Reklama

Čo upiecť z broskýň? BROSKYŇOVÁ GALETKA je výborný letný koláč

Broskyňová galetka.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama

Máte plno broskýň a neviete čo s nimi? Šupnite ich do tejto fantastickej galetky. Jednoduchý recept si isto obľúbite!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Nezabudnuteľné RETRO ZÁKUSKY: Tieto nesmú chýbať na žiadnej svadbe ani oslave!

    BROSKYŇOVÁ GALETKA

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Broskyňová galetka.

    12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 375 g hladkej múky
    • štvrť lyžičky kypriaceho prášku
    • 75 g práškového cukru
    • 270 g studeného masla
    • 60 ml studenej vody

    Na náplň:

    • 60 g na jemno mletých mandlí
    • 55 g krupicového cukru + 2 lyžice na posypanie
    • štvrť lyžičky mletej vanilky
    • 700-800 g čerstvých broskýň
    • 1 vajce na potretie okrajov

    POSTUP:

    1. Do misy vsypte múku, kypriaci prášok, cukor, pridajte nakrájané maslo a premiešajte, aby vznikla mrvenička. Pridajte studenú vodu a všetko spojte do hladkého cesta. Zabaľte do fólie a uložte aspoň na 30 minút do chladničky.
    2. Cesto rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika na hrúbku približne pol centimetra. Povrch cesta posypte mandľami zmiešanými s cukrom a vanilkou. Nechajte voľný asi 4 cm okraj.
    3. Na mandľovú posýpku poukladajte broskyne nakrájané na plátky. Okraje zahnite smerom do vnútra a jemne pritlačte. Potrite ich rozšľahaným vajíčkom, posypte krupicovým cukrom a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte 35-40 minút do zlatista.
    4. Galetku vyberte z rúry, nechajte chvíľu vychladnúť, rozkrájajte na menšie kúsky a môžete podávať.

    Dobrý tip: Ak máte čerstvé černice alebo čučoriedky, môžete ich prihodiť v polovici pečenia k broskyniam, budete mať ešte farebnejší koláčik.

    Viac inšpirácie na dezerty s broskyňami nájdete v našej galérii TU!

    Čítajte viac z Dobrého jedla: