Reklama

Najlepšie RECEPTY na BROSKYŇOVÉ KOLÁČE: Pobozkané slnkom

Mandľovo broskyňový tart.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Veronika Kollárová

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Sladké a šťavnaté ovocie s nádhernou vôňou. Broskyne premenia bežný koláč na krásny letný zážitok. Vychutnávajte si ho plnými dúškami.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ovocné koláče zo sezónneho ovocia: Tieto RECEPTY milujeme!

    REZY S LIESKOVÝMI ORIEŠKAMI

    16 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, CHLADENIE 45 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Rezy s lieskovými orieškami.

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 170 g masla
    • 57 g práškového cukru
    • pol lyžičky soli
    • 1 lyžička vanilkového extraktu
    • pol lyžičky čerstvého rozmarínu
    • 240 g hladkej múky
    • pol balíčka kypriaceho prášku

    Na náplň:

    • 750 g tučného hrudkovitého tvarohu
    • 3 lyžice kyslej smotany
    • 2 vajcia
    • 150 g práškového cukru
    • pol lyžičky mletej vanilky
    • kôra z polovice biocitróna
    • 500 g broskýň

    Na posýpku:

    • 65 g hladkej múky
    • 110 g svetlého trstinového cukru
    • štipka soli
    • 60 g studeného masla
    • 40 g opražených lieskových orieškov bez šupky

    POSTUP

    1. Na cesto vyšľahajte maslo izbovej teploty s cukrom a so soľou na svetlú penu. Pridajte vanilku, na drobno nasekaný rozmarín, múku a kypriaci prášok. Vypracujte hladké cesto, premiestnite ho do formy s rozmerom 24 x 24 cm, rovnomerne utlačte a vložte aspoň na 30 minút do chladničky. Vychladené cesto vložte do rúry vyhriatej na 175 °C a pečte približne 25-30 minút, aby povrch získal zlatú farbu. Nechajte vychladnúť.
    2. Na náplň zmiešajte všetky suroviny okrem broskýň. Náplň rozotrite na vychladnuté cesto a navrch poukladajte broskyne nakrájané na tenké plátky.
    3. Na posýpku vymiešajte múku, cukor, soľ a studené maslo do konzistencie mrveničky. Nakoniec pridajte nasekané lieskové oriešky a ešte premiešajte. Posýpku nasypte na broskyňovú vrstvu a vložte do rúry. Koláč pečte 20-25 minút. Nechajte vychladnúť a môžete ho rozkrájať na pekné rezy.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      KANDRÁČOVCI v kuchyni: Takto im to spolu pekne ladí!

      MILLE FEUILLE SO ŠĽAHAČKOU

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      Mille feuille so šľahačkou.

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 13 MINÚT, VARENIE 5 MINÚT

      Potrebujete:

      Na cesto:

      • 2 pláty lístkového cesta
      • 2 lyžice kryštálového cukru

      Na náplň:

      • 55 g krupicového cukru
      • 4 lyžice broskyňového pyré
      • 1 lyžica citrónovej šťavy
      • 2 lyžice vody
      • 3-4 broskyne
      • 1 lyžička vanilkovej pasty
      • 250 ml smotany na šľahanie
      • práškový cukor na posypanie

      POSTUP

      1. Rúru zapnite na 200 °C. Plech vyložte papierom na pečenie. Pláty cesta rozrežte približne na rovnaké štvorce a uložte ich na plech. Cesto prikryte ďalším plátom papiera na pečenie a položte naň plech. Pečte 8 minút, potom plech odstráňte, cesto posypte kryštálovým cukrom a pečte ešte 4-5 minút, aby povrch získal zlatú farbu. Nechajte vychladnúť.
      2. Do hrnca vsypte cukor, broskyňové pyré, citrónovú šťavu, vodu a priveďte do varu. Znížte plameň a pridajte broskyne nakrájané na mesiačiky. Varte 3 minúty, odstavte, pridajte vanilkovú pastu a nechajte vychladnúť.
      3. Vychladnutý plátok cesta položte na tanier, pridajte kôpku vyšľahanej šľahačky, uložte uvarené broskyne a prikryte druhým plátkom cesta. Na vrchný plát opäť pridajte šľahačku, broskyne a jemne posypte práškovým cukrom. Môžete podávať.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Pestrofarebné RAŇAJKY: Začnite prázdninový deň takto chutne!

        BROSKYŇOVÉ ŠATÔČKY

        Zdroj: LAURA WITTEKOVA

        Broskyňové šatôčky.

