Milujeme HOKKAIDO: Z tejto tekvice pripravíte celé MENU!
26. 10. 2022, 13:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Polievky od výmyslu sveta, hlavné jedlo, dezert či koláč z tekvice, budú chutiť celej rodine.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Tekvica so zeleninou
Potrebujete:
- 1 väčšia tekvica hokkaido
- 1 cuketa
- 1 baklažán
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- 100 g cherry paradajok
- soľ, mleté čierne korenie
- sušené oregano
- 30 g údeného syra
POSTUP:
- Očistenú tekvicu rozpoľte, jadierka vyberte a potom ešte raz prekrojte. Uložte ich na olejom potretý plech, posoľte, vložte do vyhriatej rúry na 200 °C a dajte piecť.
- Medzitým cuketu aj so šupkou umyte, osušte a spolu s baklažánom nakrájajte na väčšie kocky.
- Nadrobno pokrájanú cibuľu speňte v hrnci na oleji. Pridajte nakrájanú zeleninu, plátky cesnaku, posoľte, okoreňte, ochuťte sušeným majoránom a krátko poduste.
- Odstavte, pridajte paradajky, prisypte nastrúhaný syr a premiešajte. Predpečené tekvice vyberte z rúry, naplňte plnkou, vložte späť do rúry a dopečte.
Recepty pokračujú na ďalšej strane >>>
Hokkaido polievka s jablkami
4 porcie
Potrebujete:
- 1 väčšia tekvica hokkaido
- 2 jablká
- olivový olej
- 30 g masla
- 2 šalotky
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1 tyčinka škorice
- štipka mletého muškátového orieška
- soľ a mleté čierne korenie
POSTUP:
- Očistenú a nakrájanú tekvicu a jablká aj so šupou upečte v rúre pri 200 °C s trochou oleja.
- V hrnci na masle speňte nakrájanú šalotku a vložte upečenú tekvicu s jablkami a kúsok škorice. Duste 10 minút. Potom škoricu vyberte, nalejte horúci vývar a varte ešte 10 minút. Ochuťte muškátovým orieškom, soľou amletým korením.
Recepty pokračujú na ďalšej strane >>>
Tekvicové rezy
6 porcií
Na cesto:
- 2 vajcia
- 250 g oranžovej tekvice (hokkaido)
- 200 g práškového cukru
- 80 ml mlieka
- 200 g polohrubej múky
- 50 g pomletých vlašských orechov
- pol vrecka kypriaceho prášku
- 1 a pol lyžice kakaa
- 125 ml oleja
Plnka:
- 350 g oranžovej tekvice
- 250 ml smotany na varenie
- 1 balíček vanilínového cukru
- 150 gpráškový cukru
- 500 ml pomarančového džúsu
- 1 a pol vrecka vanilkového pudingu v prášku
- 6 plátkov želatíny
- čokoláda
Recept pokračuje na ďalšej strane >>>
POSTUP:
- Očistenú tekvicu pokrájajte, dajte do hrnca s mliekom, prisypte 100 g cukru a na miernom plameni uvarte do mäkka. Dohladka rozmixujte a nechajte vychladnúť.
- Celé vajcia vyšľahajte so zvyšným cukrom. Pridajte rozmixovanú zmes vymiešanú s olejom a s kakaom. Prisypte polohrubú múku s kypriacim práškom, pomleté orechy a spolu premiešajte.
- Cesto dajte na vymastený, múkou vysypaný plech s rozmermi 28 x22 cm a vo vyhriatej rúre na 180°C pečte asi 15 minút.
- Na kúsky pokrájanú očistenú tekvicu dajte do hrnca, pridajte práškový a vanilínový cukor. Prilejte smotanu a uvarte do mäkka. Dohladka rozmixujte na pyré a nechajte vychladnúť.
- Z pomarančového džúsu a vanilkového pudingu uvarte kašu a nechajte vychladnúť. Občas premiešajte. Potom pridajte vychladnuté tekvicové pyré, rozpustenú želatínu (podľa návodu) a premiešajte. Natrite na korpus a nechajte vychladnúť.
Recepty pokračujú na ďalšej strane >>>
Tekvicový cheesecake
16 KÚSKOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, CHLADENIE 8 HODÍN, PEČENIE 65 MINÚT
Potrebujete:
- 175 g masla
- 300 g celozrnných sušienok
- 200 g tekvicových semienok
- 700 g tekvice hokkaido
- 100 ml pomarančovej šťavy
- 1 vanilkový struk
- 750 g krémového syra typu žervé
- 230 g práškového cukru
- štipka mletého zázvoru
- pol lyžičky mletej škorice";i:10;s:8:"4 vajcia";i:11;s:4:"soľ";i:12;s:31:"2 lyžice kryštálového cukru
POSTUP:
- Maslo rozpustite a sušienky nadrvte nadrobno. V sekáčiku nasekajte najemno 150 g tekvicových semienok a zmiešajte so sušienkami. Zamiešajte maslo a vypracujte mrveničku, ktorú natlačte na dno tortovej formy s priemerom 26 cm. Dajte na 30 minút do chladničky.
- Očistite tekvicu a nakrájajte ju na kocky. V hrnci rozhorúčte 1 lyžicu masla a pridajte 400 g tekvice. Opekajte asi 3 minúty, potom podlejte pomarančovou šťavou, prikryte pokrievkou a duste asi 10 minút, kým tekvica nezmäkne. Rozmixujte na pyré a nechajte vychladnúť.
- Rozrežte vanilkový struk a vyškrabte z neho dreň. Krémový syr vymiešajte s práškovým cukrom, so zázvorom, škoricou, štipkou soli a s vanilkovou dreňou. Vmiešajte tekvicové pyré a po jednom aj vajcia. Nalejte na sušienkový korpus a pečte pri teplote 175 °C na spodnej koľajničke asi 55 až 65 minút. Rúru vypnite a cheesecake v nej nechajte ešte 30 minút.
- Potom ho vyberte a nechajte vychladnúť. V panvici rozpustite 2 lyžice masla, pridajte zvyšné tekvicové semienka a 2 lyžice kryštálového cukru. Nechajte skaramelizovať. Nalejte na papier na pečenie a nechajte stuhnúť. Karamel nalámte a ozdobte ním cheesecake. Dajte ho na noc do chladničky a môžete podávať.
Recepty pokračujú na ďalšej strane >>>
Tekvicové gnocchi s paradajkovou omáčkou
4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, ODLEŽANIE 30 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT
Na gnocchi:
- 1 kg tekvice hokkaido
- muškátový oriešok
- 50 g parmezánu
- 250 g polohrubej múky
- hrubá múka na posypanie
- soľ
Na omáčku:
- 250 g paradajok
- 3 vetvičky bazalky (plus na ozdobu)
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 1 až 2 lyžice octu
- 200 ml zeleninového vývaru
- soľ, mleté čierne korenie
- olivový olej
POSTUP:
- Najprv pripravte gnocchi: Tekvicu rozpoľte, vyberte jadierka a ošúpte. Dužinu nakrájajte na kocky a dajte variť asi na 20 minút, kým nezmäkne. Zlejte a odvážte z nej 400 g. Túto časť tekvice prelisujte cez lis na zemiaky. Osoľte a posypte muškátovým orieškom.
- Parmezán nastrúhajte a spolu s múkou ho postupne striedavo zapracujte do tekvice. Cesto prikryte a dajte na 30 minút do chladničky.
- Uvarte omáčku: Očistené paradajky rozrežte a vyberte z nich jadierka. Dužinu nakrájajte nadrobno. Nasekajte bazalku, cibuľu očistite a nasekajte nadrobno. Cesnak prelisujte. Na hlbšej panvici rozhorúčte olivový olej. Pridajte cibuľu a cesnak a krátko opekajte. Pridajte paradajkový pretlak a paradajky. Dochuťte soľou, korením a octom. Zalejte vývarom a varte asi 5 minút. Vmiešajte bazalku.
- Cesto vyberte z chladničky a na pomúčenej doske z neho vypracujte dlhý valec. Rozkrájajte ho na menšie kúsky. Tie vyformujte do guliek, posypte hrubou múkou a pomocou vidličky jemne stlačte.
- Gnocchi varte v dostatočne osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Zlejte a zmiešajte s paradajkovou omáčkou. Podávajte posypané čerstvou bazalkou.
Recepty pokračujú na ďalšej strane >>>
Tekvicová panvička s fašírkami a kozím syrom
Naozaj super večera!
Na ďalšej strane nájdete recept na jesenný šalát >>>
Tekvicový šalát s kešu
Zaujímavá kombinácia s nivou.
Čítajte tiež: