objednať časopis
všetky kategórie

Skvelá ryba s jemnou chuťou a pekným ružovým mäsom môže mať stovky podôb. Hravo sa stane ozdobou sviatočného stola. Nechajte sa okúzliť...

LOSOS SO ŠTIPĽAVOU OMÁČKOU

4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT

Losos so štipľavou omáčkou.
Zdroj: Gurmet/Marek Bartoš

POTREBUJETE:

  • 600 g filety z lososa
  • 2 cm kúsok zázvoru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 stonka citrónovej trávy
  • 1 lyžica trstinového cukru
  • 1 lyžica korenia sriracha
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 1 lyžica rybacej omáčky
  • 1 limeta
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 4 lyžice sezamového oleja

Na podávanie:

  • čerstvý koriander
  • čili paprička alebo čili vločky
  • ryža basmati alebo ryžové rezance
  • limeta
Lososový tatarák s hriankami.
Čítajte viac
TATARÁČIK sa nám páči. Vieme ho namiešať pre mäsožravcov i vegetariánov

POSTUP:

  1. Zázvor nastrúhajte najemno, cesnak prelisujte, citrónovú trávu najprv rukoväťou noža mierne naklepte a potom nasekajte najemno. Lososa nakrájajte na 4 porcie. Osoľte a okoreňte. V panvici rozohrejte polovicu oleja a rybu krátko sprudka opečte. Vnútri musí zostať surová, čaká ju ešte pobyt v omáčke.
  2. Rozohrejte zvyšný olej a orestujte na ňom cesnak, zázvor a citrónovú trávu. Pridajte cukor, nechajte ho ľahko skaramelizovať a pridajte srirachu. Množstvo upravte podľa toho, akú štipľavú omáčku chcete. Krátko orestujte a zmes zalejte kokosovým mliekom. Premiešajte, dochuťte rybacou omáčkou a varte 5 minút. Potom primiešajte kôru a šťavu z limety a podľa chuti ešte dolaďte cukrom a rybacou omáčkou.
  3. Do omáčky vložte lososa a nechajte ho krátko prehriať. Postačí 4-5 minút. Podávajte s ryžou alebo ryžovými rezancami, koriandrom, čili a mesiačikmi limety na dochutenie.

Na ďalšej strane nájdete recept na pečeného lososa >>>