MRKVOVÝ TATARÁK
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 6 stredne veľkých mrkiev (na tatarák) + 3 stredne veľké mrkvy (na lupienky)
- 5-6 lyžíc masla
- pol lyžičky mletého kardamómu
- 1 lyžičku mletého čierneho korenia
- štipku kajenského oleja
- 1 šalotku
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, mleté biele korenie
- olej
Na servírovanie:
- rukola
- chlieb
POSTUP
- Vodu v hrnci priveďte do varu a dobre ju dochuťte soľou. Pripravte ľadový kúpeľ (misku so studenou vodou s ľadom). Do vriacej vody dajte očistené mrkvy a varte, kým vidlička ľahko nevkĺzne do najhrubšej časti mrkvy. Potrvá to od 6 do 12 minút. Mrkvy hneď preložte do ľadovej vody, aby sa var zastavil. Potom ich vyberte a osušte.
- Mrkvy rozmixujte v mixéri, ale iba nahrubo, neurobte mrkvovú kašu.
- Pripravte lupienky: Ďalšie mrkvy očistite a škrabkou na zemiaky nakrájajte na dlhé plátky. Do širšieho hrnca dajte vyššiu vrstvu oleja a plátky mrkvy vypražte dochrumkava. Vyprážanie sledujte, mrkva sa rýchlo spáli. Hotové lupienky na kuchynskej papierovej utierke zbavte prebytočného oleja a zľahka posypte soľou.
- Maslo rozohrejte vo väčšej panvici na strednú teplotu. Pridajte doň korenie a opekajte asi minútu, aby bolo voňavé a orieškové. Maslo by malo trochu zhnednúť. Pridajte nadrobno nakrájanú šalotku a prelisovaný cesnak a pražte ďalšiu minútu.
- Pridajte rozmixovanú mrkvu, premiešajte, aby sa spojila s korením i cibuľou a zohrejte ju. Z hrianky vykrojte krúžok, do okrúhlej formičky dajte mrkvu a urobte mrkvové „vežičky“. Mrkvový tatarák podávajte teplý, ozdobte ho rukolou a mrkvovými lupienkami.
Avokádo a šošovicu navrstvite efektne do pohára na tento zeleninový tatarák >>>