Najlepšie RECEPTY na BROSKYŇOVÉ KOLÁČE: Pobozkané slnkom
22. 8. 2023, 14:06 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Sladké a šťavnaté ovocie s nádhernou vôňou. Broskyne premenia bežný koláč na krásny letný zážitok. Vychutnávajte si ho plnými dúškami.
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Galéria k článku

REZY S LIESKOVÝMI ORIEŠKAMI
16 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, CHLADENIE 45 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Rezy s lieskovými orieškami.
Potrebujete:
Na cesto:
- 170 g masla
- 57 g práškového cukru
- pol lyžičky soli
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- pol lyžičky čerstvého rozmarínu
- 240 g hladkej múky
- pol balíčka kypriaceho prášku
Na náplň:
- 750 g tučného hrudkovitého tvarohu
- 3 lyžice kyslej smotany
- 2 vajcia
- 150 g práškového cukru
- pol lyžičky mletej vanilky
- kôra z polovice biocitróna
- 500 g broskýň
Na posýpku:
- 65 g hladkej múky
- 110 g svetlého trstinového cukru
- štipka soli
- 60 g studeného masla
- 40 g opražených lieskových orieškov bez šupky
POSTUP
- Na cesto vyšľahajte maslo izbovej teploty s cukrom a so soľou na svetlú penu. Pridajte vanilku, na drobno nasekaný rozmarín, múku a kypriaci prášok. Vypracujte hladké cesto, premiestnite ho do formy s rozmerom 24 x 24 cm, rovnomerne utlačte a vložte aspoň na 30 minút do chladničky. Vychladené cesto vložte do rúry vyhriatej na 175 °C a pečte približne 25-30 minút, aby povrch získal zlatú farbu. Nechajte vychladnúť.
- Na náplň zmiešajte všetky suroviny okrem broskýň. Náplň rozotrite na vychladnuté cesto a navrch poukladajte broskyne nakrájané na tenké plátky.
- Na posýpku vymiešajte múku, cukor, soľ a studené maslo do konzistencie mrveničky. Nakoniec pridajte nasekané lieskové oriešky a ešte premiešajte. Posýpku nasypte na broskyňovú vrstvu a vložte do rúry. Koláč pečte 20-25 minút. Nechajte vychladnúť a môžete ho rozkrájať na pekné rezy.

MILLE FEUILLE SO ŠĽAHAČKOU
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Mille feuille so šľahačkou.
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 13 MINÚT, VARENIE 5 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 2 pláty lístkového cesta
- 2 lyžice kryštálového cukru
Na náplň:
- 55 g krupicového cukru
- 4 lyžice broskyňového pyré
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 2 lyžice vody
- 3-4 broskyne
- 1 lyžička vanilkovej pasty
- 250 ml smotany na šľahanie
- práškový cukor na posypanie
POSTUP
- Rúru zapnite na 200 °C. Plech vyložte papierom na pečenie. Pláty cesta rozrežte približne na rovnaké štvorce a uložte ich na plech. Cesto prikryte ďalším plátom papiera na pečenie a položte naň plech. Pečte 8 minút, potom plech odstráňte, cesto posypte kryštálovým cukrom a pečte ešte 4-5 minút, aby povrch získal zlatú farbu. Nechajte vychladnúť.
- Do hrnca vsypte cukor, broskyňové pyré, citrónovú šťavu, vodu a priveďte do varu. Znížte plameň a pridajte broskyne nakrájané na mesiačiky. Varte 3 minúty, odstavte, pridajte vanilkovú pastu a nechajte vychladnúť.
- Vychladnutý plátok cesta položte na tanier, pridajte kôpku vyšľahanej šľahačky, uložte uvarené broskyne a prikryte druhým plátkom cesta. Na vrchný plát opäť pridajte šľahačku, broskyne a jemne posypte práškovým cukrom. Môžete podávať.

BROSKYŇOVÉ ŠATÔČKY
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Broskyňové šatôčky.
50 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT, CHLADENIE, PEČENIE 12 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 240 g masla izbovej teploty
- 220 g smotanového syra
- 270 g hladkej múky
- pol lyžičky soli
- práškový cukor na posypanie
Na náplň:
- 1 šálka broskyňového džemu
- 75 g strúhaného kokosu
- 85 g vlašských orechov
POSTUP
- Maslo so smotanovým syrom vyšľahajte na svetlú penu. Vsypte múku zmiešanú so soľou a vypracujte hladké cesto. Rozdeľte ho na 4 časti a každú zabaľte do fólie a odložte na niekoľko hodín do chladničky, ideálne cez noc.
- V miske zmiešajte broskyňový džem s kokosom a nasekanými orechmi.
- Rúru zohrejte na 200 °C a plech vyložte papierom na pečenie. Vyberte prvú časť cesta a na doske posypanej múkou ho vyvaľkajte na hrúbku 3-4 mm. Cesto rozkrájajte na štvorce 5 x 5 cm. Na každý štvorec uložte lyžičku náplne a trochu rozotrite, ale tak, aby okraje ostali voľné. Jeden z rohov potrite vodou a priložte k druhému rohu. Dobre zatlačte a ukladajte na plech.
- Šatôčky vložte do rúry a pečte približne 10-12 minút. Nechajte vychladnúť a nakoniec posypte práškovým cukrom.

Zdroj: NMH
MANDĽOVO-BROSKYŇOVÝ TART
Zdroj: Laura Witteková
Mandľovo-broskyňový tart.
8-10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT, CHLADENIE, PEČENIE 35 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 50 g masla
- 25 g práškového cukru
- 1 vajce
- štipka soli
- 125 g hladkej múky
Na mandľovú náplň:
- 70 g masla
- 70 g práškového cukru
- 3 vajcia
- štvrť lyžičky mandľového extraktu
- 150 g mandľovej múky alebo mletých mandlí
- 1 lyžička kukuričného škrobu
- 4-5 broskýň
POSTUP
- Zmäknuté maslo jemne vyšľahajte. Zapracujte cukor, aby vznikla svetlá pasta. Pridajte vajce a soľ, premiešajte a vsypte múku. Vypracujte hladké cesto, zabaľte do fólie a vložte do chladničky aspoň na hodinu.
- Oddýchnuté cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku približne 3-4 mm. Cesto preneste do formy s priemerom 20 cm a jemne ho pritlačte k bokom a ku dnu formy. Pretŕčajúce cesto orežte nožíkom. Nakoniec vidličkou popichajte dno cesta, položte naň papier na pečenie a rovnomerne vysypte fazule na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 10-15 minút. Nechajte vychladnúť.
- Zatiaľ pripravte mandľovú náplň. Do misky dajte zmäknuté maslo, cukor a vyšľahajte do konzistencie svetlej pasty. Za stáleho šľahania pridajte vajíčka a mandľový extrakt. Nakoniec vsypte mandľovú múku a kukuričný škrob, premiešajte a vlejte do predpečeného korpusu.
- Broskyne umyte, prekrojte na polovicu, odstráňte kôstku a nakrájajte na tenké plátky. Poukladajte ich na náplň a vložte do rúry. Pečte 15-20 minút. Potom nechajte koláč vychladnúť a podávajte.

Zdroj: Canva
BROSKYŇOVÁ MARGARITA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Broskyňová margarita.
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT
Potrebujete:
- 500 g mrazených broskýň
- 120 ml tequily
- 120 ml sektu
- 1 lyžica medu
- 100 ml limetovej šťavy
- 1 šálka ľadu
Na ozdobenie:
- mätové lístky
- 1 limeta
- 1 broskyňa
- soľ
POSTUP
- Deň pred servírovaním nakrájajte broskyne na menšie kúsky a vložte do mrazničky.
- Na druhý deň zamrazené broskyne vhoďte do mixéra, pridajte tequilu, sekt, med, limetovú šťavu a rozmixujte. Prihoďte kocky ľadu a znova rozmixujte.
- Okraje pohárov potrite limetovou šťavou a namočte do soli, aby vytvorila pekný okraj. Potom do pohárov nalejte margaritu, ozdobte ju mätou, limetou, broskyňou a ihneď podávajte. Na zdravie!