        50 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT, CHLADENIE, PEČENIE 12 MINÚT

        Potrebujete:

        Na cesto:

        • 240 g masla izbovej teploty
        • 220 g smotanového syra
        • 270 g hladkej múky
        • pol lyžičky soli
        • práškový cukor na posypanie

        Na náplň:

        • 1 šálka broskyňového džemu
        • 75 g strúhaného kokosu
        • 85 g vlašských orechov

        POSTUP

        1. Maslo so smotanovým syrom vyšľahajte na svetlú penu. Vsypte múku zmiešanú so soľou a vypracujte hladké cesto. Rozdeľte ho na 4 časti a každú zabaľte do fólie a odložte na niekoľko hodín do chladničky, ideálne cez noc.
        2. V miske zmiešajte broskyňový džem s kokosom a nasekanými orechmi.
        3. Rúru zohrejte na 200 °C a plech vyložte papierom na pečenie. Vyberte prvú časť cesta a na doske posypanej múkou ho vyvaľkajte na hrúbku 3-4 mm. Cesto rozkrájajte na štvorce 5 x 5 cm. Na každý štvorec uložte lyžičku náplne a trochu rozotrite, ale tak, aby okraje ostali voľné. Jeden z rohov potrite vodou a priložte k druhému rohu. Dobre zatlačte a ukladajte na plech.
        4. Šatôčky vložte do rúry a pečte približne 10-12 minút. Nechajte vychladnúť a nakoniec posypte práškovým cukrom.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Najlepší SLIVKOVÝ LEKVÁR: RECEPT bez CHÉMIE aj CUKRU od odborníčky na zaváranie!
          Zdroj: NMH

          MANDĽOVO-BROSKYŇOVÝ TART

          Zdroj: Laura Witteková

          Mandľovo-broskyňový tart.

          8-10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT, CHLADENIE, PEČENIE 35 MINÚT

          Potrebujete:

          Na cesto:

          • 50 g masla
          • 25 g práškového cukru
          • 1 vajce
          • štipka soli
          • 125 g hladkej múky

          Na mandľovú náplň:

          • 70 g masla
          • 70 g práškového cukru
          • 3 vajcia
          • štvrť lyžičky mandľového extraktu
          • 150 g mandľovej múky alebo mletých mandlí
          • 1 lyžička kukuričného škrobu
          • 4-5 broskýň

          POSTUP

          1. Zmäknuté maslo jemne vyšľahajte. Zapracujte cukor, aby vznikla svetlá pasta. Pridajte vajce a soľ, premiešajte a vsypte múku. Vypracujte hladké cesto, zabaľte do fólie a vložte do chladničky aspoň na hodinu.
          2. Oddýchnuté cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku približne 3-4 mm. Cesto preneste do formy s priemerom 20 cm a jemne ho pritlačte k bokom a ku dnu formy. Pretŕčajúce cesto orežte nožíkom. Nakoniec vidličkou popichajte dno cesta, položte naň papier na pečenie a rovnomerne vysypte fazule na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 10-15 minút. Nechajte vychladnúť.
          3. Zatiaľ pripravte mandľovú náplň. Do misky dajte zmäknuté maslo, cukor a vyšľahajte do konzistencie svetlej pasty. Za stáleho šľahania pridajte vajíčka a mandľový extrakt. Nakoniec vsypte mandľovú múku a kukuričný škrob, premiešajte a vlejte do predpečeného korpusu.
          4. Broskyne umyte, prekrojte na polovicu, odstráňte kôstku a nakrájajte na tenké plátky. Poukladajte ich na náplň a vložte do rúry. Pečte 15-20 minút. Potom nechajte koláč vychladnúť a podávajte.
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Ovocné LIMONÁDY BEZ CUKRU: Recepty na najlepšie osvieženie
            Zdroj: Canva

            BROSKYŇOVÁ MARGARITA

            Zdroj: LAURA WITTEKOVA

            Broskyňová margarita.

            4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT

            Potrebujete:

            • 500 g mrazených broskýň
            • 120 ml tequily
            • 120 ml sektu
            • 1 lyžica medu
            • 100 ml limetovej šťavy
            • 1 šálka ľadu

            Na ozdobenie:

            • mätové lístky
            • 1 limeta
            • 1 broskyňa
            • soľ

            POSTUP

            1. Deň pred servírovaním nakrájajte broskyne na menšie kúsky a vložte do mrazničky.
            2. Na druhý deň zamrazené broskyne vhoďte do mixéra, pridajte tequilu, sekt, med, limetovú šťavu a rozmixujte. Prihoďte kocky ľadu a znova rozmixujte.
            3. Okraje pohárov potrite limetovou šťavou a namočte do soli, aby vytvorila pekný okraj. Potom do pohárov nalejte margaritu, ozdobte ju mätou, limetou, broskyňou a ihneď podávajte. Na zdravie!

            Autor článku

            Veronika Kollárová

            redaktorka magazínu Dobré jedlo
            Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.