CHEESECAKE S PEČENÝMI RINGLOTAMI
CHEESECAKE S PEČENÝMI RINGLOTAMI
Zdroj: Laura Witteková
10 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 65 MINÚT
Potrebujete:
Na základ:
- 195 g hladkej múky
- pol lyžičky kypriaceho prášku
- pol lyžičky soli
- 100 g práškového cukru
- 115 g studeného masla
Na náplň:
- 500 g jemného tučného tvarohu
- 120 ml šľahačkovej smotany
- 60 g práškového cukru
- 115 g masla
- 37 g kukuričného škrobu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- šťava z polovice citróna
- kôra z celého citróna
Na pečené ringloty:
- 300 g ringlôt
- pol šálky portského vína alebo ovocnej šťavy
- 2 lyžice trstinového cukru
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- pol lyžičky mletej škorice
- 2 mleté klinčeky
- štipka mletého nového korenia
- štipka muškátového orieška
CHEESECAKE S PEČENÝMI RINGLOTAMI
Zdroj: Laura Witteková
POSTUP:
- V mise zmiešajte múku, kypriaci prášok, soľ a cukor. Pridajte studené maslo nakrájané na kocky a rukami vypracujte hladké cesto. Rozvaľkajte ho medzi dvoma plátmi papiera na pečenie, cesto preneste do pripravenej formy s priemerom 20 cm, ktorej dno ste vyložili papierom na pečenie. Cesto pevne zatlačte na dno aj boky formy a vložte na niekoľko minút do chladničky.
- V druhej mise zatiaľ dobre premiešajte tvaroh, šľahačkovú smotanu, cukor, roztopené (ale vychladnuté maslo), škrob, vanilkový extrakt, šťavu a kôru z citróna. Náplň nalejte do pripravenej formy s cestom, vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 60 minút. Ak povrch koláča počas pečenia rýchlo tmavne, prikryte ho papierom na pečenie a ešte dopečte. Vypnite rúru, otvorte dvierka a cheesecake nechajte vnútri ešte 10 – 15 minút voľne chladnúť. Potom ho vyberte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Nakoniec ho na noc vložte do chladničky.
- Umyté ringloty prekrojte na polovice, odkôstkujte a položte na plech vyložený papierom na pečenie. Plech vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 5 minút, aby ringloty pustili trošku šťavy. Zatiaľ do hlbšej panvice vlejte portské víno, cukor, škrob, škoricu, klinčeky, korenie a muškátový oriešok, dobre premiešajte a priveďte do varu. Keď zmes začne hustnúť, nechajte ju pár sekúnd prevrieť, premiešajte a odstavte. Pridajte pečené ringloty aj so šťavou. Nechajte 15 minút vychladnúť a naukladajte ich spolu so vzniknutou omáčkou na vychladnutý cheesecake. Určite neodoláte dať si ešte jeden kúsok.
Viac slivkových receptov nájdete na ďalšej strane >>>