Reklama

Plnená PAPRIKA: Dáte si radšej slovenskú alebo grécku? Obe sú skvelé!

Plnená paprika.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Veronika Kollárová

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Papriku kedysi doviezli do našich končín až zo Strednej Ameriky. Tak sme si ju všetci obľúbili, že natrvalo zakotvila v našej kuchyni. My ju poznáme naplnenú mäsom v paradajkovej omáčke, Gréci ju plnia syrom a olivami, Španieli napríklad ryžou so šafranom.

PLNENÁ PAPRIKA

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Plnená paprika.

4 PORCIE, PRÍPRAVA 35 MINÚT, VARENIE 65 MINÚT

Potrebujete:

Na náplň:

  • 150 g ryže
  • 500 g mletého bravčového mäsa
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička majoránu
  • 1 lyžička mletej červenej papriky
  • 1 lyžička sušeného cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 6 zelených paprík
  • soľ, korenie

Na omáčku:

  • 50 g paradajkového pretlaku
  • 1 lyžica kryštálového cukru
  • 400 g paradajkovej šťavy
  • 800 ml vody
  • 1 menšia cibuľa v celku
  • 1 bobkový list
  • 3 zrniečka celého nového korenia
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 4 lyžice vody

POSTUP:

  1. Ryžu uvarte vopred a nechajte vychladnúť. V mise dobre zmiešajte mleté mäso, uvarenú ryžu, vajíčka, soľ, korenie, majorán, červenú papriku, cesnak a nadrobno nakrájanú cibuľu.
  2. Papriky umyte a odstráňte stopku aj s jadierkami. Naplňte zmesou a odložte. Zo zvyšnej mäsovej zmesi vytvarujte guľky.
  3. Do veľkého hrnca dajte paradajkový pretlak spolu s cukrom a približne 2 minúty restujte, aby sa cukor rozpustil a skaramelizoval. Zalejte paradajkovou šťavou, vodou, pridajte cibuľu, bobkový list, nové korenie a priveďte do varu. Do vriacej omáčky vložte najskôr plnené papriky a po 20 minútach pridajte mäsové guľky. Varte ešte 30 minút.
  4. Potom papriky aj guľky vyberte a omáčku zahustite zátrepkou – múku zmiešate s vodou a pridáte k omáčke. Za stáleho miešania priveďte do varu. Varte 2 minúty a následne pridajte papriky a guľky. Odstavte a môžete podávať s varenými zemiakmi s maslom a petržlenovou vňaťou alebo s knedľou.
×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Čo s FIGAMI? Šupnite ich do týchto SLADKÝCH I SLANÝCH RECEPTOV

    GRÉCKE PLNENÉ PAPRIKY

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Grécke plnené papriky.

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE A PEČENIE 30 MINÚT

    Potrebujete:

    Na náplň:

    • 6 zelených paprík
    • 230 g syra feta
    • 2 lyžice hustého jogurtu gréckeho typu
    • 2 jarné cibuľky
    • 10 – 12 kalamatských olív
    • 1 – 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate + na ozdobenie
    • pol lyžice nasekanej mäty
    • 2 lyžice olivového oleja + na pokvapkanie
    • citrónová šťava
    • čierne korenie

    Na omáčku:

    • 440 g paradajkovej passaty
    • 3 pečené červené papriky naložené v oleji (môžu byť kapie)
    • 1 lyžička cukru
    • 1 lyžička čerstvého alebo sušeného oregana
    • soľ, korenie

    POSTUP:

    1. Papriky umyte a pozdĺžne prekrojte. Vyberte jadro aj s jemnými žilkami.
    2. Syr s jogurtom dajte do mixéra a rozmixujte. Pridajte najemno nasekané jarné cibuľky, nakrájané olivy, nasekanú petržlenovú vňať a mätu. Okoreňte, vlejte olivový olej a dobre premiešajte. Ochuťte citrónovou šťavou.
    3. Papriky naplňte syrovou zmesou položte na plech, pokvapkajte olivovým olejom a vložte do rúry vyhriatej na 250 °C. Pečte približne 15 až 20 minút, aby papriky zhnedli.
    4. Na omáčku dajte do mixéra paradajkovú passatu a pečené papriky nakladané v oleji. Dobre rozmixujte. Prelejte do hrnca, ochuťte cukrom, soľou, čerstvým alebo sušeným oreganom a čiernym korením. Nechajte minútu prevrieť a odstavte.
    5. Paradajkovú omáčku nalejte na dno taniera, navrch položte upečené papriky, posypte petržlenovou vňaťou a podávajte s chlebom.

    Autor článku

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.