objednať časopis
všetky kategórie

Maďarská kuchyňa je jedna z najlepších na svete a my to dobre vieme, pretože je obľúbená aj u nás. Ak hľadáte tie najlepšie a osvedčené recepty, určite vám zapasujú tie naše!

Hovädzí tokáň

Hovädzí tokáň
Zdroj: DOBRÉ JEDLO/Natália Jablonková

5 porcií, príprava 35 minút, varenie 2 hodiny

POTREBUJETE:

  • 1 kg hovädzieho predného (močing, krk alebo plece)
  • 2 stredne veľké cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 250 ml suchého bieleho vína
  • 1 väčšia lyžica paradajkového koncentrátu
  • soľ, mleté čierne korenie

Na kašu:

  • 1 pohár kukuričnej krupice (alebo polenty)
  • 4 poháre vývaru alebo vody
  • maslo

Na karamelizovanú cibuľu:

  • 3 väčšie cibule
  • tuk na opečenie
  • 1 lyžička cukru
  • mletá červená paprika
  • soľ
Torta Eszterházy
Čítajte viac
TOP recepty na maďarské koláče: ŠOMLÓI, DOBOŠ, ŽERBÓ & torta ESTERHÁZY

POSTUP:

  1. Umyté mäso nakrájajte na slížiky vo veľkosti malíčka (4-6 cm dlhé). Cibuľu nakrájajte nadrobno a osmažte na masti dozlatista. Pridajte prelisovaný cesnak a mleté čierne korenie, krátko opražte a pridajte nakrájané mäso.
  2. Opekajte, kým mäso nestratí červenú farbu, osoľte a podlejte vínom. Priveďte do varu, hrniec prikryte a mäso pomaly duste. Ak treba, podlievajte ho horúcou vodou.
  3. Keď je mäso polomäkké, hrniec odkryte, zvýšte teplotu a vyduste šťavu na tuk. Primiešajte paradajkový koncentrát, opražte, prilejte horúcu vodu a pokračujte v pomalom dusení, kým mäso úplne nezmäkne. Ak treba, zahustite omáčku varením v odkrytom hrnci, dochuťte soľou a korením.
  4. Uvarte kukuričnú kašu: V širšom hrnci uveďte do varu osolený a okorenený vývar alebo vodu a postupne za stáleho miešania metličkou vsypávajte kukuričnú krupicu alebo polentu. Varte, kým kaša nezhustne. Ak treba, pridajte tekutinu. Naopak, keď je kaša príliš riedka, ešte ju povarte. Mala by mať polotuhú konzistenciu. Kašu odstavte a vmiešajte do nej hrudku masla.
  5. Cibuľu nakrájanú na pásiky pomaly osmažte dozlatohneda, pridajte lyžičku cukru a štipku soli, skaramelizujte a ku koncu pridajte pol lyžičky mletej červenej papriky.
  6. Tokáň podávajte s kukuričnou kašou a karamelizovanou paprikovou cibuľou. Ak chcete, nechajte kašu mierne vychladnúť a naolejovanou lyžicou z nej vytvarujte halušky.

Tip kuchára Ľuboša Mega:

Mäso môžete nakrájať aj na slížiky vo veľkosti malíčka (4-6 cm dlhé)

Na ďalšej strane nájdete recept na slané palacinky a koložvársku >>>