A bude SLADKÝ OBED: OVOCNÝ NÁKYP je príjemná zmena!
28. 7. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:27)

Zdroj: SHUTTERSTOCK
Ryžový, rezancový, croissantový, krupicový, krúpkový, tvarohový... Nákypy od výmyslu sveta! Pred tým dobrá krémová polievočka a dezert tento raz môžete po obede vynechať!
Zdroj: Dobré jedlo
Zdroj: DOBRÉ JEDLO
Zdroj: Dobré jedlo
Galéria k článku
Krupicový nákyp so slivkami
3 porcie
Potrebujete:
- 500 ml mlieka
- 100 g detskej krupice
- 2 lyžice masla
- 3 vajcia
- 2 balíčky vanilínového cukru
- 120 g krupicového cukru
- 150 g jemného tvarohu
- nastrúhaná citrónová kôra a šťava z citróna
- zaváraných alebo čertvých sliviek, ringlot (môžu byť aj čerešne)
- práškový cukor na posypanie a ríbezľový džem na pokvapkanie
POSTUP:
- Z mlieka, žĺtkov a z detskej krupice uvarte kašu a nechajte ju vychladnúť. Z bielkov a krupicového cukru ušľahajte tuhý sneh. Pridajte ho do kaše. Vmiešajte vanilínový cukor, rozpustené maslo, citrónovú šťavu, tvaroh a nastrúhanú citrónovú kôru.
- Do vymastenej, múkou vyspanej zapekacej misy dajte polovicu ochutenej kaše. Uložte polovicu scedených rozpolených slivie alebo čerešní a potrite ich zvyšnou kašou.
- Uložte zvyšné ovocie a nákyp vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Po zapečení pokvapkajte ríbezľovým džemom a posypte práškovým cukrom.
NA ĎALŠEJ STRANE VARIÁCIA NA KRUPICOVÝ NÁKYP >>>
Krupicový nákyp s malinami
Raňajky, večera, aj dezert v jednom.
Na ďalšej strane recept na croissantový nákyp >>>
Croissantový nákyp s višňami a čokoládou
4 porcie
Potrebujete:
- 8 maslových croissantov
- 300 ml smotany na šľahanie
- 150 ml mlieka
- 150 g bielej čokolády
- 6 vajec
- 2 lyžice krupicového cukru
- 1 vanilínový cukor
- 500 g mrazených višní
- 2 lyžičky solamylu na zahustenie
- 2 lyžice rozpusteného masl";i:10;s:30:"práškový cukor na posypanie
POSTUP:
- Maslové croissanty pokrájajte na hrubšie kúsky. Smotanu dajte do hrnca s mliekom, mierne zohrejte, vložte kúsky nalámanej čokolády, rozpustite a odstavte. Nechajte vychladnúť.
- Žĺtky vymiešajte s vanilínovým cukrom. Z bielkov a krupicového cukru ušľaháme tuhý sneh. Do čokoládového mlieka vmiešame vymiešané žĺtka, vyšľahané bielky, rozpustené maslo a premiešjte.
- Višne nechajte asi 10 minút postáť na teplom mieste. Hlbokú, zapekaciu misu ( 29x19 cm ) vytrite maslom. Rozložte do nej plátky croissantov, posypte 250 g višňami a zalejte vaječno-smotanovou zmesou. Nechajte 5 minút postáť, vložte do vyhriatej rúry a pri teplote 180°C zapečte. Povrch misy pri pečení môžete prikryť alobalom.
- Zvyšné višne dajte do panvice, podľa chuti pridajte cukor, prilejte vodu a pár minút povarte. V troche studenej vody vymiešajte solamyl a šťavu zahustite. Po zapečení nechajte nákyp odstáť, potom pokrájajte, posypte práškovým cukrom a polejte višňovou omáčkou.
Na ďalšej strane recept na marhuľový nákyp >>>
Pudingový nákyp s marhuľami
4 porcie
Na cesto:
- 150 g polohrubej múky
- 100 g masla
- 1 vajce
- 2 lyžičky práškového cukru
- tuk a múka na vymastenie a vysypanie menšieho plechu
Na plnku:
- 350 g uvarených širších rezancov
- 1 lyžica rozpusteného masla
- 1 balíček vanilínového cukru
- 300 ml mlieka
- 1 balíček Zlatého klasu
- 120 g kryštálového cukru
- 2 lyžice ríbezľového džemu
- 3 žĺtky
- 100 g čerstvých marhúľ alebo broskýň (alebo z kompótu)
- 100 g papáje (nemusí byť)";i:10;s:8:"3 bielky
Recept pokračuje na ďašej strane >>>
POSTUP:
- preosiatej polohrubej múky, masla, vajca a práškového cukru vypracujte cesto. Odložte na 15 minút do chladu a potom ho rozvaľkajte na veľkosť menšieho plechu alebo zapekacej misy, ktorú potrite tukom a vysypte múkou. Vložte cesto, popichajte ho vidličkou a na 15 minút dajte predpiecť do rúry vyhriatej na 170 °C.
- Uvarené rezance preložte do väčšej misy, pokvapkajte rozpusteným maslom a posypte vanilínovým cukrom. Z mlieka, Zlatého klasu a 2 lyžíc kryštálového cukru uvarte hustý puding a nechajte vychladnúť. Primiešajte ho k cestovinám spolu s džemom a so žĺtkami.
- Rezancovú plnku navrstvite na prepečené cesto, uložte prepolené scedené marhule alebo broskyne a guličky alebo kúsky papáje. Vložte späť do rúry a pečte asi 30 minút. Z bielkov a zvyšku kryštálového cukru ušľahajte tuhý sneh a rozotrite na povrch. Dopečte ešte asi na 10 minút.
Na ďalšej strane recepty na ďalšie skvelé nákypy >>>
Šťavnatý krúpkový nákyp
Mrkvovo-ryžový nákyp
Ďalšie fantastické nákypy
Zdroj: Dobré jedlo
nakyp
Ešte štedrá nákypová nádielka
Zdroj: Dobré jedlo
Tvarohový nákyp s pečenými figami
Čítajte tiež: