Recept priniesol portál Záhradkár. Dobrú chuť!
Lahodné tekvicové karí
Po dovarení dochuťte tekvicové karí medom a šťavou z limety. Podávajte s ryžou
ozdobené koriandrom a na sucho opečenými tekvicovými semiankami.
Zdroj: shuterstock.com
Potrebujete:
- stredne veľkú tekvicu
- 1 cibuľu
- 4 strúčiky cesnaku
- 4 cm zázvoru
- hrsť čerstvého koriandra
- čajovú lyžičku celej bielej horčice
- čili vločky podľa chuti
- 1 a pol čajovej lyžičky korenia garam masala
- 1 a pol čajovej lyžičky mletého koriandra
- čajovú lyžičku mletej kurkumy
- čajovú lyžičku mletej škorice
- 200 gramov sterilizovaných rajčiakov
- 200 ml kokosového mlieka
- 1 až 2 čajové lyžičky medu
- šťavu z limety
- 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
- soľ
- mleté čierne korenie
- ryžu
- 2 hrste opečených tekvicových semienok a koriander na servírovanie
POSTUP:
- Tekvicu prekrojte na polovicu, odstráňte stred so semenami a nakrájajte na hrubšie mesiačiky. Ak použijete iný druh tekvice než hokkaido, odstráňte aj šupku.
- Poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie, posypte soľou, mletým čiernym korením a pokvapkajte olejom. Pečte v rúre predhriatej na 200 °C asi 20 minút, aby tekvica jemne zmäkla, no nemala by byť úplne mäkká, aby sa neskôr nezmenila na pyré.
- Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno, ďumbier nastrúhajte najemno a koriander nasekajte.
- V hrnci rozohrejte olej a opekajte na ňom bielu horčicu, kým nezačne praskať. Pridajte cibuľu, cesnak, ďumbier, koriandrové korienky, čili vločky, krátko opečte a vsypte zvyšné koreniny.
- Nechajte minútku či dve rozvoňať a prilejte rajčiaky s kokosovým mliekom. Pridajte tekvicu nakrájanú na kocky, podľa chuti osoľte, dosypte čierne korenie a ak je zmes príliš hustá, podlejte trochou vody. Nechajte asi 15 minút povariť.
Z tekvice sa dá pripraviť všeličo. Inšpirujte sa v našej galérii TU!
Vyskúšajte viac tekvicových receptov z Dobrého jedla: