Reklama

Milujeme HOKKAIDO: Z tejto tekvice pripravíte celé MENU!

Hokkaido panvička.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Polievky od výmyslu sveta, hlavné jedlo, dezert či koláč z tekvice, budú chutiť celej rodine.

Tekvica so zeleninou

Potrebujete:

  • 1 väčšia tekvica hokkaido
  •  1 cuketa
  • 1 baklažán
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • 100 g cherry paradajok
  • soľ, mleté čierne korenie
  • sušené oregano
  • 30 g údeného syra

POSTUP:

  1. Očistenú tekvicu rozpoľte, jadierka vyberte a potom ešte raz prekrojte. Uložte ich na olejom potretý plech, posoľte, vložte do vyhriatej rúry na 200 °C a dajte piecť.
  2. Medzitým cuketu aj so šupkou umyte, osušte a spolu s baklažánom nakrájajte na väčšie kocky.
  3. Nadrobno pokrájanú cibuľu speňte v hrnci na oleji. Pridajte nakrájanú zeleninu, plátky cesnaku,  posoľte, okoreňte, ochuťte sušeným majoránom a krátko poduste. 
  4. Odstavte, pridajte paradajky, prisypte nastrúhaný syr a premiešajte. Predpečené tekvice vyberte z rúry, naplňte plnkou, vložte späť do rúry a dopečte.  

Recepty pokračujú na ďalšej strane >>>

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Nela Pocisková listuje v Dobrom jedle: Náš časopis miluje!

    Hokkaido polievka s jablkami

    4 porcie

    Potrebujete:

    • 1 väčšia tekvica hokkaido
    • 2 jablká
    • olivový olej
    • 30 g masla
    • 2 šalotky
    • 1 liter  zeleninového vývaru
    • 1 tyčinka škorice
    • štipka mletého muškátového orieška
    • soľ a mleté čierne korenie

    POSTUP:

    1. Očistenú a nakrájanú tekvicu a jablká aj so šupou upečte v rúre pri 200 °C s trochou oleja.
    2. V hrnci na masle speňte  nakrájanú šalotku a vložte upečenú tekvicu s jablkami a kúsok škorice.  Duste 10 minút. Potom škoricu vyberte, nalejte horúci vývar a varte ešte 10 minút. Ochuťte muškátovým orieškom, soľou amletým korením.

    Recepty pokračujú na ďalšej strane >>>

    Tekvicové rezy

    6 porcií                                                                                                           

    Na cesto:                  

    •  2 vajcia
    • 250 g oranžovej tekvice (hokkaido)
    • 200 g práškového cukru
    • 80 ml mlieka
    • 200 g polohrubej múky
    • 50 g pomletých vlašských orechov
    • pol vrecka kypriaceho prášku 
    • 1 a pol lyžice kakaa
    • 125 ml oleja 

    Plnka:

    • 350 g oranžovej tekvice
    • 250 ml smotany na varenie
    • 1 balíček vanilínového cukru
    • 150 gpráškový cukru
    • 500 ml pomarančového džúsu
    • 1 a pol vrecka vanilkového pudingu v prášku
    • 6 plátkov želatíny
    • čokoláda

    Recept pokračuje na ďalšej strane >>>

    POSTUP:

    1. Očistenú tekvicu pokrájajte, dajte do hrnca s mliekom, prisypte 100 g cukru a na miernom plameni uvarte do mäkka. Dohladka rozmixujte a nechajte vychladnúť.
    2. Celé vajcia vyšľahajte so zvyšným cukrom. Pridajte rozmixovanú zmes vymiešanú s olejom a s kakaom. Prisypte polohrubú múku s kypriacim práškom, pomleté orechy  a spolu premiešajte.
    3. Cesto dajte na vymastený, múkou vysypaný plech s rozmermi 28 x22 cm a vo vyhriatej rúre  na 180°C pečte asi 15 minút. 
    4. Na kúsky pokrájanú očistenú tekvicu dajte do hrnca, pridajte práškový a vanilínový cukor. Prilejte smotanu a uvarte do mäkka. Dohladka rozmixujte na pyré a nechajte vychladnúť.
    5. Z pomarančového džúsu a vanilkového pudingu uvarte kašu a nechajte vychladnúť. Občas premiešajte. Potom pridajte vychladnuté tekvicové pyré, rozpustenú želatínu (podľa návodu) a premiešajte.  Natrite na korpus a nechajte vychladnúť.

    Recepty pokračujú na ďalšej strane >>>

    Tekvicový cheesecake

    16 KÚSKOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, CHLADENIE 8 HODÍN, PEČENIE 65 MINÚT

    Potrebujete:

    • 175 g masla
    • 300 g celozrnných sušienok
    • 200 g tekvicových semienok
    • 700 g tekvice hokkaido
    • 100 ml pomarančovej šťavy
    • 1 vanilkový struk
    • 750 g krémového syra typu žervé
    • 230 g práškového cukru
    • štipka mletého zázvoru
    • pol lyžičky mletej škorice";i:10;s:8:"4 vajcia";i:11;s:4:"soľ";i:12;s:31:"2 lyžice kryštálového cukru

    POSTUP:

    1. Maslo rozpustite a sušienky nadrvte nadrobno. V sekáčiku nasekajte najemno 150 g tekvicových semienok a zmiešajte so sušienkami. Zamiešajte maslo a vypracujte mrveničku, ktorú natlačte na dno tortovej formy s priemerom 26 cm. Dajte na 30 minút do chladničky.
    2. Očistite tekvicu a nakrájajte ju na kocky. V hrnci rozhorúčte 1 lyžicu masla a pridajte 400 g tekvice. Opekajte asi 3 minúty, potom podlejte pomarančovou šťavou, prikryte pokrievkou a duste asi 10 minút, kým tekvica nezmäkne. Rozmixujte na pyré a nechajte vychladnúť.
    3. Rozrežte vanilkový struk a vyškrabte z neho dreň. Krémový syr vymiešajte s práškovým cukrom, so zázvorom, škoricou, štipkou soli a s vanilkovou dreňou. Vmiešajte tekvicové pyré a po jednom aj vajcia. Nalejte na sušienkový korpus a pečte pri teplote 175 °C na spodnej koľajničke asi 55 až 65 minút. Rúru vypnite a cheesecake v nej nechajte ešte 30 minút.
    4. Potom ho vyberte a nechajte vychladnúť. V panvici rozpustite 2 lyžice masla, pridajte zvyšné tekvicové semienka a 2 lyžice kryštálového cukru. Nechajte skaramelizovať. Nalejte na papier na pečenie a nechajte stuhnúť. Karamel nalámte a ozdobte ním cheesecake. Dajte ho na noc do chladničky a môžete podávať.

    Recepty pokračujú na ďalšej strane >>>

    Tekvicové gnocchi s paradajkovou omáčkou

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, ODLEŽANIE 30 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

    Na gnocchi:

    • 1 kg tekvice hokkaido
    • muškátový oriešok
    • 50 g parmezánu
    • 250 g polohrubej múky
    • hrubá múka na posypanie
    • soľ

    Na omáčku:

    • 250 g paradajok
    • 3 vetvičky bazalky (plus na ozdobu)
    • 1 cibuľa
    • 1 strúčik cesnaku
    • 1 lyžica paradajkového pretlaku
    • 1 až 2 lyžice octu
    • 200 ml zeleninového vývaru
    • soľ, mleté čierne korenie
    • olivový olej

    POSTUP:

    1. Najprv pripravte gnocchi: Tekvicu rozpoľte, vyberte jadierka a ošúpte. Dužinu nakrájajte na kocky a dajte variť asi na 20 minút, kým nezmäkne. Zlejte a odvážte z nej 400 g. Túto časť tekvice prelisujte cez lis na zemiaky. Osoľte a posypte muškátovým orieškom.
    2. Parmezán nastrúhajte a spolu s múkou ho postupne striedavo zapracujte do tekvice. Cesto prikryte a dajte na 30 minút do chladničky.
    3. Uvarte omáčku: Očistené paradajky rozrežte a vyberte z nich jadierka. Dužinu nakrájajte nadrobno. Nasekajte bazalku, cibuľu očistite a nasekajte nadrobno. Cesnak prelisujte. Na hlbšej panvici rozhorúčte olivový olej. Pridajte cibuľu a cesnak a krátko opekajte. Pridajte paradajkový pretlak a paradajky. Dochuťte soľou, korením a octom. Zalejte vývarom a varte asi 5 minút. Vmiešajte bazalku.
    4. Cesto vyberte z chladničky a na pomúčenej doske z neho vypracujte dlhý valec. Rozkrájajte ho na menšie kúsky. Tie vyformujte do guliek, posypte hrubou múkou a pomocou vidličky jemne stlačte. 
    5. Gnocchi varte v dostatočne osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Zlejte a zmiešajte s paradajkovou omáčkou. Podávajte posypané čerstvou bazalkou.

    Recepty pokračujú na ďalšej strane >>>

    Tekvicová panvička s fašírkami a kozím syrom

    Naozaj super večera!

    Na ďalšej strane nájdete recept na jesenný šalát >>>

    Tekvicový šalát s kešu

    Zaujímavá kombinácia s nivou.

    Čítajte tiež: