BABKINE ŠIŠKY
35-40 kusov, príprava 50 minút + kysnutie, vysmážanie 30 minút
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
POTREBUJETE:
- 10 g sušeného droždia (alebo 30 g čerstvého)
- 1 lyžička kryštálového cukru
- 300 ml mlieka
- 30 g masla izbovej teploty
- 30 g práškového cukru
- 3 veľké žĺtky
- 500 g polohrubej múky
- štipka soli
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 2 lyžice rumu
- olej na vyprážanie
- jahodový džem
POSTUP:
- Najskôr pripravte kvások: Do malej misky nalejte 100 ml vlažného mlieka, lyžičku cukru a droždie. Nechajte 5 minút postáť a premiešajte tak, aby sa droždie úplne rozpustilo. Nechajte na teplom mieste vykysnúť. Čas sa nedá presne určiť, závisí to od kvality droždia a teploty miesta, kde kvások kysne.
- Vo veľkej mise vymiešajte maslo s cukrom a žĺtkami. Pokojne na to použite varešku. Pridajte kvások, zvyšok mlieka, múku, soľ, citrónovú šťavu, rum a vypracujte vláčne, jemne lepivé cesto.
- Vytvorte z neho guľu, pomúčte trochou múky, zakryte čistou utierkou a nechajte kysnúť, kým cesto zdvojnásobí svoj objem.
- Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pracovnej doske na hrúbku 1,5 – 2 cm a vykrajujte kolieska. Veľkosť koliesok je na vás. Nezabudnite, že šišky pri vyprážaní podrastú. Ja najradšej robím také šikovné "jednohubky" s priemerom 5 cm. Je s tým o trochu viac práce, ale výsledok stojí za to.
- Vykrojené šišky poukladajte na pomúčenú dosku, prikryte utierkou a nechajte 10 minút odpočívať.
- Medzitým rozohrejte širokú panvicu s olejom. Šisky musia v rozpálenom oleji plávať, preto ním nešetrite. Tesne pred vyprážaním urobte na šiške prstom malú dierku a touto stranou ju opatrne vložte do panvice. Na oboch stranách vyprážajte minútku až dve do zlatista.
- Vypražené šišky ukladajte na papierový obrúsok a posypte cukrom. Tesne pred podávaním dozdobte vynikajúcim domácim džemom alebo lekvárom. Ja milujem jahodový. A dávam ho za veľkú lyžicu!
Fašiangové šišky majú množstvo variácií. Pozrite si VO FOTOGALÉRII!
Fašiangy sú plné chutí. Aj týchto: