Reklama

Čaj z tejto OBĽÚBENEJ BYLINKY vám môže ublížiť: Robíte ČASTÚ CHYBU v príprave aj vy?

Čaj môže byť nebezpečný

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Lieky sú dnes drahé, mnohé dokonca nedostať a tak sa ľudia liečia častejšie bylinkami. Napríklad šalviou.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najpredávanejší ČAJ NA PEČEŇ: Aha, ako rýchlo vám pomôže po sviatkoch! Teaser
    Zdroj: NMH

    Ale je šalvia bezpečná?

    Má antiseptické účinky, preto je dobrá na boľavé hrdlo, ale aj na kožné problémy. Najčastejšie si z nej varíme čaj tak, že listy zalejeme a necháme vylúhovať. Takáto príprava je však nebezpečná!

    Takto ju nikdy nepite!

    Ak šalviu lekársku len zalejete horúcou vodou a pijete ako čaj, riskujete vážne poškodenie pečene, píše portál Šarm.

    Zdroj: shutterstock

    Šalvia môže byť nebezpečná.

    Obsahuje totiž jedovatý neurotoxín tujón, ktorý dráždi črevá a žalúdok a poškodzuje pečeň a ľadviny. U tehotných žien môže vyvolať potrat. A keďže ide o nervový jed, objavujú sa poruchy pamäte, orientácie, dokonca záchvaty epilepsie.
    Aby sme si neublížili, nestačí listy len zaliať vriacou vodou. Šalviu na čaj vždy musíte tri minúty povariť, čím jed eliminujete.

    Zdroj: Shutterstock

    Čaj pomáha pri chrípke a prechladnutí.

    No aj tak sa neodporúča konzumovať šalviový čaj dlhodobo, maximálne 10 dní. Určite ho nezvyknite popíjať pravidelne. Siahnite po materinej dúške, alebo mäte a šalviu si naozaj nechajte len na obdobie chrípok a angín. Vtedy pomôže, ak si je teda uvaríte správne!

    Výluhy a zápary z listov šalvie však používajte len na obklady a na kloktanie, kedy tekutinu vypľujete.

    Čítajte viac z Dobrého jedla: