Reklama

Nie sú to len VIANOČNÉ KORENIA: Pomáhajú aj pri CHUDNUTÍ

Nórske škoricové uzlíky

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Korenia dokážu dochutiť jedlo do dokonalosti. A to nielen slané. Prekvapí vás, že sa hodia aj do sladkých jedál a koláčov. O ich ďalších výhodách ste počuli?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    10 NAJ malých vianočných koláčikov z Dobrého jedla

    Najčastejšie ich koncom roka používate pri pečení. Ako uvádza portál Zdravie.sk, mnohé obľúbené zimné koreniny však môžete použiť na dochutenie bežných jedál a pomôžu vám aj naštartovať trávenie. Prinášajú i ďalšie benefity.

    Nielen na Vianoce

    Zdroj: Shutterstock

    Kardamómové tobolky sa väčšinou spájajú s vianočnými sušienkami. Sú však aj dobrým pomocníkom pri chudnutí. Kardamóm povzbudzuje trávenie a dokonca vás zbaví bolesti hlavy, ktoré spôsobilo napätie. Kardamómové semienka si môžete vhodiť napríklad i do čaju.

    Voňavá škorica

    Zdroj: Shutterstock

    Okrem príjemnej vône oceníte, že škorica udržuje konštantnú hladinu krvného cukru, a tým znižuje uvoľňovanie inzulínu do krvi. Vďaka tomu ušetríte zbytočné kalórie, ktoré by ste získali, ak vás prepadne chuť na sladké. Ochuťte si ňou rannú kašu, műsli, ale pokojne si ňou môžete posypať kávu. Škorica je navyše bohatá na antioxidanty, ktoré chránia bunky pred predčasným starnutím.

    Perníkový koriander

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Opäť sa využíva na pri pečení sviatočných suchých koláčov, najmä perníkov. Semienka sa využívajú vcelku, ale i pomleté. Po koriandri sa oplatí siahnuť, ak chcete rozprúdiť trávenie a vyhnúť sa plynatosti. Niektoré štúdie naznačujú, že koriander môže pomôcť aj predchádzať vysokej hladine cukru v krvi.

    Vyskúšajte klinčeky

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Hoci si nimi mnohí ochucujú len varené víno, klinčeky toho dokážu viac. Táto korenina podporuje odstraňovanie vody, ktorú telo zbytočne zadržuje. Z dlhodobého hľadiska sa zadržiavanie vody prejavuje najmä v oblasti brucha a bokov. Klinčeky majú i protizápalový účinok. Využívajú sa na dochutenia mäsa alebo ryže.

    Zrýchli metabolizmus

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Pripravíte si zázvorový čaj len, keď na vás lezie? Zázvor vám zrýchli metabolizmus a pomôže vám s chudnutím. Prítomné štipľavé látky vám naštartujú trávenie. Jedná zo štúdii zase ukázala, že zázvor obmedzuje chuť na jedlo a zvyšuje pocit sýtosti.

    Zohreje vás

    Zdroj: Dobré jedlo/archív

    Čierne korenie prinesie rýchlejšie pocit nasýtenia. Zároveň sa prirodzene zvyšuje tvorba tepla v organizme, čím sa zvyšuje spotreba prijatej energie. Za týmto efektom sa skrýva kapsaicín, ktorý zároveň podporuje krvný obeh. Nedávajte si ho však príliš veľa. Denne by ste mali prijať maximálne štvrť čajovej lyžičky korenia, inak si môžete podráždiť žalúdok.

    Sviatočný čas si spríjemnite Dobrým jedlom a osvedčenými receptami: