Reklama

7 mýtov o CHUDNUTÍ: Takto kilá naozaj nepôjdu dole

Say,No,To,Sweet,During,Diet.,Woman,Refusing,To,Eat

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Pozrite sa na 7 až príliš častých "právd" o chudnutí, nad ktorými odborníci iba krútia hlavami.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Cícerové MENU: Hodí sa všade, od predjedla až po dezert!

    Mýty o chudnutí zbúral portál Žena.

    Mýtus č. 1: Jesť treba len vtedy, keď cítite hlad.

    Čo hovoria fakty?

    Predstava, že vynechaním jedla ušetríte kopu kalórií, je mylná. Americký Národný register kontroly hmotnosti sledoval vyše 10-tisíc ľudí, ktorí schudli aspoň 13,6 kg a udržali si hmotnosť aspoň jeden rok. Záver výskumnej štúdie je jednoznačný: kľúčom k úspešnému chudnutiu je rovnomerné rozloženie stravy počas celého dňa. Ľudia, ktorí vynechávajú jedlá, sú náchylnejší na problémy s nadváhou, pretože hladní skonzumujú príliš veľké porcie alebo zhltnú všetko, čo im príde pod ruky. Ak chcete zdravo schudnúť a nepribrať, jedzte zdravú, nutrične vyváženú stravu v pravidelných intervaloch 4 až 5 hodín bez ohľadu na to, či máte pracovný deň, víkend alebo dovolenku. Začnite raňajkami.

    Mýtus č. 2: Nevhodné jedlá neexistujú, treba jesť všetko s mierou.

    Čo hovoria fakty?

    Určite ste počuli, že neexistujú dobré a zlé potraviny, iba dobré a zlé diéty. Notorické dietárky to často využívajú ako alibi, aby mohli jesť všetko, na čo majú chuť. Pravda je však taká, že spôsob prípravy niekedy zbaví suroviny živín a pribalí im zbytočné kalórie. Príklad: zemiakové lupienky v porovnaní s pečenými zemiakmi už nemajú nič okrem tuku a soli. Navyše, šuplík napchatý keksíkmi len zvádza na nekontrolované jedenie. Buďte úprimná: naozaj by ste sa uspokojili s jedným? Základom chudnutia a udržiavania optimálnej hmotnosti by mali byť primerané porcie čerstvých zdravých potravín.

    Mýtus č. 3: Pre pocit sýtosti a uspokojenia z jedla treba jesť dostatok tuku.

    Čo hovoria fakty?

    Tuk je najlenivejšia zložka potravy – najdlhšie sa zdrží v žalúdku, preto prevládal názor, že mastnejšie jedlá spomaľujú trávenie a zasýtia na dlhšiu dobu. Nedávne výskumy však ukázali, že pomer cukrov a tukov nemá žiadny vplyv na pocit sýtosti. Mimochodom, tuk má dvojnásobne vyššiu energetickú hodnotu ako bielkoviny a sacharidy. V skutočnosti to nie sú ani sacharidy, ani tuk, ale bielkoviny, ktoré navodia pocit uspokojenia z jedla. Za pocit nasýtenia je zodpovedná vláknina, ktorá s nachádza najmä v zelenine, strukovinách a celozrnných výrobkoch z obilnín.

    Mýtus č. 4: Nízkosacharidová diéta odplavuje z tela kalórie.

    Čo hovoria fakty?

    Mnohí ľudia sú presvedčení, že keď obmedzia sacharidy, telo začne odbúravať čiastočky tuku zo zásob, čo údajne dokazuje prítomnosť ketónov v moči. Americkí vedci, ktorí to skúmali, však nezistili žiadnu súvislosť medzi hladinami ketónov a zmenou hmotnosti u žien, ktoré držali nízkosacharidovú diétu. Počiatočné rýchle chudnutie nastane preto, že telo začne uvoľňovať glykogén, ktorý si bunky vytvárajú ako zásobu zo sacharidov. S každým gramom glykogénu sa zároveň uvoľnia 3 gramy vody, takže úbytok hmotnosti je spôsobený zvýšeným močením. Po 10 až 14 dňoch sa však fáza rýchleho chudnutia skončí.

    Mýtus č. 5: Pár dní hladovky naštartuje chudnutie.

    Aká je pravda?

    Hladovanie neprospieva zdraviu ani neurýchli chudnutie, skôr naopak. Keď celý deň nedáte nič do úst, budete mať tendenciu zjesť oveľa viac kalórií, ako ste ušetrili hladovaním. Okrem toho, pri hladovke začnete najskôr strácať svalovú hmotu, nie podkožný tuk. Z jedálneho lístka vyškrtnite všetky zbytočné kalórie – cukor, sladké nápoje, nasýtené tuky a podobne. Jedzte pravidelne, ale zmenšite porcie a nezabúdajte na pravidelnú dávku pohybu.

    Mýtus č. 6: Zo sacharidov sa priberá, preto ich treba vynechať.

    Čo hovoria fakty?

    Sacharidy sú jedna z troch základných živín a dôležitý zdroj energie pre mozog a svaly. Delia sa na dve skupiny: jednoduché a zložené sacharidy. Jednoduché sacharidy (glukóza, fruktóza, sacharóza, nazývané aj cukry) okamžite dodajú energiu, ale zasýtia na krátky čas a rýchlo sa ukladajú do tukových zásob. Nachádzajú sa v sladkostiach, sladených nápojoch, ale aj v bielej múke a ryži. Aj pri chudnutí potrebujete zložené sacharidy (škrob, celulóza), ktoré sa nachádzajú v celozrnných obilninách a ryži, v strukovinách, zemiakoch, zelenine. Nesmiete ich však jesť nadbytok a na tanieri musia byť v správnom pomere s ostatnými živinami.

    Zdroj: Shutterstock

    Say,No,To,Sweet,During,Diet.,Woman,Refusing,To,Eat

    Mýtus č. 7: Biopotraviny sú zdravšie a vhodnejšie na chudnutie.

    Aká je pravda?

    Pokiaľ ide o energetickú hodnotu, „bio“ s ňou nemá nič spoločné, vyjadruje len spôsob pestovania surovín, z ktorých je potravina vyrobená. Biopotraviny majú práve toľko kalórií, tuku, cukru či soli ako bežné potraviny. Ak dávate prednosť organickým potravinám a chcete schudnúť, musíte riadiť rovnakými pravidlami ako pri bežných potravinách – dodržiavať denný energetický príjem a výdaj, kontrolovať množstvo tuku, cukru a soli.

    Čítajte viac z Dobrého jedla: