objednať časopis
všetky kategórie

Fašiangy sú v plnom prúde, patrí sa zamiesiť na šišky. Skúste tieto, od známeho šéfkuchára. Sú krásne mäkučké.

BABKINE ŠIŠKY

35-40 kusov, príprava 50 minút + kysnutie, vysmážanie 30 minút

Vyprážané pampúšiky s džemom.
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková

POTREBUJETE:

  • 10 g sušeného droždia (alebo 30 g čerstvého)
  • 1 lyžička kryštálového cukru
  • 300 ml mlieka
  • 30 g masla izbovej teploty
  • 30 g práškového cukru
  • 3 veľké žĺtky
  • 500 g polohrubej múky
  • štipka soli
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 2  lyžice rumu
  • olej na vyprážanie
  • jahodový džem
Buchty môžete plniť len slivkovým lekvárom.
Čítajte viac
TVAROHOVÉ BUCHTY ČI ZÁVIN? Máme bezkonkurenčné RECEPTY na obe pochúťky!

POSTUP:

  1. Najskôr pripravte kvások: Do malej misky nalejte 100 ml vlažného mlieka, lyžičku cukru a droždie. Nechajte 5 minút postáť a premiešajte tak, aby sa droždie úplne rozpustilo. Nechajte na teplom mieste vykysnúť. Čas sa nedá presne určiť, závisí to od kvality droždia a teploty miesta, kde kvások kysne.
  2. Vo veľkej mise vymiešajte maslo s cukrom a žĺtkami. Pokojne na to použite varešku. Pridajte kvások, zvyšok mlieka, múku, soľ, citrónovú šťavu, rum a vypracujte vláčne, jemne lepivé cesto.
  3. Vytvorte z neho guľu, pomúčte trochou múky, zakryte čistou utierkou a nechajte kysnúť, kým cesto zdvojnásobí svoj objem.
  4. Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pracovnej doske na hrúbku 1,5 – 2 cm a vykrajujte kolieska. Veľkosť koliesok je na vás. Nezabudnite, že šišky pri vyprážaní podrastú. Ja najradšej robím také šikovné "jednohubky" s priemerom 5 cm. Je s tým o trochu viac práce, ale výsledok stojí za to.
  5. Vykrojené šišky poukladajte na pomúčenú dosku, prikryte utierkou a nechajte 10 minút odpočívať.
  6. Medzitým rozohrejte širokú panvicu s olejom. Šisky musia v rozpálenom oleji plávať, preto ním nešetrite. Tesne pred vyprážaním urobte na šiške prstom malú dierku a touto stranou ju opatrne vložte do panvice. Na oboch stranách vyprážajte minútku až dve do zlatista.
  7. Vypražené šišky ukladajte na papierový obrúsok a posypte cukrom. Tesne pred podávaním dozdobte vynikajúcim domácim džemom alebo lekvárom. Ja milujem jahodový. A dávam ho za veľkú lyžicu!

Fašiangové šišky majú množstvo variácií. Pozrite si VO FOTOGALÉRII!

Fašiangy sú plné chutí. Aj týchto:

Domáce jaternice.
Čítajte viac
DEDINSKÁ ZABÍJAČKA: Najlepšie špeciality podľa mäsiara Feriho!
Tvarohové fánky
Čítajte viac
Upiecť TVAROHOVÉ FÁNKY je naozaj hračka: Budú hviezdou vašich fašiangov!
Tento maďarský dezert sa nekrája. Jednoducho si odtrhnite buchtičiek, koľko chcete.
Čítajte viac
Maďarské koláče: Sladké RECEPTY OD SUSEDOV milujeme!
Miloš Bubán
Čítajte viac
Nezabudnuteľné LOKŠE: Takto ich robila mamička Miloša Bubána
Kokosové kocky s višňami.
Čítajte viac
Úžasné KOKOSOVÉ KOLÁČE: Také voňavé, že im určite neodoláte!
Fánky od Miňa.
Čítajte viac
MIŇOVA ŠKOLA PEČENIA: S chutnými FÁNKAMI si užijete sladké fašiangy
Čítajte viac
Pripravte si cez víkend streetfood špecialitu: Burger s TRHANÝM BRAVČOVÝM MÄSOM
Zemiaky očistite a nastrúhajte do misy. Pridajte múku, soľ, vajce a vypracujte cesto. Rozdeľte ho na 8 častí a vyformujte valčeky dlhé asi 10 cm.
Čítajte viac
Geniálny RECEPT NA VALČEKOVÚ KNEDĽU nám venovala autorka bestsellerov o jedle: Uložte si ho!
Šišky s penou.
Čítajte viac
Zamieste na FAŠIANGOVÉ ŠIŠKY: Máme úžasne dobré recepty!