Uvarte si DOMÁCI KEČUP: Jednoduchý a výborný RECEPT uchová chuť leta
3. 9. 2023, 9:38 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Uvariť si domáci kečup z paradajok nie je žiadna veda! Poďte si ho pripraviť podľa receptu od nášho šéfkuchára Ľuboša Mega.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Robo Hubač
Galéria k článku
Vedeli ste?
Názov kečup pochádza z čínskeho dialektu, v ktorom mal názov kôe-chiap, čo znamenalo nálev z nakladanej ryby alebo morských plodov. Omáčka sa postupne dostala na súčasné malajské súostrovie, kde ju ochutnali anglický kolonisti. V súčasnosti najbežnejším na trhu je kečup značky Heinz. Kečup vďačí za svoju popularitu obsahu chuťových zložiek: slanej, sladkej, kyslej, horkej a umami (paradajky). Kečup bežne obsahuje okrem paradajok ocot, cukor, soľ, cibuľu, cesnak, korenia a bylinky, z ktorých prevládajú tie, ktoré sa používajú aj pri zaváraní a nakladaní: nové korenie, horčica, klinčeky, škorica alebo napríklad aj čili.
Domáci kečup
Zdroj: Laura Witteková
Domáci kečup a paradajkové omáčky na pizzu a cestoviny.
1 - 2 fľaše, príprava 25 minút, varenie 50 minút
Potrebujete:
- 1 kg zrelých domácich letných paradajok
- 1 väčšia cibuľa
- olej
- asi 100 ml vody
- 2 strúčiky cesnaku
- pol lyžičky soli
- 80 g hnedého cukru
- 60 ml octu (liehového alebo jablčného)
- 5 guľôčok čierneho korenia
- 2 - 3 guľôčky nového korenia";i:10;s:17:"2 celé klinčeky";i:11;s:21:"kúsok celej škorice";i:12;s:13:"bobkový list";i:13;s:33:"štipka mletého sušeného čili
POSTUP:
1. Paradajky nakrájajte.
2. Na oleji osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte nakrájaný cesnak. Po chvíli pridajte nakrájané paradajky a všetky ostatné suroviny, vrátane vody. Korenie môžete zabaliť do vrecúška, nech sa ľahšie vyťahuje z hotovej omáčky.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Domáci kečup.
3. Pomaly, za občasného miešania, varte omáčku do zhustnutia. Môže to trvať pokojne aj hodinu a viac.
4. Vyberte z hrnca korenie a bobkový list (prípadne obsah hrnca prepasírujte cez hrubé sitko), obsah hrnca pomixujte tyčovým alebo stolným mixérom. Ak treba, kečup ešte zahustite ďalším varením a dochuťte soľou, korením, cukrom alebo octom. Odporúčame ešte nechať kečup alebo iba malú časť z neho vychladnúť na teplotu, pri ktorej sa bude podávať. Studené jedlá chutia menej výrazne ako teplé. Takto vychladnutý kečup ešte môžete dochutiť podľa vôle. Ideálne je treba nechať chute splynúť počas 2 dní. Konzervovať môžete kečup sterilizovaním v zaváracích pohároch alebo fľašiach.
Čítajte viac z Dobrého jedla: