Kysnutá parená knedľa
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
4 KUSY, PRÍPRAVA 15 MINÚT, KYSNUTIE 60 MINÚT, PARENIE 20 MINÚT
- 250 ml vlažného mlieka
- 7 g sušeného droždia (jeden balíček)
- 1 lyžica cukru
- 400 g polohrubej múky
- 100 g hrubej múky (môže byť aj polohrubá)
- 1 lyžica soli
- 1 vajce
- 20 g roztopeného masla
POSTUP:
- Vyrobte kvások: Malú časť vlažného mlieka rozmiešajte s droždím, so štipkou cukru a múky. Počkajte, kým kvások začne pracovať, potom premiešajte preosiate múky s cukrom a so soľou. Ručne alebo v miske kuchynského robota s hákom primiešajte vajce, maslo, kvások a postupne aj zvyšok vlažného mlieka. Vyrobte cesto.
- Cesto má byť jemné, mäkké a ľahko lepivé. Nechajte ho prikryté prvýkrát kysnúť asi 35 minút. Zreteľne zväčší svoj objem.
- Cesto znovu stlačte, párkrát premieste a rozdeľte na 2 – 4 časti. Vytvarujte bochníky alebo podlhovasté knedľové tvary. Prikryte ich a nechajte druhý raz nakysnúť, tentoraz však už iba 10 – 20 minút.
- Nakysnuté knedle dajte na naolejovaný parák do hrnca s vriacou vodou. Voda sa však nemá dotýkať cesta. Knedle parte prikryté a pomaly na strednom plameni.
- Asi po 20 minútach hrniec odkryte, knedle popichajte špáradlom alebo špajdľou. Keď je suchá, knedle sú hotové.
- Ak chcete knedle podávať hneď, krájajte ich niťou (tak, že knedľu niťou omotáte a postupne niť sťahujete). Ak ich odkladáte na neskôr, knedle potrite olejom (zabráni vysychaniu). A potom ich už krájajte nožom.
Na ďalšej strane nájdete recept na karlovarskú knedľu >>>