LOSOS SO ŠTIPĽAVOU OMÁČKOU
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT
Zdroj: Gurmet/Marek Bartoš
POTREBUJETE:
- 600 g filety z lososa
- 2 cm kúsok zázvoru
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 stonka citrónovej trávy
- 1 lyžica trstinového cukru
- 1 lyžica korenia sriracha
- 400 ml kokosového mlieka
- 1 lyžica rybacej omáčky
- 1 limeta
- soľ, mleté čierne korenie
- 4 lyžice sezamového oleja
Na podávanie:
- čerstvý koriander
- čili paprička alebo čili vločky
- ryža basmati alebo ryžové rezance
- limeta
POSTUP:
- Zázvor nastrúhajte najemno, cesnak prelisujte, citrónovú trávu najprv rukoväťou noža mierne naklepte a potom nasekajte najemno. Lososa nakrájajte na 4 porcie. Osoľte a okoreňte. V panvici rozohrejte polovicu oleja a rybu krátko sprudka opečte. Vnútri musí zostať surová, čaká ju ešte pobyt v omáčke.
- Rozohrejte zvyšný olej a orestujte na ňom cesnak, zázvor a citrónovú trávu. Pridajte cukor, nechajte ho ľahko skaramelizovať a pridajte srirachu. Množstvo upravte podľa toho, akú štipľavú omáčku chcete. Krátko orestujte a zmes zalejte kokosovým mliekom. Premiešajte, dochuťte rybacou omáčkou a varte 5 minút. Potom primiešajte kôru a šťavu z limety a podľa chuti ešte dolaďte cukrom a rybacou omáčkou.
- Do omáčky vložte lososa a nechajte ho krátko prehriať. Postačí 4-5 minút. Podávajte s ryžou alebo ryžovými rezancami, koriandrom, čili a mesiačikmi limety na dochutenie.
Na ďalšej strane nájdete recept na pečeného lososa >>>