Babička bola kráľovnou v kuchyni: Tieto jej PRÁZDNINOVÉ JEDLÁ milujeme doteraz
27. 7. 2022, 21:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:27)

Zdroj: LÝDIA CZAKÓ
Aké boli vaše najobľúbenejšie jedlá, keď ste chodili na prázdniny k babičke na vidiek? My sme si spomenuli na tieto. Radi ich máme doteraz.
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Cesnačka so syrom a žĺtkom
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT
Potrebujete:
- 1,5 l slepačieho vývaru
- 1 cesnak
- 1 bagetu (1 krajec chleba)
- 100 g eidamu (strúhaného)
- 4 žĺtky
- soľ
- petržlenovú vňať
POSTUP:
- Slepačí vývar priveďte do varu. Cesnak ošúpte a strúčiky pretlačte. Vmiešajte do vývaru. Varte asi 5 minút, podľa potreby dochuťte.
- Bagetu alebo chlieb nakrájajte na malé kocky a nasucho ich opečte na panvici dozlatista.
- Do tanierov nasypte nastrúhaný syr, opražené kocky pečiva, posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a do stredu každého taniera vyklepnite žĺtok. Zalejte vriacou cesnačkou a ihneď podávajte.
Viac receptov po babičke je na ďalšej strane >>>

Domáce rezance s tvarohom
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT
Potrebujete:
Na rezance:
- 400 g hrubej múky (plus na pomúčenie dosky)
- 10 g oleja
- 1 vajce
- trocha vody
- soľ
Na oblohu:
- 150 g slaniny
- 200 g kyslej smotany
- 250 g tvarohu
- kefír ako prílohu
POSTUP:
- Preosiatu múku spracujte s olejom, vajcom a trochou vody na tuhšie cesto a na pomúčenej doske ho vyvaľkajte na hrúbku asi 4 mm. Nechajte chvíľu schnúť, potom narežte na rovnako široké pásy, pomúčte a poukladajte na seba. Nožom nakrájajte na rezance a roztrúste po pracovnej doske. Podľa potreby posypte múkou, aby sa vám nelepili.
- Vo veľkom hrnci priveďte do varu osolenú vodu a rezance vhoďte do nej. Varte, kým všetky nevyplávajú na povrch. Preceďte. Slaninku nakrájajte na malé rezance a opražte. Vypečený tuk premiešajte s rezancami. Naservírujte na tanier a posypte tvarohom aj chrumkavou slaninkou. Ozdobte lyžicou kyslej smotany a ihneď podávajte s pohárom kefíru.
Viac receptov po babičke je na ďalšej strane >>>

Kôprová omáčka s fašírkami
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT
Potrebujete:
Na omáčku:
- 60 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 10 g cukru
- 1 zväzok kôpru
- ocot
- soľ
- olej
Na fašírky:
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 1 menšiu cibuľu
- 1 strúčik cesnaku
- 1 rožok
- mlieko alebo voda
- 1 vajce
- strúhanku
- soľ, mleté čierne korenie, majorán
- masť
POSTUP:
- Urobte fašírky: Cibuľu ošúpte a nesekajte nadrobno. Rovnako pripravte aj cesnak. Rožok namočte do mlieka alebo vody.
- Do misy dajte mäso, cibuľu, cesnak, vajce, vyžmýkaný rožok, premiešajte a dochuťte soľou, korením a majoránom. Podľa potreby pridajte strúhanku. Zo zmesi vytvarujte malé fašírky a obaľte ich v strúhanke. V hlbšej panvici rozhorúčte dostatočné množstvo masti a fašírky v nej vyprážajte z oboch strán do zlatista.
- Zatiaľ pripravte omáčku: Z oleja a múky urobte svetlú zápražku, zalejte ju mliekom a varte, kým nezíska správnu konzistenciu. Dochuťte cukrom, soľou, octom a vmiešajte nasekaný kôpor. Podávajte s fašírkami.
Viac receptov po babičke je na ďalšej strane >>>

Pirohy s malinami a so strúhankou
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 400 g hrubej múky
- 1 vajce
- vodu
- 500 g malín
- krupicový cukor
- 200 g strúhanky
- práškový cukor
- soľ
- maslo
POSTUP:
- Do preosiatej múky pridajte vajce, soľ, vodu a vypracujte tuhšie cesto. Na pomúčenej doske ho vyvaľkajte na hrúbku 2 mm. Pohárom vykrojte kolieska a do stredu každého položte asi 2 maliny, posypte trochou krupicového cukru, polovičku cesta preložte a okraje spojte pomocou vidličky, aby vám vznikli pirohy. Vhoďte do veľkého hrnca s vriacou osolenou vodou a varte, kým všetky nevyplávajú na povrch. Vyberte.
- Na panvici rozpustite maslo, pridajte strúhanku a krátko opekajte dozlatista. Pridajte pirohy a opatrne premiešajte, aby sa pirohy v strúhanke obalili. Posypte práškovým cukrom.
- Zvyšok malín dajte do malého hrnca, pridajte asi 50 g práškového cukru a varte, kým nezískate hustejšiu omáčku. Podávajte s pirohmi.
Viac receptov po babičke je na ďalšej strane >>>

Lečo z rúry
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT
Potrebujete:
- 1 cibuľu
- 1 klobásu
- 1 žltú papriku
- 1 červenú papriku
- 2 biele papriky
- 3 veľké paradajky
- 4 vajcia
- soľ, mleté čierne korenie
- masť
POSTUP:
- Na väčšej panvici rozhorúčte masť. Cibuľu ošúpte a nasekajte nadrobno. Pridajte do masti a opekajte dosklovita. Klobásu nakrájajte na kolieska a pridajte k cibuli. Krátko opekajte.
- Papriku a rajčiny očistite. Papriku nakrájajte na rezance a paradajky na kocky. Pridajte ku klobáse. Osoľte, okoreňte a duste asi 10 minút. Podľa potreby podlievajte vodou.
- Pripravte zapekacie misky. Do každej naneste časť leča, v strede spravte jamku a rozklepnite do nej vajce. Dajte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte, kým bielky nezbelejú. Posypte korením a podávajte.
Ďalšie chutné recepty z Dobrého jedla: