Jemnučké ŠTRÚDLE na 5 spôsobov: Takéto sme napiekli v Dobrom jedle!
27. 7. 2022, 9:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:27)

Zdroj: DOBRÉ JEDLO/Laura Witteková
Krehká, tenučká vrstva cesta v sebe ukrýva šťavnatú plnku z maku, ovocia i kapusty... Vraj to nie je vôbec zložité... A máme pre vás aj niečo celkom jednoduché. Verte našim receptom!

ŤAHANÁ ŠTRÚDĽA S MAKOM A ČERVENÝM HROZNOM
2 KUSY, PRÍPRAVA 35 MINÚT + ODLEŽANIE CESTA PEČENIE 18 MINÚT
NA CESTO:
- 375 g hladkej múky
- 250 ml vlažnej vody
- pol lyžice octu
- pol lyžice práškového cukru
- pol lyžice oleja (plus na potretie rúk a vymastenie plechu)
- štipka kypriaceho prášku
- roztopené maslo na pofŕkanie a potretie
- veľký stôl a čistý obrus na ťahanie štrúdle
NA PLNKU:
- 100 g masla (rozpusteného)
- 300 g mletého modrého maku
- krupicový cukor podľa chuti
- kôra z 1 biocitróna
- mletá škorica
- 1 kg červeného hrozna
POSTUP:
- Urobte cesto: Z múky, vody, octu, cukru, oleja a kypriaceho prášku pripravte hladké cesto. Potrite ho celé olejom, dajte na tanier, zakryte misou a nechajte 30 minút odpočívať.
- Pripravte veľký stôl, na ktorom budete môcť cesto vyťahovať. Zakryte ho čistým obrusom a dobre pomúčte. Cesto poriadne roztľapkajte na čo možno najväčšiu placku. Ruky si jemne naolejujte a pomaly, opatrne vyťahujte cesto zo všetkých strán, kým nebude úplne tenké – aspoň na pol stola. Potom ho pofŕkajte maslom, okraje nemusíte, tie aj tak zahnete.
- Horné dve tretiny cesta nahusto posypte makom zmiešaným s citrónovou kôrou, cukrom a so škoricou podľa chuti. Nakoniec posypte odkôstkovaným červeným hroznom.
- Teraz zahnite okraje cesta z každej strany a chyťte okraj obrusu, ktorý je najbližšie k vám. Postupne zrolujte do štrúdle.
- Štrúdľu opatrne preneste na vymastený plech, vrch ešte potrite maslom a dajte piecť do vyhriatej rúry na 200 °C asi na 18 minút. Vychladnutú štrúdľu posypte cukrom a môžete podávať.
Viac receptov nájdete na ďalšej strane >>>

HRUŠKOVÁ ŠTRÚDĽA S MANDĽAMI A BRUSNICAMI
Podľa tohto receptu upečiete dva kusy! >> RECEPT TU
Zdroj: Valentína Nídelová
Viac receptov nájdete na ďalšej strane >>>

TRADIČNÁ ŤAHANÁ
Skúste s makom aj s orechmi! >> RECEPT TU
Zdroj: Dobré jedlo
Viac receptov nájdete na ďalšej strane >>>
PIVNÁ ŠTRÚDĽA
Super kyselkavá od višní! >> RECEPT TU
Zdroj: Dobré jedlo
Viac receptov nájdete na ďalšej strane >>>

KAPUSTOVÁ ŠŤRÚDĽA
Zdroj: Dobré jedlo
1 KUS, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT
NA CESTO:
300 g lístkového cesta
NA PLNKU:
- 1 malá hlávka kapusty
- za hrsť hrozienok
- 2 lyžice rumu
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 1 lyžica oleja
- 1 balíček škoricového cukru
- 1 vajce
POSTUP:
- Lístkové cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske. Hlávku kapusty rozkrojte a nadrobno pokrájajte. Hrozienka namočte na pár hodín do rumu.
- Nakrájanú kapustu posypte kryštálovým cukrom a poduste na oleji do mäkka. Odstavte, po vychladnutí ju ochuťte škoricovým cukrom, hrozienkami a premiešajte.
- Ochutenú kapustu rovnomerne rozložte na lístkové cesto. Stočte, závin preložte na plech a na povrchu potrite rozšľahaným vajcom. V rúre vyhriatej na 190 °C pečte asi 35 minút.
Čítajte tiež: