Reklama

Jemnučké ŠTRÚDLE na 5 spôsobov: Takéto sme napiekli v Dobrom jedle!

Ťahaná štrúdľa

Zdroj: DOBRÉ JEDLO/Laura Witteková

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Krehká, tenučká vrstva cesta v sebe ukrýva šťavnatú plnku z maku, ovocia i kapusty... Vraj to nie je vôbec zložité...  A máme pre vás aj niečo celkom jednoduché. Verte našim receptom!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Domáci ľadový čaj z cukrového melónu a mäty - TEASER

    ŤAHANÁ ŠTRÚDĽA S MAKOM A ČERVENÝM HROZNOM 

    2 KUSY, PRÍPRAVA 35 MINÚT + ODLEŽANIE CESTA PEČENIE 18 MINÚT

    NA CESTO:

    • 375 g hladkej múky
    • 250 ml vlažnej vody
    • pol lyžice octu
    • pol lyžice práškového cukru
    • pol lyžice oleja (plus na potretie rúk a vymastenie plechu)
    • štipka kypriaceho prášku
    • roztopené maslo na pofŕkanie a potretie
    • veľký stôl a čistý obrus na ťahanie štrúdle

    NA PLNKU:

    • 100 g masla (rozpusteného)
    • 300 g mletého modrého maku
    • krupicový cukor podľa chuti
    • kôra z 1 biocitróna
    • mletá škorica
    • 1 kg červeného hrozna

    POSTUP:

    1. Urobte cesto: Z múky, vody, octu, cukru, oleja a kypriaceho prášku pripravte hladké cesto. Potrite ho celé olejom, dajte na tanier, zakryte misou a nechajte 30 minút odpočívať.
    2.  Pripravte veľký stôl, na ktorom budete môcť cesto vyťahovať. Zakryte ho čistým obrusom a dobre pomúčte. Cesto poriadne roztľapkajte na čo možno najväčšiu placku. Ruky si jemne naolejujte a pomaly, opatrne vyťahujte cesto zo všetkých strán, kým nebude úplne tenké – aspoň na pol stola. Potom ho pofŕkajte  maslom, okraje nemusíte, tie aj tak zahnete.
    3. Horné dve tretiny cesta nahusto posypte makom zmiešaným s citrónovou kôrou, cukrom a so škoricou podľa chuti. Nakoniec posypte odkôstkovaným červeným hroznom.
    4. Teraz zahnite okraje cesta z každej strany a chyťte okraj obrusu, ktorý je najbližšie k vám. Postupne zrolujte do štrúdle.
    5. Štrúdľu opatrne preneste na vymastený plech, vrch ešte potrite maslom a dajte piecť do vyhriatej rúry na 200 °C asi na 18 minút. Vychladnutú štrúdľu posypte cukrom a môžete podávať.

    Viac receptov nájdete na ďalšej strane >>>

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Super kuchynské vychytávky ZUZANY VAČKOVEJ - teaser

      HRUŠKOVÁ ŠTRÚDĽA S MANDĽAMI A BRUSNICAMI 

      Podľa tohto receptu upečiete dva kusy!  >> RECEPT TU

      Zdroj: Valentína Nídelová

      Viac receptov nájdete na ďalšej strane >>>

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Kysnuté makové koláče: Od farmárky Gabiky z Jarnej

        TRADIČNÁ  ŤAHANÁ

        Skúste s makom  aj s orechmi!  >> RECEPT TU

        Zdroj: Dobré jedlo

        Viac receptov nájdete na ďalšej strane >>>

        PIVNÁ ŠTRÚDĽA

        Super kyselkavá od višní!  >> RECEPT TU

        Zdroj: Dobré jedlo

        Viac receptov nájdete na ďalšej strane >>>

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Takto si vyrobíte ZMRZLINOVÉ NEBÍČKO: Úplne jednoduché!

          KAPUSTOVÁ ŠŤRÚDĽA

          Zdroj: Dobré jedlo

          1 KUS, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT

          NA CESTO:
          300 g lístkového cesta

          NA PLNKU:

          • 1 malá hlávka kapusty
          • za hrsť hrozienok
          • 2 lyžice rumu 
          • 2 lyžice kryštálového cukru
          • 1 lyžica oleja
          • 1 balíček škoricového cukru
          • 1 vajce

          POSTUP:

          1. Lístkové cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske. Hlávku kapusty rozkrojte a nadrobno pokrájajte. Hrozienka namočte na pár hodín do rumu.
          2. Nakrájanú kapustu posypte kryštálovým cukrom a poduste na oleji do mäkka. Odstavte, po vychladnutí ju ochuťte škoricovým cukrom, hrozienkami a premiešajte.
          3. Ochutenú kapustu rovnomerne rozložte na lístkové cesto. Stočte, závin preložte na plech  a na povrchu potrite rozšľahaným vajcom. V rúre vyhriatej na 190 °C pečte asi 35 minút. 

          Čítajte tiež:

          Autor článku

          Mária Abrahámová

          redaktorka magazínu Dobré jedlo
          Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!