Milované ZEMIAKY: Na RAŇAJKY hniezda, na OBED knedle a na maškrtenie MREŽOVNÍK
29. 1. 2023, 6:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Reklama
Zemiaky sú hotový poklad, do ktorého môžete načrieť, kedykoľvek sa vám ráči. A radosť je s nimi variť!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
19 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Na obed bude francúzska klasika - cibuľová polievkaZEMIAKOVÉ KNEDLE PLNENÉ ÚDENÝM MÄSOM
3 PORCIE, PRÍPRAVA 40 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT
Potrebujete:
- 800 g zemiakov
- 250 g hrubej múky
- 1 vajce
- 300 g údeného mäsa
- 60 g bravčovej masti
- 150 g prerastenej slaniny
- kyslú kapustu na podávanie
- soľ
POSTUP
- V osolenej vriacej vode uvarte zemiaky aj so šupkou. Po uvarení ich opláchnite studenou vodou, nechajte vychladnúť a ošúpte. Pretlačte ich cez lis, pridajte múku, vajce, soľ a vypracujte cesto.
- Údené mäso zomeľte na mlynčeku na mäso.
- Cesto rozdeľte na dve časti. Každú rozvaľkajte a nakrájajte na malé štvorce. Do každého dajte lyžičkou pomleté údené mäso a cesto uzavrite do tvaru guľky. Naplnené guľky dajte variť do väčšieho hrnca s osolenou vriacou vodou. Asi po 10 minútach vyplávajú na povrch. Vtedy ich vyberte dierkovanou naberačkou a odložte do misy.
- Slaninku opražte na masti. Plnené guľky podávajte s kyslou kapustou a posypané opečenou slaninou.

Video Player is loading.
Už nemusíte ísť do reštaurácie RÝCHLE ÁZIJSKÉ REZANCE si pripravíte aj v pohodlí domova. TEASERÚHRABKY
4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT
Potrebujete:
- 700 g zemiakov
- 240 g hladkej múky
- 2 lyžičky soli
- 2 lyžice bravčovej masti
- 150 g údenej prerastenej slaniny
- 1 väčšia cibuľa
- 4 stredne veľké zemiaky uvarené v šupke
- 800 – 1000 g kyslej kapusty
POSTUP
- Zemiaky ošúpte a najemno nastrúhajte. Pridajte múku, soľ a vymiešajte pružné cesto. Do vriacej vody hádžte halušky, občas premiešajte, aby sa neprilepili na dno. Keď vyplávajú na povrch, sú uvarené. Zlejte ich cez sitko.
- Na masti opečte nadrobno nakrájanú slaninu, pridajte očistenú a nasekanú cibuľu a chvíľu spolu opekajte. Kyslú kapustu pokrájajte na kratšie slížiky a vložte k opečenej slanine a cibuli. Premiešajte a duste, kým kapusta nezmäkne.
- Zemiaky uvarené v šupke očistite, nakrájajte na kolieska a spolu s uvarenými haluškami vmiešajte do kapusty. Môžete podávať.

Video Player is loading.
Makové nebíčko: Tieto DEZERTY S MAKOM budete zbožňovať!ZEMIAKOVÝ MREŽOVNÍK
PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT
Na cesto:
- 280 g polohrubej múky + na pomúčenie dosky
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 150 g práškového cukru + na podávanie
- 280 g zemiakov uvarených v šupe
- 1 vajce
- 100 g masla
Ešte potrebujete:
- ríbezľový alebo malinový džem
- plátky mandlí
POSTUP
- Na pracovnú dosku preosejte múku s kypriacim práškom a cukrom. Pridajte uvarené ošúpané zemiaky, ktoré buď najemno nastrúhajte, alebo pretlačte cez lis. V strede urobte jamku a rozbite do nej vajce. Pridajte zmäknuté maslo a všetko spolu spracujte na hladké cesto.
- Dve tretiny cesta rozvaľkajte na pomúčenej doske na veľkosť plechu (asi 36 x 27 cm). Rozvaľkané cesto preneste pomocou valčeka na plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto bohato potrite džemom. Zo zvyšného cesta urobte valčeky, z ktorých vytvoríte na koláči mriežku.
- Povrch koláča posypte plátkami mandlí a vložte do rúry vyhriatej na 190 °C. Pečte asi 35 minút. Po upečení a vychladnutí koláč pokrájajte a posypte práškovým cukrom.

