Rýchly RECEPT na prázdninové ŠÚĽANCE: Tomáš Buranovský nám venoval DOKONALÝ PO BABIČKE!
25. 7. 2022, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:27)

Zdroj: Lukáš Kimlička
„Moja babka bývala hneď pri ihrisku, kde som trávil celé prázdniny od rána až do večera. Takže keď na obed zazvonili v kostole, nastal čas posilniť sa nejakou jej dobrotou,“ spomína s úsmevom známy spevák. Šúľance boli jeho topka... a my máme recept!
Zdroj: Dobré jedlo
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Zdroj: Dušan Křístek
Galéria k článku

Zdroj: NMH
„Chvalabohu, vyrastal som na dedine pri Košiciach. Počas prázdnin som mal dve možnosti – buď som mohol pomáhať otcovi v záhrade, alebo ráno vstať, nenápadne vziať do rúk loptu a utekať na ihrisko! Samozrejme, bol som vždy oveľa vďačnejší za druhú možnosť – najmä keď ma na stole u babky čakali jej fantastické pirohy, kokošky, rezance s makom či tvarohom, parané buchty, aké som nejedol nikde inde na svete... no a jej šúľance sú jedna báseň.“
Zdroj: Lukáš Kimlička
Tomáš Buranovský s láskou spomína na prázdniny u babičky.
Článok s receptom pokračuje na ďalšej strane >>>

Zdroj: NMH
Šúľance s makom
Zdroj: Laura Witteková
Šúľance s makom podľa Tomášovej babičky.
4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 6 MINÚT
Potrebujete:
- 500 g zemiakov uvarených v šupe
- štipka soli
- 1 vajce
- 140 g hrubej múky
- mletý mak, práškový cukor a maslo na podávanie
Článok s receptom pokračuje na ďalšej strane >>>

Zdroj: archív T.B.
Tomáš (ten menší) so svojou milovanou babičkou, ktorá robila najlepšie šúľance na svete.
POSTUP:
- Vychladnuté zemiaky ošúpte a najemno nastrúhajte. Pridajte soľ, vajce, múku a vypracujte hladké cesto.
- Z cesta vytvarujte hrubší šúľok a nakrájajte ho na tenké plátky. V dlaniach z nich formujte šúľance a ukladajte na utierku alebo trochu pomúčenú dosku. Potom ich dajte variť do mierne osolenej vriacej vody, kým nevyplávajú.
- Uvarené šúľance sceďte a ešte teplé posypte makom zmiešaným s cukrom a polejte rozpusteným maslom. Môžete podávať.