objednať časopis
všetky kategórie

Na každú z nich máme podrobný postupový recept, podľa ktorého ju pripravíte celkom jednoducho. A (možno) vaša prvá knedľa bude na svete a zožne veľkú chválu!

Kysnutá parená knedľa

Domáca parená knedľa
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

4 KUSY, PRÍPRAVA 15 MINÚT, KYSNUTIE 60 MINÚT, PARENIE 20 MINÚT

  • 250 ml vlažného mlieka
  • 7 g sušeného droždia (jeden balíček)
  • 1 lyžica cukru
  • 400 g polohrubej múky
  • 100 g hrubej múky (môže byť aj polohrubá)
  • 1 lyžica soli
  • 1 vajce
  • 20 g roztopeného masla
Paradjkový koláč.
Čítajte viac
Na čo všetko sa dá využiť PAPIER NA PEČENIE? 18 geniálnych nápadov si zamilujete

POSTUP:

  1. Vyrobte kvások: Malú časť vlažného mlieka rozmiešajte s droždím, so štipkou cukru a múky. Počkajte, kým kvások začne pracovať, potom premiešajte preosiate múky s cukrom a so soľou. Ručne alebo v miske kuchynského robota s hákom primiešajte vajce, maslo, kvások a postupne aj zvyšok vlažného mlieka. Vyrobte cesto.
  2. Cesto má byť jemné, mäkké a ľahko lepivé. Nechajte ho prikryté prvýkrát kysnúť asi 35 minút. Zreteľne zväčší svoj objem.
  3. Cesto znovu stlačte, párkrát premieste a rozdeľte na 2 – 4 časti. Vytvarujte bochníky alebo podlhovasté knedľové tvary. Prikryte ich a nechajte druhý raz nakysnúť, tentoraz však už iba 10 – 20 minút.
  4. Nakysnuté knedle dajte na naolejovaný parák do hrnca s vriacou vodou. Voda sa však nemá dotýkať cesta. Knedle parte prikryté a pomaly na strednom plameni. 
  5. Asi po 20 minútach hrniec odkryte, knedle popichajte špáradlom alebo špajdľou. Keď je suchá, knedle sú hotové.
  6. Ak chcete knedle podávať hneď, krájajte ich niťou (tak, že knedľu niťou omotáte a postupne niť sťahujete). Ak ich odkladáte na neskôr, knedle potrite olejom (zabráni vysychaniu). A potom ich už krájajte nožom.

Na ďalšej strane nájdete recept na karlovarskú knedľu >>>