PLNENÁ PAPRIKA
Plnená paprika.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
4 PORCIE, PRÍPRAVA 35 MINÚT, VARENIE 65 MINÚT
Potrebujete:
Na náplň:
- 150 g ryže
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 2 vajcia
- 1 lyžička majoránu
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- 1 lyžička sušeného cesnaku
- 1 cibuľa
- 6 zelených paprík
- soľ, korenie
Na omáčku:
- 50 g paradajkového pretlaku
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 400 g paradajkovej šťavy
- 800 ml vody
- 1 menšia cibuľa v celku
- 1 bobkový list
- 3 zrniečka celého nového korenia
- 2 lyžice hladkej múky
- 4 lyžice vody
POSTUP:
- Ryžu uvarte vopred a nechajte vychladnúť. V mise dobre zmiešajte mleté mäso, uvarenú ryžu, vajíčka, soľ, korenie, majorán, červenú papriku, cesnak a nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Papriky umyte a odstráňte stopku aj s jadierkami. Naplňte zmesou a odložte. Zo zvyšnej mäsovej zmesi vytvarujte guľky.
- Do veľkého hrnca dajte paradajkový pretlak spolu s cukrom a približne 2 minúty restujte, aby sa cukor rozpustil a skaramelizoval. Zalejte paradajkovou šťavou, vodou, pridajte cibuľu, bobkový list, nové korenie a priveďte do varu. Do vriacej omáčky vložte najskôr plnené papriky a po 20 minútach pridajte mäsové guľky. Varte ešte 30 minút.
- Potom papriky aj guľky vyberte a omáčku zahustite zátrepkou – múku zmiešate s vodou a pridáte k omáčke. Za stáleho miešania priveďte do varu. Varte 2 minúty a následne pridajte papriky a guľky. Odstavte a môžete podávať s varenými zemiakmi s maslom a petržlenovou vňaťou alebo s knedľou.
Recept na grécku plnenú papriku nájdete na ďalšej strane >>>