objednať časopis
všetky kategórie

Uvariť si domáci kečup z paradajok nie je žiadna veda! Poďte si ho pripraviť podľa receptu od nášho šéfkuchára Ľuboša Mega.

Vedeli ste?

Názov kečup pochádza z čínskeho dialektu, v ktorom mal názov kôe-chiap, čo znamenalo nálev z nakladanej ryby alebo morských plodov. Omáčka sa postupne dostala na súčasné malajské súostrovie, kde ju ochutnali anglický kolonisti. V súčasnosti najbežnejším na trhu je kečup značky Heinz. Kečup vďačí za svoju popularitu obsahu chuťových zložiek: slanej, sladkej, kyslej, horkej a umami (paradajky). Kečup bežne obsahuje okrem paradajok ocot, cukor, soľ, cibuľu, cesnak, korenia a bylinky, z ktorých prevládajú tie, ktoré sa používajú aj pri zaváraní a nakladaní: nové korenie, horčica, klinčeky, škorica alebo napríklad aj čili.

Domáci kečup

Domáci kečup a paradajkové omáčky na pizzu a cestoviny.
Domáci kečup a paradajkové omáčky na pizzu a cestoviny.
Zdroj: Laura Witteková

1 - 2 fľaše, príprava 25 minút, varenie 50 minút

Potrebujete:

  • 1 kg zrelých domácich letných paradajok
  • 1 väčšia cibuľa
  • olej
  • asi 100 ml vody
  • 2 strúčiky cesnaku
  • pol lyžičky soli
  • 80 g hnedého cukru
  • 60 ml octu (liehového alebo jablčného)
  • 5 guľôčok čierneho korenia
  • 2 - 3 guľôčky nového korenia
  • 2 celé klinčeky
  • kúsok celej škorice
  • bobkový list
  • štipka mletého sušeného čili

POSTUP:

Domáci kečup.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA

1. Paradajky nakrájajte.

Domáci kečup.
Zdroj: Laura Witteková

2. Na oleji osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte nakrájaný cesnak. Po chvíli pridajte nakrájané paradajky a všetky ostatné suroviny, vrátane vody. Korenie môžete zabaliť do vrecúška, nech sa ľahšie vyťahuje z hotovej omáčky.

Domáci kečup.
Domáci kečup.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA

3. Pomaly, za občasného miešania, varte omáčku do zhustnutia. Môže to trvať pokojne aj hodinu a viac.

Domáci kečup.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA

4. Vyberte z hrnca korenie a bobkový list (prípadne obsah hrnca prepasírujte cez hrubé sitko), obsah hrnca pomixujte tyčovým alebo stolným mixérom. Ak treba, kečup ešte zahustite ďalším varením a dochuťte soľou, korením, cukrom alebo octom. Odporúčame ešte nechať kečup alebo iba malú časť z neho vychladnúť na teplotu, pri ktorej sa bude podávať. Studené jedlá chutia menej výrazne ako teplé. Takto vychladnutý kečup ešte môžete dochutiť podľa vôle. Ideálne je treba nechať chute splynúť počas 2 dní. Konzervovať môžete kečup sterilizovaním v zaváracích pohároch alebo fľašiach.

Viac nápadov na jedlá z paradajok nájdete TU!

Čítajte viac z Dobrého jedla:

Túžite po naozaj dobrom recepte na slivkový báleš? Nájdete ho na našom webe.
Čítajte viac
Máte SLIVKY? Spravte z nich tie najlepšie KOLÁČE! Tieto RECEPTY nemajú konkurenciu
V kuchyni Ivety Malachovskej.
Čítajte viac
Malachovská si užila s novým mužom GURMÁNSKU DOVOLENKU: Potečú vám slinky!
FIGOVÁ PIZZA S GORGONZOLOU
Čítajte viac
Čo s FIGAMI? Šupnite ich do týchto SLADKÝCH I SLANÝCH RECEPTOV
Nafukovanie
Čítajte viac
Trápi vás NADÚVANIE? Príčinu hľadajte v týchto 5 chybách
Prenádherné dielo!
Čítajte viac
TOTO že je JEDLÉ? Nebudete veriť vlastným očiam! Wau...
Labužník s ustricami.
Čítajte viac
Čím pohostil Ady Hajdu hostí na NARODENINOVEJ oslave: Dali by ste si z toho každý kúsok
Stačia iba dve farby a nežné zdobenie kvetmi a dekoráciou z jedlého papiera.
Čítajte viac
Kráľovská ELEGANCIA týchto TORT: Najkrajšie dekorácie z jedlého papiera