Video Player is loading.
Úžasná chuť Thajska - horúca a štipľavá polievka TOM YAMZEMIAKOVÉ HNIEZDA S VAJCOM
5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT
Potrebujete:
- 800 g zemiakov
- 2 strúčiky cesnaku
- 150 g oravskej slaniny
- 1 lyžičku masla
- 1 lyžičku drvenej rasce
- 5 vajec
- pažítku na posypanie
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP
- Zemiaky ošúpte, nakrájajte na kocky a dajte variť do osolenej vody s olúpaným cesnakom nasekaným nadrobno. Počas varenia zemiakov dajte opekať nadrobno nakrájanú slaninu.
- Keď sú zemiaky mierne rozvarené, odstavte ich, zlejte vodu a nechajte krátko odpariť. Zemiaky pomocou pučidla roztlačte, pridajte opečenú slaninu bez vytopenej masti, kúsok masla, rascu, čerstvo pomleté čierne korenie a podľa chuti osoľte. Spolu vymiešajte na hustú kašu.
- Na plech vystlaný papierom na pečenie urobte 5 rovnako veľkých bochníkov s jamkou v strede. Do každej rozklepnite vajce. Vložte do rúry vyhriatej na 190 °C na 15 minút. Keď bielok zhustne, zvýšte teplotu na 200 °C a pečte ešte 15-20 minút. Asi 5 minút pred dopečením posypte hniezda nastrúhaným syrom a nechajte v rúre mierne zapiecť. Podávajte teplé a posypané pažítkou.
ZEMIAKOVÉ FAŠÍRKY S BYLINKOVÝM PESTOM
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, CHLADENIE 30 MINÚT, VYPRÁŽANIE 15 MINÚT
Na fašírky:
- 800 g zemiakov uvarených v šupe
- 2 strúčiky cesnaku (pečené v šupke)
- 70 g jemne nastrúhaného parmezánu
- 1 vajce
- strúhanku na obaľovanie
- olej na vyprážanie
- soľ, mleté čierne korenie
Na pesto:
- za veľkú hrsť listov bazalky
- 1 menší strúčik cesnaku
- 100 g píniových orieškov
- 100 g nastrúhaného parmezánu
- 1 lyžičku soli
- 350 ml olivového oleja
Na podávanie:
- miešaný listový šalát
- cherry paradajky
- hobliny parmezánu
POSTUP
- Predvarené zemiaky ošúpte a nastrúhajte na hrubšom strúhadle. K zemiakom vytlačte dužinu z upečených cesnakov, primiešajte parmezán, vajce a ochuťte soľou aj korením. Vymiešanú zmes odložte stuhnúť do chladu asi na 30 minút.
- Z vychladenej zemiakovej hmoty naolejovanými rukami vytvarujte malé fašírky a obaľte ich v strúhanke. Vypražte ich v dostatočnom množstve rozpáleného oleja z oboch strán dochrumkava. Z panvice ich preložte na kuchynskú papierovú utierku, aby sa prebytočný tuk odsal.
- Pripravte pesto: Do mixéra vložte opláchnuté a osušené lístky bazalky, očistený a prelisovaný cesnak, nasucho opečené píniové oriešky, parmezán a soľ. Zapnite mixér a pomaly prilievajte olej, aby sa zmes dobre rozmixovala. Nemala by byť ani hustá, ani riedka.
- Fašírky podávajte s kôpkou bylinkového pesta. Uložte ich na miešaný listový šalát s nakrájanými cherry paradajkami a posypte hoblinami parmezánu.
V Dobrom jedle vždy nájdete skvelé recepty >>>