Bleskové CITRÓNOVÉ KOLÁČE: Neváhajte, u vás doma sa po nich zapráši!
13. 1. 2023, 18:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Po sviatkoch sa nám zase chvíľu nechce vypekať hodiny, ale chuť na sladké nás rozhodne neprešla. Stavíme sa, že ste na tom rovnako! Uvidíte, tieto rýchle koláče s citrónom budete doma milovať.
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Či už čakáte návštevu narýchlo, alebo ste jednoducho dostali chuť na niečo dobré, sladké, ale bleskové, zachráni vás tento chlebíček.
Rýchly citrónový chlebíček
Zdroj: Dušan Křístek
Citrónový chlebíček máte upečený raz-dva!
14 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT
Potrebujete:
- 200 g polohrubej múky (plus na vysypanie formy)
- 8 lyžíc kukuričného škrobu
- pol kypriaceho prášku
- 125 g kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 125 g masla (plus na vymastenie formy)
- 2 citróny (1 je na polevu)
- 200 g práškového cukru na polevu
POSTUP:
- V mise zmiešajte suché suroviny. Potom do nich primiešajte vajcia, maslo, šťavu a kôru z 1 citróna a dobre zapracujte. Hladké cesto vylejte do vymastenej a múkou vysypanej formy na chlebíček.
- Koláč pečte v rúre vyhriatej na 180 C asi 45 minút. Zatiaľ pripravte polevu (nemusí byť, ale chlebíček s ňou je ešte lepší :) Len dobre vymiešajte citrónovú šťavu s práškovým cukrom a potom ju naneste na ešte teplý chlebíček. Počkajte, kým vychladne, a môžete podávať.
Článok s receptami pokračuje na ďalšej strane >>>

Recept na túto úžasnú bábovku máme od našej dvornej cukrárky Veroniky Kollárovej. Chutí presne tak, ako vyzerá. Už len zahryznúť sa!
Citrónová bábovka
Zdroj: DOBRÉ JEDLO/Laura Witteková
Citrónová bábovka chutí ako sen. Je ľahučká a rýchlo hotová.
1 KUS, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 60 MINÚT
Potrebujete:
- 375 g hladkej múky
- 75 g kukuričnej múky
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- pol lyžičky sódy bikarbóny
- 225 g masla (izbovej teploty + na vymastenie
formy) - 300 g práškového cukru
- 75 ml citrónovej šťavy
- 1 lyžica citrónovej kôry
- 4 veľké vajcia
- 250 ml cmaru";i:10;s:35:"polohrubá múka na vysypanie formy";i:11;s:69:"100 g práškového cukru a 3-4 lyžice citrónovej šťavy na polevu
POSTUP:
- Do misy dajte všetky sypké suroviny a za miešajte. V druhej mise vyšľahajte maslo s práškovým cukrom na penu. Po jednom primiešavajte vajcia. Potom pridajte citrónovú kôru, citrónovú šťavu, cmar a zamiešajte. Nakoniec zapracujte sypké suroviny.
- Cesto vylejte do vymastenej a múkou vysypanej formy, jemne ho uhlaďte a dajte piecť pri 170 C na 50-60 minút. Urobte test špajdľou.
- Bábovku nechajte 10-15 minút chladnúť vo forme, potom ju opatrne vyklopte na mriežku a nechajte celkom vychladnúť.
- Zatiaľ pripravte polevu: Dobre zmiešajte práškový cukor so šťavou. Hotovou polevou polejte bábovku, nechajte stuhnúť a môžete podávať!
Článok s receptami pokračuje na ďalšej strane >>>

Aj recept na tento lahodný cheesecake pripravila cukrárka Dobrého jedla Veronika Kollárová. Urobíte ho raz-dva a potom vyčkajte, kým dobre odleží. Stojí to za to...
Citrónový cheesecake
Zdroj: Laura Witteková
Citrónový cheesecake urobíte bleskovo. A bleskovo sa po ňom aj zapráši!
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT
Na korpus:
- 200 g maslových sušienok
- 110 g masla
- kôra z 1 citróna
Na plnku:
- 250 g jemného tvarohu
- 250 g krémového syra (mascarpone)
- 50 g kyslej smotany
- 125 g práškového cukru
- 1 citrón
- 150 ml smotany na šľahanie
- 3 vajcia
Na polevu:
- 125 ml citrónovej šťavy
- 110 g kryštálového cukru
- 2 vajcia +5 žĺtkov
- 15 g masla
- 1 citrón
POSTUP:
- Najprv pripravte korpus: Rozpustené maslo zmiešajte s rozdrvenými sušienkami a citrónovou kôrou. Dno formy (26 cm) vyložte papierom na pečenie a rozotrite sušienkovú zmes. Lyžicou ju uhlaďte a po krajoch vytiahnite trochu vyššie.
- Zamiešajte náplň: Tvaroh, krémový syr, kyslú smotanu, cukor, citrón a smotanu na šľahanie dobre vymiešajte. Potom pridajte vajcia a miešajte už iba chvíľu. Náplň vylejte na korpus a dajte do rúry vyhriatej na 180 °C (v teplovzdušnej na 160 °C). Na spodok rúry však uložte nádobu s vodou, ktorá bude počas pečenia vytvárať paru. Pečte asi 40 minút. Potom nechajte minimálne 2 hodiny chladiť.
- Urobte citrónovú polevu: Všetky suroviny okrem masla dajte do misy. Miešajte nad parou, kým poleva nezhustne. Potom ju odstavte a prepasírujte cez sitko. Pridajte maslo a nechajte rozpustiť. Poleva nesmie byť príliš hustá ani riedka. Nalejte ju na vychladený cheesecake a dajte opäť do chladničky. Minimálne na 6 hodín, ideálne cez noc. Odstáty cheesecake ozdobte a môžete servírovať. Dobrú chuť!
Ďalšie tipy na dobroty z Dobrého jedla: