Reklama

A bude SLADKÝ OBED: OVOCNÝ NÁKYP je príjemná zmena!

Krupicový nákyp so slivkami

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Reklama

Ryžový, rezancový, croissantový, krupicový, krúpkový, tvarohový... Nákypy od výmyslu sveta! Pred tým dobrá krémová polievočka a dezert tento raz môžete po obede vynechať!

Krupicový nákyp so slivkami

3 porcie

Potrebujete:

  • 500 ml mlieka
  • 100 g detskej krupice
  • 2 lyžice masla
  • 3 vajcia
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 120 g krupicového cukru
  • 150 g jemného tvarohu
  • nastrúhaná citrónová kôra a šťava z citróna
  • zaváraných alebo čertvých sliviek, ringlot (môžu byť aj čerešne)
  • práškový cukor na posypanie a ríbezľový džem na pokvapkanie

POSTUP:

  1. Z mlieka, žĺtkov a z detskej krupice uvarte kašu a nechajte ju vychladnúť. Z bielkov a krupicového cukru ušľahajte tuhý sneh. Pridajte ho do kaše. Vmiešajte vanilínový cukor, rozpustené maslo, citrónovú šťavu, tvaroh a nastrúhanú citrónovú kôru.
  2. Do vymastenej, múkou vyspanej zapekacej misy dajte polovicu ochutenej kaše. Uložte polovicu scedených rozpolených slivie alebo čerešní a potrite ich zvyšnou kašou. 
  3. Uložte zvyšné ovocie a nákyp vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Po zapečení pokvapkajte ríbezľovým džemom a posypte práškovým cukrom.                                                                                                     

 NA ĎALŠEJ STRANE VARIÁCIA NA KRUPICOVÝ NÁKYP >>>  

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Jemný BROSKYŇOVÝ CHEESECAKE, takto chutí naozajstné leto - TEASER

    Krupicový nákyp s malinami

    Raňajky, večera, aj dezert v jednom.

    Na ďalšej strane recept na croissantový nákyp >>>

    Croissantový nákyp s višňami a čokoládou

    4 porcie

    Potrebujete:

    • 8  maslových croissantov
    • 300 ml smotany na šľahanie
    • 150 ml mlieka
    • 150 g bielej čokolády
    • 6 vajec
    • 2 lyžice krupicového cukru
    • 1 vanilínový cukor
    • 500 g mrazených višní
    • 2 lyžičky solamylu na zahustenie
    • 2 lyžice rozpusteného masl";i:10;s:30:"práškový cukor na posypanie

    POSTUP:

    1. Maslové croissanty pokrájajte na hrubšie kúsky. Smotanu dajte do hrnca s mliekom,  mierne zohrejte, vložte kúsky nalámanej čokolády, rozpustite a odstavte. Nechajte vychladnúť.
    2. Žĺtky vymiešajte s vanilínovým cukrom. Z bielkov a krupicového cukru ušľaháme tuhý sneh. Do čokoládového mlieka vmiešame vymiešané žĺtka, vyšľahané bielky, rozpustené maslo a premiešjte.
    3. Višne nechajte asi 10 minút postáť na teplom mieste. Hlbokú, zapekaciu misu ( 29x19 cm ) vytrite maslom. Rozložte do nej plátky croissantov, posypte 250 g višňami a  zalejte vaječno-smotanovou zmesou.  Nechajte 5 minút postáť, vložte do vyhriatej rúry a pri teplote 180°C zapečte. Povrch misy pri pečení môžete prikryť alobalom.
    4. Zvyšné višne dajte do panvice, podľa chuti pridajte cukor, prilejte vodu a pár minút povarte. V troche studenej vody vymiešajte solamyl a šťavu zahustite. Po zapečení nechajte nákyp odstáť, potom pokrájajte, posypte práškovým cukrom a polejte višňovou omáčkou.                                                                                                  

    Na ďalšej strane recept na marhuľový nákyp >>>

    Pudingový nákyp s marhuľami

    4 porcie

    Na cesto:

    • 150 g polohrubej múky
    • 100 g masla
    • 1 vajce
    • 2 lyžičky práškového cukru
    • tuk a múka na vymastenie a vysypanie menšieho plechu

    Na plnku:

    • 350 g uvarených širších rezancov
    • 1 lyžica rozpusteného masla
    • 1 balíček vanilínového cukru
    • 300 ml mlieka
    • 1 balíček Zlatého klasu
    • 120 g kryštálového cukru
    • 2 lyžice ríbezľového džemu
    • 3 žĺtky
    • 100 g čerstvých marhúľ alebo broskýň (alebo z kompótu)
    • 100 g papáje (nemusí byť)";i:10;s:8:"3 bielky

    Recept pokračuje na ďašej strane >>>

    POSTUP:

    1.  preosiatej polohrubej múky, masla, vajca a  práškového cukru vypracujte cesto. Odložte na 15 minút do chladu a potom ho rozvaľkajte na veľkosť menšieho plechu alebo zapekacej misy, ktorú potrite tukom a vysypte múkou. Vložte cesto, popichajte ho vidličkou a  na 15 minút dajte predpiecť do rúry vyhriatej na 170 °C.
    2. Uvarené rezance preložte do väčšej misy, pokvapkajte rozpusteným maslom a posypte vanilínovým cukrom. Z  mlieka, Zlatého klasu a  2 lyžíc kryštálového cukru uvarte  hustý puding a nechajte vychladnúť. Primiešajte ho k cestovinám spolu s džemom a so žĺtkami.
    3. Rezancovú plnku navrstvite na prepečené cesto, uložte prepolené scedené marhule alebo broskyne a  guličky alebo kúsky papáje. Vložte späť do rúry a  pečte asi 30 minút. Z bielkov a  zvyšku kryštálového cukru ušľahajte tuhý sneh a rozotrite na povrch. Dopečte ešte asi na 10 minút.

    Na ďalšej strane recepty na ďalšie skvelé nákypy >>>

    Šťavnatý krúpkový nákyp

    Mrkvovo-ryžový nákyp

    Ďalšie fantastické nákypy

    Ešte štedrá nákypová nádielka

    Zdroj: Dobré jedlo

    Tvarohový nákyp s pečenými figami

    Čítajte tiež: