Mňam, klasické ZEMIAKOVÉ PLACKY! No už ste ich skúšali takto?
28. 11. 2022, 9:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: Laura Witteková
Reklama
Jedno z najobľúbenejších slovenských jedál má rôzne podoby. Pozor, budú vám tiecť slinky!
ZEMIAKOVÉ PLACKY S KYSLOU KAPUSTOU
4 porcie, príprava 40 minút

Zdroj: Dobré jedlo
Zemiakovo-kapustové placky
POTREBUJETE:
- 6 väčších zemiakov
- za hrsť kvasenej kapusty
- vajce
- 4 lyžice hladkej múky
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1 menšia cibuľa
- drvená rasca (podľa chuti)
- soľ, mleté čierne korenie
- masť
- kyslá smotana
POSTUP:
- Zemiaky nastrúhajte najemno, pridajte odkvapkanú kapustu, vajce, múku, roztlačený cesnak a nadrobno posekanú cibuľu. Ochuťte trocha soľou, korením rascou a vymiešajte cesto.
- Smažíme na malom množstve masti z oboch strán do chrumkava. Podávajte s kyslou smotanou.
PLACKY S PIVOM
Zdroj: Dobré jedlo
4 porcie, príprava 40 minút
POTREBUJETE:
- 800 g zemiakov
- 2 vajcia
- 2 lyžice hladkej múky
- lyžica strúhanky
- 4 až 6 strúčikov cesnaku
- 80 až 100 ml svetlého piva
- 1 lyžica vegety
- 150 g údeného mäsa
- 1 lyžčka majoránu
- mleté čierne korenie, soľ";i:10;s:20:"olej na vysmážanie
POSTUP:
- Zemiaky olúpte a najemno nastrúhajte. Ak pustia veľa šťavy, zlejte ju. Zemiaky zmiešajte v mise s vajcami, preosiatou múkou, strúhankou, prelisovaným cesnakom, pivom, vegetou, soľou a korením. Nakoniec zamiešajte na malé kocky pokrájané údené mäso a majorán.
- Na panvici rozpáľte trocha oleja, na ktorom z cesta postupne smažte z oboch strán menšie tenké placky. Keď chytia zlatistú kôrku, preložte ich na papierový obrúsom. Na panvicu prilejte znova trocha oleja a smažte ďalšiu porciu cesta. Podávajte teplé ku kyslej polievke alebo ako chuťovku k pivu.
BRYNDZOVÉ PLACKY
Zdroj: Dobré jedlo
4 porcie, príprava 40 minút
POTREBUJETE:
- 1 kg zemiakov
- 200 g bryndze
- 3 strúčiky cesnaku
- mleté čierne korenie
- majorán
- 100 g hladkej múky
- olej na vysmážanie
POSTUP:
- Nastrúhané zemiaky a bryndzu premiešajte. Dochuťte korením, majoránom u a prelisovaným cesnakom.
- Nakoniec pridajte múku a dôkladne premiešajte. Z takto pripraveného cesta vysmážajte placky na rozpálenom oleji. Podábajte so žinčicou, zakysankou alebo acidofilným miekom.

Video Player is loading.
Urobte si chutné babičkine pirohy s bryndzou TEASERTEKVICOVÉ PLACKY
Zdroj: Dobré jedlo
Tekvicovo-zemiakové placky
6 porcií, príprava 45 minút
POTREBUJETE:
- 1 menšia oranžová tekvica
- 2 väčšie zemiaky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1vajce
- kôpor
- 2 - 3 lyžice hladkej múky
- trochu mlieka
- 1 lyžica kyslej smotany
- 50 g Gorgonzoly
- olej";i:10;s:66:"soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Tekvicu najemno postrúhajte spolu so zemiakmi. Pridajte prelisované strúčiky cesnaku, nasekaný kôpor a vajce.
- Ochuťte soľou, mletým čiernym korením vmiešajte kyslú smotanu, trochu mlieka, 30 g syra a zahusite hladkou múkou. Z hmoty pečte placky na olejom potretej panvici. Na tanieri posypte zvyšným syrom.

Video Player is loading.
BROKOLICOVÉ PLACKY S AJVAROM
Zdroj: Dobré jedlo
4 porcie, príprava 30 minút
POTREBUJETE:
- 4 väčšie zemiaky
- 1 hlávka väčšej brokolice
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice strúhanky
- 1 lyžica hladkej múky
- 1 vajce
- soľ, mleté biele korenie
- štipka muškátového orieška
- majorán
- olej";i:10;s:19:"ajvar na podávanie
POSTUP:
- Brokolicu krátko sparte a nechajte vychladnúť. Popučte rukami a spojte s najemno nastrúhanými zemiakmi, pretlačeným cesnakom, strúhankou, múkou, vajcom, soľou, korením, orieškom a majoránom.
- Vymiešajte polotuhé cesto a nechajte chvíľku odstáť. Po častiach opekajte v panvici na horúcom oleji a dajte na papierový obrúsok odsať olej. Podávajte tepé s ajvarom.
Náš tip: Namiesto strúčikov cesnaku môžete použiť 2 lyžičky pesta z medvedieho cesnaku. Do placiek potom ale použite menej soli.
Vyskúšajte tiež: