REZY S LIESKOVÝMI ORIEŠKAMI
16 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, CHLADENIE 45 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT
Rezy s lieskovými orieškami.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Potrebujete:
Na cesto:
- 170 g masla
- 57 g práškového cukru
- pol lyžičky soli
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- pol lyžičky čerstvého rozmarínu
- 240 g hladkej múky
- pol balíčka kypriaceho prášku
Na náplň:
- 750 g tučného hrudkovitého tvarohu
- 3 lyžice kyslej smotany
- 2 vajcia
- 150 g práškového cukru
- pol lyžičky mletej vanilky
- kôra z polovice biocitróna
- 500 g broskýň
Na posýpku:
- 65 g hladkej múky
- 110 g svetlého trstinového cukru
- štipka soli
- 60 g studeného masla
- 40 g opražených lieskových orieškov bez šupky
POSTUP
- Na cesto vyšľahajte maslo izbovej teploty s cukrom a so soľou na svetlú penu. Pridajte vanilku, na drobno nasekaný rozmarín, múku a kypriaci prášok. Vypracujte hladké cesto, premiestnite ho do formy s rozmerom 24 x 24 cm, rovnomerne utlačte a vložte aspoň na 30 minút do chladničky. Vychladené cesto vložte do rúry vyhriatej na 175 °C a pečte približne 25-30 minút, aby povrch získal zlatú farbu. Nechajte vychladnúť.
- Na náplň zmiešajte všetky suroviny okrem broskýň. Náplň rozotrite na vychladnuté cesto a navrch poukladajte broskyne nakrájané na tenké plátky.
- Na posýpku vymiešajte múku, cukor, soľ a studené maslo do konzistencie mrveničky. Nakoniec pridajte nasekané lieskové oriešky a ešte premiešajte. Posýpku nasypte na broskyňovú vrstvu a vložte do rúry. Koláč pečte 20-25 minút. Nechajte vychladnúť a môžete ho rozkrájať na pekné rezy.
Viac broskyňových receptov je na ďalšej strane >>>