila cukrárka Dobrého jedla Veronika Kollárová. Urobíte ho raz-dva a potom vyčkajte, kým dobre odleží. Stojí to za to...

        Citrónový cheesecake

        Zdroj: Laura Witteková

        Citrónový cheesecake urobíte bleskovo. A bleskovo sa po ňom aj zapráši!

        12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

        Na korpus:

        • 200 g maslových sušienok
        • 110 g masla
        • kôra z 1 citróna

        Na plnku:

        • 250 g jemného tvarohu
        • 250 g krémového syra (mascarpone)
        • 50 g kyslej smotany
        • 125 g práškového cukru
        • 1 citrón
        • 150 ml smotany na šľahanie
        • 3 vajcia

        Na polevu:

        • 125 ml citrónovej šťavy
        • 110 g kryštálového cukru
        • 2 vajcia +5 žĺtkov
        • 15 g masla
        • 1 citrón

        POSTUP:

        1. Najprv pripravte korpus: Rozpustené maslo zmiešajte s rozdrvenými sušienkami a citrónovou kôrou. Dno formy (26 cm) vyložte papierom na pečenie a rozotrite sušienkovú zmes. Lyžicou ju uhlaďte a po krajoch vytiahnite trochu vyššie.
        2. Zamiešajte náplň: Tvaroh, krémový syr, kyslú smotanu, cukor, citrón a smotanu na šľahanie dobre vymiešajte. Potom pridajte vajcia a miešajte už iba chvíľu. Náplň vylejte na korpus a dajte do rúry vyhriatej na 180 °C (v teplovzdušnej na 160 °C). Na spodok rúry však uložte nádobu s vodou, ktorá bude počas pečenia vytvárať paru. Pečte asi 40 minút. Potom nechajte minimálne 2 hodiny chladiť.
        3. Urobte citrónovú polevu: Všetky suroviny okrem masla dajte do misy. Miešajte nad parou, kým poleva nezhustne. Potom ju odstavte a prepasírujte cez sitko. Pridajte maslo a nechajte rozpustiť. Poleva nesmie byť príliš hustá ani riedka. Nalejte ju na vychladený cheesecake a dajte opäť do chladničky. Minimálne na 6 hodín, ideálne cez noc. Odstáty cheesecake ozdobte a môžete servírovať. Dobrú chuť!

        Ďalšie tipy na dobroty z Dobrého jedla:

        Autori článku

        Katarína Brunovská

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.

        Veronika Kollárová

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.