Pravá ťahaná štrúdľa je vraj najfriškejší dezert na svete.
Čítajte viac
Pravá ŤAHANÁ ŠTRÚDĽA: Naučte sa ju od šikovnej pestovateľky maku z Jarnej

Ak ste sa v prvej vlne korony naučili kváskovať, teraz sa naučte ťahať štrúdľu. Vraj to nie je vôbec zložité...  A máme pre vás aj niečo  celkom jednoduché. Verte našim receptom!

ŤAHANÁ ŠTRÚDĽA S MAKOM A ČERVENÝM HROZNOM 

2 KUSY, PRÍPRAVA 35 MINÚT + ODLEŽANIE CESTA PEČENIE 18 MINÚT

NA CESTO:

  • 375 g hladkej múky
  • 250 ml vlažnej vody
  • pol lyžice octu
  • pol lyžice práškového cukru
  • pol lyžice oleja (plus na potretie rúk a vymastenie plechu)
  • štipka kypriaceho prášku
  • roztopené maslo na pofŕkanie a potretie
  • veľký stôl a čistý obrus na ťahanie štrúdle

NA PLNKU:

  • 100 g masla (rozpusteného)
  • 300 g mletého modrého maku
  • krupicový cukor podľa chuti
  • kôra z 1 biocitróna
  • mletá škorica
  • 1 kg červeného hrozna

POSTUP:

  1. Urobte cesto: Z múky, vody, octu, cukru, oleja a kypriaceho prášku pripravte hladké cesto. Potrite ho celé olejom, dajte na tanier, zakryte misou a nechajte 30 minút odpočívať.
  2.  Pripravte veľký stôl, na ktorom budete môcť cesto vyťahovať. Zakryte ho čistým obrusom a dobre pomúčte. Cesto poriadne roztľapkajte na čo možno najväčšiu placku. Ruky si jemne naolejujte a pomaly, opatrne vyťahujte cesto zo všetkých strán, kým nebude úplne tenké – aspoň na pol stola. Potom ho pofŕkajte  maslom, okraje nemusíte, tie aj tak zahnete.
  3. Horné dve tretiny cesta nahusto posypte makom zmiešaným s citrónovou kôrou, cukrom a so škoricou podľa chuti. Nakoniec posypte odkôstkovaným červeným hroznom.
  4. Teraz zahnite okraje cesta z každej strany a chyťte okraj obrusu, ktorý je najbližšie k vám. Postupne zrolujte do štrúdle.
  5. Štrúdľu opatrne preneste na vymastený plech, vrch ešte potrite maslom a dajte piecť do vyhriatej rúry na 200 °C asi na 18 minút. Vychladnutú štrúdľu posypte cukrom a môžete podávať.