JÓKAI (FAZUĽOVÁ)
Jókai - fazuľová polievka.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 2 HODINY
Potrebujete:
- 250 g miešanej fazule
- 300 g údeného kolena
- 1 bobkový list
- 2 mrkvy
- 2 petržleny
- 1 malý zeler
- 200 g klobásy
- 1 cibuľa
- 40 g hladkej múky
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- bravčová masť
- ocot a kyslá smotana na ochutenie
- petržlenová vňať na ozdobu
POSTUP:
- Fazuľu namočte na noc do vody. Na druhý deň ju zlejte a dajte variť s kolenom a bobkovým listom do studenej vody.
- Očistite zeleninu a nakrájajte na kolieska alebo malé kocky. Po 30 minútach ju aj s klobásou pridajte k fazuli.
- Cibuľu ošúpte a nasekajte. Keď mäso a klobása zmäknú, vyberte ich. Z múky a z lyžice masti pripravte svetlú zápražku, pridajte nasekanú cibuľu, prelisovaný cesnak a mletú papriku. Zápražkou zahustite polievku.
- Mäso nakrájate alebo natrhajte a pridajte do polievky. Rovnako pridajte klobásu. Polievku dochuťte octom a smotanou. Pred podávaním ju môžete posypať nasekanou petržlenovou vňaťou.
Recepty pokračujú na ďalšej strane >>>