Reklama

Mňam, klasické ZEMIAKOVÉ PLACKY! No už ste ich skúšali takto?

Placky s jarnou cibuľkou

Zdroj: Laura Witteková

Reklama

Jedno z najobľúbenejších slovenských jedál má rôzne podoby. Pozor, budú vám tiecť slinky!

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Martina Schindlerová v kuchyni: Navarila zdravú a chutnú polievku

    ZEMIAKOVÉ PLACKY S KYSLOU KAPUSTOU

    4 porcie, príprava 40 minút

    Zemiakovo-kapustové placky

    Zdroj: Dobré jedlo

    Zemiakovo-kapustové placky

    POTREBUJETE:

    • 6 väčších zemiakov
    • za hrsť kvasenej kapusty
    • vajce
    • 4 lyžice hladkej múky
    • 2-3 strúčiky cesnaku
    • 1 menšia cibuľa
    • drvená rasca (podľa chuti)
    • soľ, mleté čierne korenie
    • masť
    • kyslá smotana

    POSTUP:

    1. Zemiaky nastrúhajte najemno, pridajte odkvapkanú kapustu, vajce, múku, roztlačený cesnak a nadrobno posekanú cibuľu. Ochuťte trocha soľou, korením rascou a vymiešajte cesto.
    2. Smažíme na malom množstve masti z oboch strán do chrumkava. Podávajte s kyslou smotanou.

    PLACKY S PIVOM     

    Zdroj: Dobré jedlo

    4 porcie, príprava 40 minút

    POTREBUJETE:

    • 800 g zemiakov
    • 2 vajcia
    • 2 lyžice hladkej múky
    • lyžica strúhanky
    • 4 až 6 strúčikov cesnaku
    • 80 až 100 ml svetlého piva
    • 1 lyžica vegety
    • 150 g údeného mäsa
    • 1 lyžčka majoránu
    • mleté čierne korenie, soľ";i:10;s:20:"olej na vysmážanie

    POSTUP:

    1. Zemiaky olúpte a najemno nastrúhajte. Ak pustia veľa šťavy, zlejte ju. Zemiaky zmiešajte v mise s vajcami, preosiatou múkou, strúhankou, prelisovaným cesnakom, pivom,  vegetou, soľou a korením. Nakoniec zamiešajte na malé kocky pokrájané údené mäso a majorán.
    2. Na panvici rozpáľte trocha oleja, na ktorom z cesta postupne smažte z oboch strán menšie tenké placky. Keď chytia zlatistú kôrku, preložte ich na papierový obrúsom. Na panvicu prilejte znova trocha oleja a smažte ďalšiu porciu cesta. Podávajte teplé ku kyslej polievke alebo ako chuťovku k pivu.

    BRYNDZOVÉ PLACKY

    Zdroj: Dobré jedlo

    4 porcie, príprava 40 minút

    POTREBUJETE:

    •  1 kg zemiakov
    • 200 g bryndze
    • 3 strúčiky cesnaku
    • mleté čierne korenie
    • majorán
    • 100 g hladkej múky
    • olej na vysmážanie

    POSTUP:

    1. Nastrúhané zemiaky a bryndzu premiešajte. Dochuťte korením, majoránom u a prelisovaným cesnakom.
    2. Nakoniec pridajte múku a dôkladne premiešajte. Z takto pripraveného cesta  vysmážajte placky na rozpálenom oleji. Podábajte so žinčicou, zakysankou alebo acidofilným miekom.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Urobte si chutné babičkine pirohy s bryndzou TEASER

      TEKVICOVÉ  PLACKY

      Zdroj: Dobré jedlo

      Tekvicovo-zemiakové placky

      6 porcií, príprava 45 minút

      POTREBUJETE:

      • 1 menšia oranžová tekvica
      • 2 väčšie zemiaky
      • 2 strúčiky cesnaku
      • 1vajce
      • kôpor
      • 2 - 3 lyžice hladkej múky
      • trochu mlieka
      • 1 lyžica kyslej smotany
      • 50 g Gorgonzoly
      • olej";i:10;s:66:"soľ, mleté čierne korenie

      POSTUP:

      1. Tekvicu najemno postrúhajte spolu so zemiakmi. Pridajte prelisované strúčiky cesnaku, nasekaný kôpor a vajce.
      2. Ochuťte soľou, mletým čiernym korením vmiešajte kyslú smotanu, trochu mlieka,  30 g syra a zahusite hladkou múkou. Z hmoty pečte placky na olejom potretej panvici.  Na tanieri posypte zvyšným syrom.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Current Time 
      Duration 
      Remaining Time 
      Loaded: 0%
       
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • captions and subtitles off, selected

        BROKOLICOVÉ PLACKY S AJVAROM

        Zdroj: Dobré jedlo

        4 porcie, príprava 30 minút

        POTREBUJETE:

        • 4 väčšie zemiaky
        • 1 hlávka väčšej brokolice
        • 3 strúčiky cesnaku 
        • 2 lyžice strúhanky
        • 1 lyžica hladkej múky
        • 1 vajce
        • soľ, mleté biele korenie
        • štipka muškátového orieška
        • majorán
        • olej";i:10;s:19:"ajvar na podávanie

        POSTUP:

        1. Brokolicu krátko sparte a nechajte vychladnúť. Popučte rukami a spojte s najemno nastrúhanými zemiakmi, pretlačeným cesnakom, strúhankou, múkou, vajcom, soľou, korením, orieškom a majoránom.
        2. Vymiešajte polotuhé cesto a nechajte chvíľku odstáť.  Po častiach opekajte v panvici na horúcom oleji a dajte na papierový obrúsok odsať olej. Podávajte tepé s ajvarom.

        Náš tip: Namiesto strúčikov cesnaku môžete použiť 2 lyžičky pesta z medvedieho cesnaku. Do placiek potom ale použite menej soli.

        Vyskúšajte tiež: