Čo upiecť z broskýň? BROSKYŇOVÁ GALETKA je výborný letný koláč
28. 7. 2023, 18:06 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Reklama
Máte plno broskýň a neviete čo s nimi? Šupnite ich do tejto fantastickej galetky. Jednoduchý recept si isto obľúbite!
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Galéria k článku
36 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Nezabudnuteľné RETRO ZÁKUSKY: Tieto nesmú chýbať na žiadnej svadbe ani oslave!BROSKYŇOVÁ GALETKA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Broskyňová galetka.
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 375 g hladkej múky
- štvrť lyžičky kypriaceho prášku
- 75 g práškového cukru
- 270 g studeného masla
- 60 ml studenej vody
Na náplň:
- 60 g na jemno mletých mandlí
- 55 g krupicového cukru + 2 lyžice na posypanie
- štvrť lyžičky mletej vanilky
- 700-800 g čerstvých broskýň
- 1 vajce na potretie okrajov
POSTUP:
- Do misy vsypte múku, kypriaci prášok, cukor, pridajte nakrájané maslo a premiešajte, aby vznikla mrvenička. Pridajte studenú vodu a všetko spojte do hladkého cesta. Zabaľte do fólie a uložte aspoň na 30 minút do chladničky.
- Cesto rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika na hrúbku približne pol centimetra. Povrch cesta posypte mandľami zmiešanými s cukrom a vanilkou. Nechajte voľný asi 4 cm okraj.
- Na mandľovú posýpku poukladajte broskyne nakrájané na plátky. Okraje zahnite smerom do vnútra a jemne pritlačte. Potrite ich rozšľahaným vajíčkom, posypte krupicovým cukrom a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte 35-40 minút do zlatista.
- Galetku vyberte z rúry, nechajte chvíľu vychladnúť, rozkrájajte na menšie kúsky a môžete podávať.
Dobrý tip: Ak máte čerstvé černice alebo čučoriedky, môžete ich prihodiť v polovici pečenia k broskyniam, budete mať ešte farebnejší koláčik.
Viac inšpirácie na dezerty s broskyňami nájdete v našej galérii TU!
Čítajte viac z Dobrého jedla: