objednať časopis
všetky kategórie

Papriku kedysi doviezli do našich končín až zo Strednej Ameriky. Tak sme si ju všetci obľúbili, že natrvalo zakotvila v našej kuchyni. My ju poznáme naplnenú mäsom v paradajkovej omáčke, Gréci ju plnia syrom a olivami, Španieli napríklad ryžou so šafranom.

PLNENÁ PAPRIKA

Plnená paprika.
Plnená paprika.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA

4 PORCIE, PRÍPRAVA 35 MINÚT, VARENIE 65 MINÚT

Potrebujete:

Na náplň:

  • 150 g ryže
  • 500 g mletého bravčového mäsa
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička majoránu
  • 1 lyžička mletej červenej papriky
  • 1 lyžička sušeného cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 6 zelených paprík
  • soľ, korenie

Na omáčku:

  • 50 g paradajkového pretlaku
  • 1 lyžica kryštálového cukru
  • 400 g paradajkovej šťavy
  • 800 ml vody
  • 1 menšia cibuľa v celku
  • 1 bobkový list
  • 3 zrniečka celého nového korenia
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 4 lyžice vody

POSTUP:

  1. Ryžu uvarte vopred a nechajte vychladnúť. V mise dobre zmiešajte mleté mäso, uvarenú ryžu, vajíčka, soľ, korenie, majorán, červenú papriku, cesnak a nadrobno nakrájanú cibuľu.
  2. Papriky umyte a odstráňte stopku aj s jadierkami. Naplňte zmesou a odložte. Zo zvyšnej mäsovej zmesi vytvarujte guľky.
  3. Do veľkého hrnca dajte paradajkový pretlak spolu s cukrom a približne 2 minúty restujte, aby sa cukor rozpustil a skaramelizoval. Zalejte paradajkovou šťavou, vodou, pridajte cibuľu, bobkový list, nové korenie a priveďte do varu. Do vriacej omáčky vložte najskôr plnené papriky a po 20 minútach pridajte mäsové guľky. Varte ešte 30 minút.
  4. Potom papriky aj guľky vyberte a omáčku zahustite zátrepkou – múku zmiešate s vodou a pridáte k omáčke. Za stáleho miešania priveďte do varu. Varte 2 minúty a následne pridajte papriky a guľky. Odstavte a môžete podávať s varenými zemiakmi s maslom a petržlenovou vňaťou alebo s knedľou.

Recept na grécku plnenú papriku nájdete na ďalšej strane >>>

Kategórie