Reklama

Uvarte si DOMÁCI KEČUP: Jednoduchý a výborný RECEPT uchová chuť leta

Príprava domáceho kečupu nie je nič zložité!

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Uvariť si domáci kečup z paradajok nie je žiadna veda! Poďte si ho pripraviť podľa receptu od nášho šéfkuchára Ľuboša Mega.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected

    Vedeli ste?

    Názov kečup pochádza z čínskeho dialektu, v ktorom mal názov kôe-chiap, čo znamenalo nálev z nakladanej ryby alebo morských plodov. Omáčka sa postupne dostala na súčasné malajské súostrovie, kde ju ochutnali anglický kolonisti. V súčasnosti najbežnejším na trhu je kečup značky Heinz. Kečup vďačí za svoju popularitu obsahu chuťových zložiek: slanej, sladkej, kyslej, horkej a umami (paradajky). Kečup bežne obsahuje okrem paradajok ocot, cukor, soľ, cibuľu, cesnak, korenia a bylinky, z ktorých prevládajú tie, ktoré sa používajú aj pri zaváraní a nakladaní: nové korenie, horčica, klinčeky, škorica alebo napríklad aj čili.

    Domáci kečup

    Zdroj: Laura Witteková

    Domáci kečup a paradajkové omáčky na pizzu a cestoviny.

    1 - 2 fľaše, príprava 25 minút, varenie 50 minút

    Potrebujete:

    • 1 kg zrelých domácich letných paradajok
    • 1 väčšia cibuľa
    • olej
    • asi 100 ml vody
    • 2 strúčiky cesnaku
    • pol lyžičky soli
    • 80 g hnedého cukru
    • 60 ml octu (liehového alebo jablčného)
    • 5 guľôčok čierneho korenia
    • 2 - 3 guľôčky nového korenia";i:10;s:17:"2 celé klinčeky";i:11;s:21:"kúsok celej škorice";i:12;s:13:"bobkový list";i:13;s:33:"štipka mletého sušeného čili

    POSTUP:

    1. Paradajky nakrájajte.

    2. Na oleji osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte nakrájaný cesnak. Po chvíli pridajte nakrájané paradajky a všetky ostatné suroviny, vrátane vody. Korenie môžete zabaliť do vrecúška, nech sa ľahšie vyťahuje z hotovej omáčky.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Domáci kečup.

    3. Pomaly, za občasného miešania, varte omáčku do zhustnutia. Môže to trvať pokojne aj hodinu a viac.

    4. Vyberte z hrnca korenie a bobkový list (prípadne obsah hrnca prepasírujte cez hrubé sitko), obsah hrnca pomixujte tyčovým alebo stolným mixérom. Ak treba, kečup ešte zahustite ďalším varením a dochuťte soľou, korením, cukrom alebo octom. Odporúčame ešte nechať kečup alebo iba malú časť z neho vychladnúť na teplotu, pri ktorej sa bude podávať. Studené jedlá chutia menej výrazne ako teplé. Takto vychladnutý kečup ešte môžete dochutiť podľa vôle. Ideálne je treba nechať chute splynúť počas 2 dní. Konzervovať môžete kečup sterilizovaním v zaváracích pohároch alebo fľašiach.

    Čítajte viac z Dobrého jedla:

    Autor článku

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.