Superzdravé ČERNICE: Vyskúšajte z nich RECEPTY na parádne KOLÁČE. Mňam!
11. 8. 2023, 10:47 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Sú plné vitamínov a koláče s nimi sú gurmánsky zážitok! Poďte si s nami upiecť výborné černicové dezerty. Tvarohové pité, moravské koláčiky i páj so zázvorom sú s černicami fantastické!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

TVAROHOVÉ PITÉ S ČERNICAMI A LEVANDUĽOU
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Tvarohové pité s černicami a levanduľou.
15 KÚSKOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 45 – 60 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 400 g polohrubej múky
- 250 g masla
- 150 g práškového cukru
- pol balíčka kypriaceho prášku
- 2 vajcia
- 1-2 lyžice mlieka (ak treba)
- 2 vetvičky levandule na posypanie cesta
Na tvarohovú plnku:
- 500 g jemného tučného tvarohu
- 120 g práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 100 ml mlieka
- 80 g Zlatého klasu
- 3 bielky
- 300-400 g černíc
POSTUP:
- Pripravte cesto: Zmiešajte všetky suroviny, vypracujte hladké cesto a zabaľte ho do potravinárskej fólie. Dajte na 30 minút do chladničky.
- Urobte plnku: Do misy dajte tvaroh, cukor, vanilkový extrakt a premiešajte. V mlieku rozmiešajte Zlatý klas, vlejte do tvarohu a zapracujte. Bielky vyšľahajte dotuha a jemne zapracujte do tvarohu.
- Vychladené cesto rozdeľte na polovicu a obe časti rozvaľkajte do tvaru klasického plechu. Spodné cesto jemne posypte levanduľou a valčekom ju pritlačte. Potom na cesto nalejte plnku, rozložte černice a prikryte druhým plátom cesta – takisto ozdobeným levanduľou. Popichajte ho vidličkou a pité dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 45-60 minút. Urobte test špajdľou, či už je tvaroh upečený. Pité podávajte vychladené.

MORAVSKÉ KOLÁČIKY S TVAROHOM, ČUČORIEDKAMI A ČERNICAMI
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Moravské koláčiky s tvarohom, čučoriedkami a černicami.
25 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 75 ml teplého mlieka
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 375 g polohrubej múky (+ 1 lyžica na kvások a na pomúčenie dosky)
- pol kocky droždia
- 60 g práškového cukru
- 65 g zmäknutého masla
- pol lyžičky mletej vanilky
- 2 žĺtky
- pol lyžičky soli
- 200 ml smotany na šľahanie
Na tvarohovú plnku:
- 250 g hrudkovitého tučného tvarohu
- kôra z polovice citróna
- 3-4 lyžice cukru (podľa chuti)
- 1 žĺtok
- 1 rozšľahané vajíčko na potretie
- čerstvé čučoriedky a černice
POSTUP:
- Urobte cesto: Do misky vlejte teplé mlieko, pridajte cukor, lyžicu múky a rozmrvte droždie. Nechajte 10-15 minút vzísť kvások.
- Do veľkej misy dajte všetky ostatné suroviny na cesto, smotanu predtým vyšľahajte. Prilejte kvások a vypracujte hladké, vláčne a nelepivé cesto. Prikryté ho nechajte kysnúť minimálne hodinu na teplom mieste.
- Zatiaľ pripravte tvarohovú plnku: Len zmiešajte všetky suroviny.
- Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú dosku, rozvaľkajte na hrúbku 1 cm a povykrajujte kolieska s priemerom 7 cm. Kolieska prstami ešte jemne roztiahnite a do stredu každého dajte lyžičku tvarohovej zmesi. Potom kolieska uzavrite – spojte ich koncami, aby vznikli buchtičky.
- Buchtičky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie zlepenou stranou dole. Pomúčeným pohárikom urobte do každej buchtičky priehlbinku na ovocie. Potrite ich rozšľahaným vajíčkom a naplňte černicami aj čučoriedkami. Nechajte ešte 10-15 minút podkysnúť a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 20 minút, kým koláčiky nie sú pekne zlatisté.

ČERNICOVO-ZÁZVOROVÝ PÁJ
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Černicovo - zázvorový páj.
10-12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 50-60 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 200 g masla (+ na vymastenie formy)
- 320 g hladkej múky
- štvrť lyžičky soli
- štvrť lyžičky kypriaceho prášku
- 7 lyžíc ľadovej vody
- 1 lyžica jablkového octu
Na plnku:
- 850 g černíc
- 135 g krupicového cukru
- 35 g kukuričného škrobu
- 1 lyžica jemne nastrúhaného zázvoru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- kôra a šťava z polovice citróna
- štipka soli
- 1 vajíčko na potretie a 2 lyžice trstinového cukru na posypanie
POSTUP:
- Urobte cesto: Do misy dajte studené maslo nakrájané na malé kocky, múku, soľ, kypriaci prášok a vypracujte mrveničku. Pridajte vodu, ocot a spojte. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a odložte do chladničky na 30 minút.
- Vychladené cesto rozdeľte na dve časti – 1/3 : 2/3. Väčšiu časť cesta rozvaľkajte a vložte do vymastenej formy (24 cm), aby cesto aj trochu pretŕčalo cez okraj a mohlo sa tak dobre spojiť s vrchnou časťou cesta.
- Urobte plnku: Do misy dajte černice, cukor, škrob, zázvor, vanilkový extrakt, kôru aj šťavu z citróna, štipku soli a jemne všetko premiešajte. Potom plnku naneste na cesto vo forme.
- Vyvaľkajte aj menšiu časť cesta, povykrajujte z neho ozdobné tvary a prikryte ním plnku. Zvyšné pretŕčajúce okraje cesta orežte a pritlačte k sebe.
- Páj potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte trstinovým cukrom. Dajte piecť na 50-60 minút do rúry vyhriatej na 200 °C na spodnú mriežku.
- Páj nechajte vychladnúť, rozkrájajte ho a môžete podávať.
Vyskúšajte viac letných dezertov z Dobrého jedla: