PANNA COTTA, ktorej neodoláte: Dokonca aj bezlaktózová!
24. 7. 2022, 7:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:27)

Zdroj: Shutterstock
Lahodný smotanový dezert môže byť zakaždým iný. S ovocnou omáčkou, karamelom, kokosom, čokoládou či orieškami.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CEa-CBlhiBx/
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Smotanová lahôdka panna cotta patrí k najobľúbenejším a najvariabilnejším cukrárskym kúskom. Môžete ju pripraviť aj rôzne farebne vrstvenú v pohári, alebo ju vyklopiť na dezertný tanierik a ozdobiť. Najťažšie z celého procesu jej prípravy je vydržať pár hodín, kým v chladničke dobre stuhne. Vyskúšať môžete aj bezlaktózovú verziu! Je to úplne jednoduché...
KOKOSOVÁ PANNA COTTA (bez laktózy)
4 porcie
Potrebujete:
- 250 ml kokosového mlieka
- 250 ml kokosovej smotany
- 2 lyžice vanilkového cukru
- dreň z polovice vanilkového struku
- 4 plátky želatíny
Na ovocnú omáčku:
- 300 g čerstvého alebo mrazeného drobného ovocia
- 2 lyžice kokosového cukru
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 1 lyžička škrobu
- pár lístkov mäty na ozdobu
- za hrsť čerstvých čučoriedok (nemusia byť)
Postup:
1. Kokosové mlieko a smotanu, dve lyžice cukru a dreň z vanilkového struku zohrejte v hrnci tesne pod bod varu. Nevarte!
2. Pridajte napučanú plátkovú želatínu (podľa návodu na obale), premiešajte metličkou a preceďte do misiek alebo do formičiek vypláchnutých studenou vodou. Do každej vhoďte aj trocha čučoriedok. V chladničke nechajte najlepšie cez noc vychladnúť.
3. Cukor nechajte v hrnci zľahka skaramelizovať, pridajte ovocie a varte, kým sa nevyparí tekutina. Vmiešajte škrob rozmiešaný v troche vody. Stuhnutú panna cottu vyklopte na tanieriky a polejte omáčkou.
Náš tip: Ak nemáte intoleranciu na laktózu, môžete ju pripraviť z klasickej smotany.
Tento dezert môžete pripraviť aj podľa video návodu: