objednať časopis
všetky kategórie

"Tatarák“ z pravej sviečkovice je kráľom. My sme ho však pripravili aj zo zeleniny a lososa a všetky alternatívy boli skvelé. Skúste.

MRKVOVÝ TATARÁK

mrkvový tatarák
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

Potrebujete:

  • 6 stredne veľkých mrkiev (na tatarák) + 3 stredne veľké mrkvy (na lupienky)
  • 5-6 lyžíc masla
  • pol lyžičky mletého kardamómu
  • 1 lyžičku mletého čierneho korenia
  • štipku kajenského oleja
  • 1 šalotku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, mleté biele korenie
  • olej

Na servírovanie:

  • rukola
  • chlieb 
Čítajte viac
Takto vám brokolicu zje každý! Pečená MÄSOVÁ FAŠÍRKA s brokolicou a mrkvou je top!

POSTUP

  1. Vodu v hrnci priveďte do varu a dobre ju dochuťte soľou. Pripravte ľadový kúpeľ (misku so studenou vodou s ľadom). Do vriacej vody dajte očistené mrkvy a varte, kým vidlička ľahko nevkĺzne do najhrubšej časti mrkvy. Potrvá to od 6 do 12 minút. Mrkvy hneď preložte do ľadovej vody, aby sa var zastavil. Potom ich vyberte a osušte.
  2. Mrkvy rozmixujte v mixéri, ale iba nahrubo, neurobte mrkvovú kašu.
  3. Pripravte lupienky: Ďalšie mrkvy očistite a škrabkou na zemiaky nakrájajte na dlhé plátky. Do širšieho hrnca dajte vyššiu vrstvu oleja a plátky mrkvy vypražte dochrumkava. Vyprážanie sledujte, mrkva sa rýchlo spáli. Hotové lupienky na kuchynskej papierovej utierke zbavte prebytočného oleja a zľahka posypte soľou.
  4.  Maslo rozohrejte vo väčšej panvici na strednú teplotu. Pridajte doň korenie a opekajte asi minútu, aby bolo voňavé a orieškové. Maslo by malo trochu zhnednúť. Pridajte nadrobno nakrájanú šalotku a prelisovaný cesnak a pražte ďalšiu minútu.
  5. Pridajte rozmixovanú mrkvu, premiešajte, aby sa spojila s korením i cibuľou a zohrejte ju. Z hrianky vykrojte krúžok, do okrúhlej formičky dajte mrkvu a urobte mrkvové „vežičky“. Mrkvový tatarák podávajte teplý, ozdobte ho rukolou a mrkvovými lupienkami.

Avokádo a šošovicu navrstvite efektne do pohára na tento zeleninový tatarák >>>