Reklama

Wow, toto je torta: Bratislavská CUKRÁRKA Martina pečie tortičku z tekvice HOKKAIDO

Jesenná torta z tekvice.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Jesenná tekvicová tortička s očarujúco voňavým pomarančovým krémom a jazmínovým extraktom je viac ako dokonalá.

Martina Hankerová @cupcakeroses_sweetbeauty pochádza z Bratislavy a už niekoľko rokov tu má cukrárenskú výrobňu zameranú na luxusné torty, makrónky i iné dezerty. Zákazníkom ponúka široké spektrum dokonalých chutí, žiadne náhrady, margaríny alebo iné umelé dochucovadlá u nej nenájdete. Rada používa kvalitné pasty a smotany, čerstvé ovocie, svieže mascarpone a iné zložky. Je detailistka, pri každej torte dbá na perfektné doladenie a každá je originálnom

TEKVICOVÁ TORTA S POMARANČOVO- -JAZMÍNOVOU PLNKOU

12 -16 PORCIÍ, PRÍPRAVA 50 MINÚT, PEČENIE 50 MINÚT + CHLADENIE

Potrebujete:

Na korpus:

  • tekvicu hokkaido (z nej budete potrebovať 375 g pyré)
  • 375 g hladkej múky
  • 450 g kryštálového cukru
  • 3 lyžičky kypriaceho prášku
  • 1 a pol lyžičky sódy bikarbóny
  • 4 a pol lyžičky mletej škorice
  • 5 vajec (veľkosť L)
  • 300 g rastlinného oleja
  • 45 g posekaných mandľových lupienkov
  • kôru z dvoch pomarančov ";i:10;s:60:"šťavu z jedného pomaranča + na pokropenie korpusov

Na pomarančovo-jazmínovú ganáš:

  • 100 g smotany na šľahanie (ideálne 40 %-nej)
  • 250 g bielej čokolády
  • kôru z jedného pomaranča
  • 4 lyžice 100 % -nej pasty z pomaranča alebo pomarančového džemu
  • 8 kvapiek jazmínového extraktu

Na plnku:

  • 900 g mascarpone
  • 250 g smotany na šľahanie
  • tri štvrtiny pripravenej pomarančovo - jazmínovej ganáše
  • kôru z 1 pomaranča
  • pomarančovú pastu alebo pomarančový džem (podľa potreby)

Na ozdobu:

  • čokoládové listy
  • plátky pomaranča
  • machovku peruánsku (physalis)

POSTUP

  1. Pripravte tekvicové pyré: Nakrájanú tekvicu hokkaido bez jadierok dajte do hrnca, zalejte vodou a uvarte do mäkka. Zbavte ju prebytočnej vody a poriadne rozmixujte – vznikne pyré, ktoré použijete do korpusu.
  2. Pripravte ganáš (ideálne deň vopred): Smotanu nechajte zovrieť, pridajte do nej nalámanú bielu čokoládu, zamiešajte a pridajte nastrúhanú pomarančovú kôru, pomarančovú pastu alebo džem. Pomarančová pasta svojou výraznou chuťou dodá ganáši dokonalú sviežosť a chuť. Na vylepšenie pridajte pár kvapiek jazmínového extraktu, ganáš získa zaujímavý podtón. Prelejte do väčšej nádoby, prikryte fóliou a dajte zachladiť. Pri použití sa ganáš nemôže liať, musí byť stuhnutá.
  3. Pripravte korpus: Tri formy s priemerom 20 cm vysteľte papierom na pečenie. Rúru predhrejte na 165 °C. Pripravte si dve nádoby. V prvej preosejte a zmiešajte všetky sypké ingrediencie. V druhej nádobe zmiešajte všetky mokré ingrediencie a dôkladne do nich primiešajte sypké ingrediencie. Vzniknutú hmotu miešajte metličkou asi minútu, aby sa všetko spojilo.
  4. Pripravené cesto rovnomerne rozdeľte do troch foriem. Každú formu po naplnení odvážte, aby ste mali cesto presne rozdelené. Korpusy pečte v predhriatej rúre 45-50 minút. Po upečení ich nechajte vychladnúť a zarovnajte nožom.
  5. Pripravte plnku: V mixéri vyšľahajte mascarpone, smotanu a tri štvrtiny ganáše. Podľa chuti pridajte najemno nastrúhanú pomarančovú kôru a lyžicu pomarančovej pasty alebo džemu. Všetko spolu dobre vyšľahajte. Pripravený krém dajte od cukrárskeho vrecka a začnite tortu plniť.
  6. Pripravte si podnos alebo podložku, na ktorej budete tortu plniť aj servírovať. Na podnos dajte asi 1 lyžicu plnky a prilepte jeden z korpusov. Finta s plnkou zabráni korpusu, aby sa počas plnenia posúval po podložke. Plnkou natrite prvý korpus, uložte druhý, znovu ho natrite plnkou a uložte tretí korpus. Pre väčšiu šťavnatosť polejte každý plát torty rozmixovaným čerstvým pomarančom. Pozor, len decentne, aby šťava nepretiekla. Celú tortu potrite krémom a uhlaďte. Trochu krému si nechajte. Tortu zachlaďte asi na 6 hodín. Potom zvyšným krémom zafarbeným džemom urobte zdola na torte čiarky rúčkou malej lyžičky a rozotrite ich smerom nahor. Jesenné zdobenie zvoľte podľa vlastnej fantázie.

V Dobrom jedle vždy nájdete chutné sezónne recepty: