Plnená PAPRIKA: Dáte si radšej slovenskú alebo grécku? Obe sú skvelé!
10. 9. 2023, 10:26 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Reklama
Papriku kedysi doviezli do našich končín až zo Strednej Ameriky. Tak sme si ju všetci obľúbili, že natrvalo zakotvila v našej kuchyni. My ju poznáme naplnenú mäsom v paradajkovej omáčke, Gréci ju plnia syrom a olivami, Španieli napríklad ryžou so šafranom.
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
24 fotografiíPrejsť do galérie
PLNENÁ PAPRIKA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Plnená paprika.
4 PORCIE, PRÍPRAVA 35 MINÚT, VARENIE 65 MINÚT
Potrebujete:
Na náplň:
- 150 g ryže
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 2 vajcia
- 1 lyžička majoránu
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- 1 lyžička sušeného cesnaku
- 1 cibuľa
- 6 zelených paprík
- soľ, korenie
Na omáčku:
- 50 g paradajkového pretlaku
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 400 g paradajkovej šťavy
- 800 ml vody
- 1 menšia cibuľa v celku
- 1 bobkový list
- 3 zrniečka celého nového korenia
- 2 lyžice hladkej múky
- 4 lyžice vody
POSTUP:
- Ryžu uvarte vopred a nechajte vychladnúť. V mise dobre zmiešajte mleté mäso, uvarenú ryžu, vajíčka, soľ, korenie, majorán, červenú papriku, cesnak a nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Papriky umyte a odstráňte stopku aj s jadierkami. Naplňte zmesou a odložte. Zo zvyšnej mäsovej zmesi vytvarujte guľky.
- Do veľkého hrnca dajte paradajkový pretlak spolu s cukrom a približne 2 minúty restujte, aby sa cukor rozpustil a skaramelizoval. Zalejte paradajkovou šťavou, vodou, pridajte cibuľu, bobkový list, nové korenie a priveďte do varu. Do vriacej omáčky vložte najskôr plnené papriky a po 20 minútach pridajte mäsové guľky. Varte ešte 30 minút.
- Potom papriky aj guľky vyberte a omáčku zahustite zátrepkou – múku zmiešate s vodou a pridáte k omáčke. Za stáleho miešania priveďte do varu. Varte 2 minúty a následne pridajte papriky a guľky. Odstavte a môžete podávať s varenými zemiakmi s maslom a petržlenovou vňaťou alebo s knedľou.
GRÉCKE PLNENÉ PAPRIKY
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Grécke plnené papriky.
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE A PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
Na náplň:
- 6 zelených paprík
- 230 g syra feta
- 2 lyžice hustého jogurtu gréckeho typu
- 2 jarné cibuľky
- 10 – 12 kalamatských olív
- 1 – 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate + na ozdobenie
- pol lyžice nasekanej mäty
- 2 lyžice olivového oleja + na pokvapkanie
- citrónová šťava
- čierne korenie
Na omáčku:
- 440 g paradajkovej passaty
- 3 pečené červené papriky naložené v oleji (môžu byť kapie)
- 1 lyžička cukru
- 1 lyžička čerstvého alebo sušeného oregana
- soľ, korenie
POSTUP:
- Papriky umyte a pozdĺžne prekrojte. Vyberte jadro aj s jemnými žilkami.
- Syr s jogurtom dajte do mixéra a rozmixujte. Pridajte najemno nasekané jarné cibuľky, nakrájané olivy, nasekanú petržlenovú vňať a mätu. Okoreňte, vlejte olivový olej a dobre premiešajte. Ochuťte citrónovou šťavou.
- Papriky naplňte syrovou zmesou položte na plech, pokvapkajte olivovým olejom a vložte do rúry vyhriatej na 250 °C. Pečte približne 15 až 20 minút, aby papriky zhnedli.
- Na omáčku dajte do mixéra paradajkovú passatu a pečené papriky nakladané v oleji. Dobre rozmixujte. Prelejte do hrnca, ochuťte cukrom, soľou, čerstvým alebo sušeným oreganom a čiernym korením. Nechajte minútu prevrieť a odstavte.
- Paradajkovú omáčku nalejte na dno taniera, navrch položte upečené papriky, posypte petržlenovou vňaťou a podávajte s chlebom.