Vyčiarkli ste pri chudnutí z jedálnička PRÍLOHY? Je to CHYBA, pozrite prečo
29. 12. 2022, 21:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: Dobré jedlo/archív
Na začiatku roka si mnohí dajú predsavzatie, že pár kíl zhodia. A často majú pocit, že keď vynechajú v jedle prílohu, urobia to najlepšie, čo môžu. Je to naozaj tak?
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Lýdia Czakó
Zdroj: Dobré Jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Zdroj: Tatiana Kubicová
Ak sa povie príloha, predstavíte si väčšinou ryžu, zemiaky či cestoviny. Ak redukujete porcie, väčšinou práve príloha ako prvá padne za obeť. Podľa portálu Zdravie.sk. nie je to však najlepšie riešenie.
Prílohu nevynechávajte
Vyradenie sacharidov pri chudnutí je zásadná chyba. Riskujete totiž extrémny pocit hladu, nedostatok energie, stratu výkonnosti i chuti v chudnutí pokračovať. Je preto lepšie, ak k mäsu tú kôpku ryže vrátite. Dôležitejší je správny pomer a množstvo. Dbajte na to, aby tanier vždy vyzeral približne rovnako:
- polovica: zelenina - čerstvá, dusená, pečená, grilovaná alebo polievka
- štvrtina: bielkoviny
- štvrtina: sacharidy
Varte ich celé
Finta spočíva v detailoch. Obľúbenú prílohu, na ktorú ste zvyknutí, stačí len správne pripraviť. Ak zbožňujete zemiaky, doprajte si ich. Varte a podávajte ich však radšej v šupke. Zachováte tak viac živín, samozrejme aj viac vlákniny, takže vás skôr zasýti menej kúskov.
To isté platí v prípade ryže. Siahnite po nelúpanej ryži, ktorú obmeňte s nízkokalorickým kuskusom, bulgurom, pohánkou. Vhodnou prílohou k mäsku či rybám je aj pečivo. Malo by však byť poctivé celozrnné alebo kváskové. Výborný nápad v jesennom a zimnom období je prílohu nahradiť strukovinami.
Netreba však zlomiť palicu ani nad klasickou bielou ryžou, bielym pečivom či koláčikom. Ako si ich dopriať a zároveň schudnúť?
Jedna podmienka
Aj jednoduché sacharidy môžu pri chudnutí prospieť. Jediná podmienka je predchádzajúci fyzický výkon, kedy skvele naštartujú regeneráciu.
V Dobrom jedle nájdete mnoho skvelých receptov i osožných rád okolo jedla: