ŤAHANÁ ŠTRÚDĽA S MAKOM A ČERVENÝM HROZNOM
2 KUSY, PRÍPRAVA 35 MINÚT + ODLEŽANIE CESTA PEČENIE 18 MINÚT
NA CESTO:
- 375 g hladkej múky
- 250 ml vlažnej vody
- pol lyžice octu
- pol lyžice práškového cukru
- pol lyžice oleja (plus na potretie rúk a vymastenie plechu)
- štipka kypriaceho prášku
- roztopené maslo na pofŕkanie a potretie
- veľký stôl a čistý obrus na ťahanie štrúdle
NA PLNKU:
- 100 g masla (rozpusteného)
- 300 g mletého modrého maku
- krupicový cukor podľa chuti
- kôra z 1 biocitróna
- mletá škorica
- 1 kg červeného hrozna
POSTUP:
- Urobte cesto: Z múky, vody, octu, cukru, oleja a kypriaceho prášku pripravte hladké cesto. Potrite ho celé olejom, dajte na tanier, zakryte misou a nechajte 30 minút odpočívať.
- Pripravte veľký stôl, na ktorom budete môcť cesto vyťahovať. Zakryte ho čistým obrusom a dobre pomúčte. Cesto poriadne roztľapkajte na čo možno najväčšiu placku. Ruky si jemne naolejujte a pomaly, opatrne vyťahujte cesto zo všetkých strán, kým nebude úplne tenké – aspoň na pol stola. Potom ho pofŕkajte maslom, okraje nemusíte, tie aj tak zahnete.
- Horné dve tretiny cesta nahusto posypte makom zmiešaným s citrónovou kôrou, cukrom a so škoricou podľa chuti. Nakoniec posypte odkôstkovaným červeným hroznom.
- Teraz zahnite okraje cesta z každej strany a chyťte okraj obrusu, ktorý je najbližšie k vám. Postupne zrolujte do štrúdle.
- Štrúdľu opatrne preneste na vymastený plech, vrch ešte potrite maslom a dajte piecť do vyhriatej rúry na 200 °C asi na 18 minút. Vychladnutú štrúdľu posypte cukrom a môžete podávať.
Viac receptov nájdete na ďalšej strane >>>