SLIVKOVÉ REZY S VÍNOM A MASCARPONE
Slivkové rezy s vínom a mascarpone.
Zdroj: Laura Witteková
20-25 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
NA KORPUS:
- 4 vajcia
- 150 g krupicového cukru
- štvrť lyžičky mletej vanilky
- 100 ml teplej vody
- 100 ml oleja
- 200 g polohrubej múky
- štvrť balíčka kypriaceho prášku
NA SLIVKOVÚ VRSTVU:
- 500 g sliviek (na štvrtky alebo menšie, záleží na veľkosti sliviek)
- 3 lyžice kryštálového cukru
- 100 ml červeného vína
- štipka škorice
- 2 lyžice vody
- 1 balíček tortového želé
NA KRÉM:
- 250 g mascarpone
- 250 g smotany na šľahanie
- 2 lyžice práškového cukru
- 1 lyžička vanilkovej pasty
POSTUP:
- Žĺtky s cukrom a vanilkou vyšľahajte do peny. Pridajte vodu, olej a múku s kypriacim práškom.
- Z bielkov ušľahajte pevný sneh a opatrne ho zamiešajte do žĺtkovej zmesi. Hmotu vylejte na plech (30 x 20 cm) vyložený papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 200 °C pečte 8-10 minút.
- Vychladnutý korpus prekrojte na polovicu.
- Urobte slivkovú vrstvu: Slivky s cukrom dajte do panvice a nechajte skaramelizovať. Pridajte červené víno a štipku škorice. Nechajte 2-3 minúty prevrieť, aby sa odparil alkohol. V dvoch lyžiciach vody rozmiešajte tortové želé a vlejte ho do slivkovej zmesi. Nechajte minútku prevrieť a odstavte.
- Hneď ako slivková hmota začne jemne tuhnúť, vylejte ju na pripravenú polovicu korpusu. Rozotrite po celej ploche a dajte do chladničky na 30 minút stuhnúť.
- Pripravte krém: Všetky ingrediencie dajte do jednej misy a vyšľahajte do pevného krému. Potom krém natrite na slivkovú vrstvu a uhlaďte. Prikryte druhou polovicou korpusu, jemne zatlačte, aby sa korpus dotýkal krému celou plochou, a opäť nechajte chladiť – ideálne aspoň 1-2 hodiny.
- Dezert rozkrájajte a môžete podávať.
Viac slivkových receptov nájdete na ďalšej strane >>>