Tvarohový nákyp s hroznom.

Laura Witteková

Šťavnaté NÁKYPY z čerstvého ovocia: Na jeseň chutia najlepšie!

Je také voňavé, šťavnaté, dosýta vyhriate slnečnými lúčmi, že mu nedokážeme odolať. No a keď ovocie z konca leta ponoríme do nákypov našej cukrárky Veroniky, prestaneme sa ovládať. Celkom. Pridajte sa!

TVAROHOVÝ NÁKYP S BRIOŠKAMI A PEČENÝMI FIGAMI

12 KUSOV, PRÍPRAVA 50 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT 

Potrebujete:

  • 3 briošky
  • 100 ml mlieka
  • 3 vajcia
  • 40 g masla (zmäknutého)
  • 40 g krupicového cukru
  • pol lyžičky vanilkovej pasty
  • kôra z 1 citróna
  • 250 g mäkkého tvarohu
  • štipka soli
  • maslo na vymazanie formy
  • 10 fíg
  • 3 lyžice medu

Postup:

  1. Briošky nakrájajte na kocky a polejte mliekom.
  2. Žĺtky, maslo, cukor a vanilkovú pastu vyšľahajte do peny. Pridajte citrónovú kôru, tvaroh a premiešajte.
  3. Z bielkov a zo štipky soli vyšľahajte tuhý sneh. Opatrne ho zamiešajte do žĺtkovej zmesi a pridajte briošky. Dávajte pozor, aby sneh nespľasol.
  4. Do vymastenej formy (22 x 16 cm) dajte polovicu zmesi, rozložte na ňu zopár fíg pokrájaných na kolieska a zakryte zvyšnou zmesou. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút.
  5. Do malého pekáčika alebo zapekacej misky dajte na štvrtinky nakrájané zvyšné figy, pokvapkajte ich medom a vložte do rúry na 10-15 minút, aby jemne zozlatli a pustili sladkú šťavu.
  6. Nákyp nechajte trochu vychladnúť, poukladajte naň pečené figy a polejte sladkou medovou šťavou. Môžete servírovať.