objednať časopis
všetky kategórie

Na chladné dni sa výborne hodí horúce krémové rizoto s oranžovou tekvicou hokaido, ktoré vás zahreje v brušku, ale aj na duši. Veronikini Julko s Vilkom intenzívne pomáhali a aj si pochutnali, až mali hrče za ušami.

Tekvicové rizoto

4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE A VARENIE 25 MINÚT

Potrebujete:

Dospeláci si môžu
na rizoto pridať
aj výraznejší syr,
napríklad pecorino
alebo vločky čili.
Zdroj: MATEJ KALINA

Na pečenú medovú tekvicu:

  • 1 menšia tekvica hokaido
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ, korenie
  • 1 lyžica medu
Obed plný slniečka
Zdroj: MATEJ KALINA

Na rizoto:

  • 1 menšia cibuľa
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 50 g nastrúhaného zeleru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 hrnček ryže arborio na talianske rizoto
  • soľ, korenie
  • 2-3 vetvičky tymianu alebo oregana + na ozdobu
  • 4 naberačky zeleninového vývaru
  • 2 lyžice masla
  • 50 g nastrúhaného parmezánu + na posypanie
  • citrónová šťava

POSTUP:

Dospeláci si môžu
na rizoto pridať
aj výraznejší syr,
napríklad pecorino
alebo vločky čili.
Zdroj: MATEJ KALINA

Tekvicu hokaido umyte, prekrojte a vyberte semiačka. Štyri mesiačiky tekvice nechajte v celku, budú na ozdobenie. Zvyšnú tekvicu nakrájajte na kocky.

Obed plný slniečka
Zdroj: MATEJ KALINA

Všetko uložte na plech, pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a okoreňte podľa chuti. Vložte do rúry vyhriatej na 210 °C a pečte 15 minút, potom tekvicu pokvapkajte medom a vložte späť do rúry ešte na 10 minút.

Obed plný slniečka
Zdroj: MATEJ KALINA

Zatiaľ očistite a na drobno nakrájajte cibuľu, cesnak a zeler nastrúhajte na jemnom strú­hadle.

Obed plný slniečka
Zdroj: MATEJ KALINA

Do hrnca vlejte olivový olej a nechajte ho zohriať. Pridajte cibuľu a dobre orestujte. Potom vsypte ryžu a restujte, kým ryža nebude jemne priesvitná. Nakoniec pridajte cesnak, zeler, vetvičky tymianu a dobre premiešajte, aby sa cesnak s tymianom rozvoňali.

Obed plný slniečka
Zdroj: MATEJ KALINA

Vsypte upečenú tekvicu (mesiačiky odložte na ozdobenie). Všetko dobre premiešajte a zalejte 2 naberačkami vody alebo zeleninového vývaru. Osoľte a okoreňte podľa chuti.

Dospeláci si môžu
na rizoto pridať
aj výraznejší syr,
napríklad pecorino
alebo vločky čili.
Zdroj: MATEJ KALINA

Rizoto miešajte a vždy, keď sa tekutina vyparí, pridajte ďalšiu naberačku vody alebo vývaru. Rizoto varte, kým ryža nie je al dente, teda aby nebola priveľmi mäkka.

Obed plný slniečka
Zdroj: Matej Kalina
Dospeláci si môžu
na rizoto pridať
aj výraznejší syr,
napríklad pecorino
alebo vločky čili.
Zdroj: MATEJ KALINA

Rizoto odstavte, pridajte maslo, nastrúhaný parmezán a všetko dobre rozmiešajte. Nakoniec pokvapkajte trochou šťavy z citróna.

Dospeláci si môžu
na rizoto pridať
aj výraznejší syr,
napríklad pecorino
alebo vločky čili.
Zdroj: MATEJ KALINA
Tekvicové rizoto
Zdroj: MATEJ KALINA

Rizoto naložte na tanier, ozdobte mesiačikmi upečenej medovej tekvice, pridajte parmezán, lístky tymianu a môžete si naložiť.

Viac tekvicovej inšpirácie načerpajte v našej galérii TU!

Máme pre vás aj ďalšie recepty z tekvice:

Martin varí veľmi rád pre celú rodinku.
Čítajte viac
Obľúbená dobrota jesene v zdravšej verzii: Tekvicový koláč podľa Martina Šmahela!
Hokkaido panvička.
Čítajte viac
Milujeme HOKKAIDO: Z tejto tekvice pripravíte celé MENU!
tekvica, koláč, puding
Čítajte viac
Jesenný TEKVICOVÝ KOLÁČIK: Tá plnka je nebesky dobrá!
Čítajte viac
Cícerovo-tekvicová POLIEVKA: Poteší nielen k nedeľnému obedu
Čítajte viac
Tekvicový CHEESECAKE: Lahodný RECEPT na jesenný víkend
Čítajte viac
Jesenné jedlo z jedného hrnca: TEKVICOVÝ EINTOPF patrí medzi našich favoritov
Čítajte viac
Jesenný recept ako lusk! Gratinované ZEMIAKY s tekvicou a kozím syrom chutia božsky!
Čítajte viac
Nedeľa sa zaobíde aj bez mäsa: Spravte si TEKVICOVÝ PRÍVAROK
Čítajte viac
Hokkaido sezóna začína: Krémová POLIEVKA z obľúbenej tekvice
Čítajte viac
Sýty nedeľný OBED Z JEDNÉHO HRNCA: Kuracie stehná s tekvicou a fazuľou