Reklama

Superzdravé ČERNICE: Vyskúšajte z nich RECEPTY na parádne KOLÁČE. Mňam!

Černicovo - zázvorový páj.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Sú plné vitamínov a koláče s nimi sú gurmánsky zážitok! Poďte si s nami upiecť výborné černicové dezerty. Tvarohové pité, moravské koláčiky i páj so zázvorom sú s černicami fantastické!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ovocné koláče zo sezónneho ovocia: Tieto RECEPTY milujeme!

    TVAROHOVÉ PITÉ S ČERNICAMI A LEVANDUĽOU

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Tvarohové pité s černicami a levanduľou.

    15 KÚSKOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 45 – 60 MINÚT

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 400 g polohrubej múky
    • 250 g masla
    • 150 g práškového cukru
    • pol balíčka kypriaceho prášku
    • 2 vajcia
    • 1-2 lyžice mlieka (ak treba)
    • 2 vetvičky levandule na posypanie cesta

    Na tvarohovú plnku:

    • 500 g jemného tučného tvarohu
    • 120 g práškového cukru
    • 1 lyžička vanilkového extraktu
    • 100 ml mlieka
    • 80 g Zlatého klasu
    • 3 bielky
    • 300-400 g černíc

    POSTUP:

    1. Pripravte cesto: Zmiešajte všetky suroviny, vypracujte hladké cesto a zabaľte ho do potravinárskej fólie. Dajte na 30 minút do chladničky.
    2. Urobte plnku: Do misy dajte tvaroh, cukor, vanilkový extrakt a premiešajte. V mlieku rozmiešajte Zlatý klas, vlejte do tvarohu a zapracujte. Bielky vyšľahajte dotuha a jemne zapracujte do tvarohu.
    3. Vychladené cesto rozdeľte na polovicu a obe časti rozvaľkajte do tvaru klasického plechu. Spodné cesto jemne posypte levanduľou a valčekom ju pritlačte. Potom na cesto nalejte plnku, rozložte černice a prikryte druhým plátom cesta – takisto ozdobeným levanduľou. Popichajte ho vidličkou a pité dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 45-60 minút. Urobte test špajdľou, či už je tvaroh upečený. Pité podávajte vychladené.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Nezabudnuteľné RETRO ZÁKUSKY: Tieto nesmú chýbať na žiadnej svadbe ani oslave!

      MORAVSKÉ KOLÁČIKY S TVAROHOM, ČUČORIEDKAMI A ČERNICAMI

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      Moravské koláčiky s tvarohom, čučoriedkami a černicami.

      25 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 20 MINÚT

      Potrebujete:

      Na cesto:

      • 75 ml teplého mlieka
      • 1 lyžica kryštálového cukru
      • 375 g polohrubej múky (+ 1 lyžica na kvások a na pomúčenie dosky)
      • pol kocky droždia
      • 60 g práškového cukru
      • 65 g zmäknutého masla
      • pol lyžičky mletej vanilky
      • 2 žĺtky
      • pol lyžičky soli
      • 200 ml smotany na šľahanie

      Na tvarohovú plnku:

      • 250 g hrudkovitého tučného tvarohu
      • kôra z polovice citróna
      • 3-4 lyžice cukru (podľa chuti)
      • 1 žĺtok
      • 1 rozšľahané vajíčko na potretie
      • čerstvé čučoriedky a černice

      POSTUP:

      1. Urobte cesto: Do misky vlejte teplé mlieko, pridajte cukor, lyžicu múky a rozmrvte droždie. Nechajte 10-15 minút vzísť kvások.
      2. Do veľkej misy dajte všetky ostatné suroviny na cesto, smotanu predtým vyšľahajte. Prilejte kvások a vypracujte hladké, vláčne a nelepivé cesto. Prikryté ho nechajte kysnúť minimálne hodinu na teplom mieste.
      3. Zatiaľ pripravte tvarohovú plnku: Len zmiešajte všetky suroviny.
      4. Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú dosku, rozvaľkajte na hrúbku 1 cm a povykrajujte kolieska s priemerom 7 cm. Kolieska prstami ešte jemne roztiahnite a do stredu každého dajte lyžičku tvarohovej zmesi. Potom kolieska uzavrite – spojte ich koncami, aby vznikli buchtičky.
      5. Buchtičky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie zlepenou stranou dole. Pomúčeným pohárikom urobte do každej buchtičky priehlbinku na ovocie. Potrite ich rozšľahaným vajíčkom a naplňte černicami aj čučoriedkami. Nechajte ešte 10-15 minút podkysnúť a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 20 minút, kým koláčiky nie sú pekne zlatisté.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Koláče z plechu zasýtia celú rodinu: Ktorý upečiete ako prvý?

        ČERNICOVO-ZÁZVOROVÝ PÁJ

        Zdroj: LAURA WITTEKOVA

        Černicovo - zázvorový páj.

        10-12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 50-60 MINÚT

        Potrebujete:

        Na cesto:

        • 200 g masla (+ na vymastenie formy)
        • 320 g hladkej múky
        • štvrť lyžičky soli
        • štvrť lyžičky kypriaceho prášku
        • 7 lyžíc ľadovej vody
        • 1 lyžica jablkového octu

        Na plnku:

        • 850 g černíc
        • 135 g krupicového cukru
        • 35 g kukuričného škrobu
        • 1 lyžica jemne nastrúhaného zázvoru
        • 2 lyžičky vanilkového extraktu
        • kôra a šťava z polovice citróna
        • štipka soli
        • 1 vajíčko na potretie a 2 lyžice trstinového cukru na posypanie

        POSTUP:

        1. Urobte cesto: Do misy dajte studené maslo nakrájané na malé kocky, múku, soľ, kypriaci prášok a vypracujte mrveničku. Pridajte vodu, ocot a spojte. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a odložte do chladničky na 30 minút.
        2. Vychladené cesto rozdeľte na dve časti – 1/3 : 2/3. Väčšiu časť cesta rozvaľkajte a vložte do vymastenej formy (24 cm), aby cesto aj trochu pretŕčalo cez okraj a mohlo sa tak dobre spojiť s vrchnou časťou cesta.
        3. Urobte plnku: Do misy dajte černice, cukor, škrob, zázvor, vanilkový extrakt, kôru aj šťavu z citróna, štipku soli a jemne všetko premiešajte. Potom plnku naneste na cesto vo forme.
        4. Vyvaľkajte aj menšiu časť cesta, povykrajujte z neho ozdobné tvary a prikryte ním plnku. Zvyšné pretŕčajúce okraje cesta orežte a pritlačte k sebe.
        5. Páj potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte trstinovým cukrom. Dajte piecť na 50-60 minút do rúry vyhriatej na 200 °C na spodnú mriežku.
        6. Páj nechajte vychladnúť, rozkrájajte ho a môžete podávať.

        Vyskúšajte viac letných dezertov z Dobrého jedla:

        Autor článku

        Tatiana Kubicová

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.