Obľúbené RODINNÉ ZÁKUSKY: Tieto určite poznáte z detstva!
13. 10. 2023, 16:13 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Slovan kocky, slonie slzy, kávové zrná, gaštanové jazýčky, Opitý Izidor... Chodíte na ne v nedeľu do cukrárne, alebo ich občas pripravíte radšej doma? Ak chcete dobré recepty, nech sa páči!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Slonie slzy
15 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT + tuhnutie, PEČENIE 20 MINÚT
POTREBUJETE:
- 6 vajec
- 6 lyžíc práškového cukru
- 40 g kakaa
- 2 lyžice hladkej múky (nemusí byť)
- čokoládová poleva
Na plnku:
- 200 g mletých vlašských orechov
- 6 lyžíc horúceho mlieka
- 250 g masla
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 3 lyžice práškového cukru
- 2 až 3 banány
POSTUP:
- Vajca rozdeľte na bielky a žĺtky. Bielky vyšľahajte do tuha, postupne pridajte žĺtky, práškový cukor, kakao a hladkú múku.
- Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte asi 20 minút. Ihneď po vytiahnutí z rúry cesto preneste i s papierom na pečenie na mokrú utierku a vytvarujte sloniu slzu. Aby ste dosiahli správny tvar, dovnútra môžete vložiť zrolované noviny zviazané šnúrkou. Nechajte vychladnúť.
- Rastlinný tuk vyšľahajte s cukrom a vanilkovým cukrom. Do druhej misky dajte mleté orechy a zalejte ich horúcim mliekom. Orechovú zmes po jednej lyžici zašľahávajte do ušľahanej masy.
- Pri plnení cesto iba opatrne podvihujte, aby sa úplne nezlomilo, naplňte krémom a vložte doň banán. Trochu plnky nechajte aj na vrch a polejte čokoládovou polevou.
- Koláč nechajte stuhnúť. Krájajte nožom namočeným v horúcej vode, aby sa čokoláda na povrchu nelámala.

Kávové zrná
20 KUSOV, PRÍPRAVA: 40 MINÚT + CHLADENIE
POTREBUJETE:
- 100 g masla + 50 g na obalenie
- 2 lyžice práškového cukru
- 2 lyžice mletej kávy
- 2 lyžice kakaa
- 2 lyžice salka
- 2 lyžičky rumu
- 80 g piškót
- 300 g marcipánu a 100 g horkej čokolády na obalenie
POSTUP:
- Všetky suroviny na zrná okrem marcipánu a čokolády zmiešajte, vytvarujte z nich valček a dajte ho aspoň na pol hodiny do chladničky. S hmotou sa vám bude lepšie pracovať.
- Chladnú hmotu rozdeľte na rovnaké časti a vytvarujte z nich kávové zrná.
- Marcipán rozvaľkajte, rozkrájajte a obaľte v ňom zrná. V strede každého urobte varechou priehlbinu, aby ste docielili tvar kávového zrnka. Opäť dajte do chladničky.
- Pripravte čokoládovú polevu: Čokoládu s maslom roztopte a premiešajte. Obaľte v nej každé zrno a dajte stuhnúť do chladničky.

Opitý Izidor
30 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 20 MINÚT
POTREBUJETE:
- 4 vajcia
- 100 g práškového cukru
- 150 g masla
- 120 g mletých orechov
- 80 g polohrubej múky
- 1 balenie kypriaceho prášku
- 1,5 lyžice kakaa
- 120 g marhuľového džemu
Na orechovú plnku:
- 200 g nahrubo mletých orechov
- 120 g práškového cukru
- 100 g hrozienok
- 100 ml rumu
- pol lyžičky mletej vanilky
Na krém:
- 300 ml mlieka
- 1 balíček Zlatého klasu
- 2 lyžice kakaa
- 80 g práškového cukru
- 250 g masla
Na polevu:
- 100 g čokolády
- 50 g masla
- 250 ml šľahačkovej smotany
- zopár orechov na ozdobu
POSTUP:
- Bielky oddeľte od žĺtkov a vyšľahajte do tuhého snehu. Žĺtky vyšľahajte s cukrom a maslom do peny. Pridajte mleté orechy, múku s kypriacim práškom, kakao a všetko dobre premiešajte. Do hmoty zľahka zamiešajte sneh a cesto uhlaďte na plech (24 x 24 cm). Pečte pri teplote 180 °C asi 20 minút. Potom nechajte korpus dobre vychladnúť.
- Vychladnutý korpus potrite marhuľovým džemom. V miske zmiešajte nahrubo pomleté orechy s cukrom, hrozienkami, rumom a s vanilkou. Plnkou potrite džemovú vrstvu.
- Pripravte krém: V mlieku rozmiešajte Zlatý klas s kakaom a uvarte hustý puding. Dajte chladiť. Maslo vyšľahajte s cukrom do peny a postupne k nemu pridávajte vychladnutý puding. Hotovým krémom potrite orechovú vrstvu a dajte chladiť.
- Pripravte čokoládovú polevu: Čokoládu s maslom roztopte a primiešajte smotanu. Polevou polejte koláč a nechajte ho opäť stuhnúť. Podávajte ozdobený orechmi.

Gaštanové jazýčky
25 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + CHLADENIE
POTREBUJETE:
- 50 g hrozienok
- 25 ml rumu
- 500 g gaštanového pyré
- 100 g masla
- 100 g mletých orechov
- 100 g piškót
- trochu práškového cukru (ak by bola hmota málo sladká)
Na polevu:
- 100 g čokolády
- 50 g masla
- 25 g oleja
- 250 ml šľahačkovej smotany na ozdobu
POSTUP:
- Hrozienka namočte do rumu deň vopred. Všetky ingrediencie (už aj s hrozienkami) dobre premiešajte a vypracujte hustú hmotu. Sformujte ju do valca, zabaľte do fólie a dajte zachladiť.
- Hmotu krájajte na kúsky a formujte do tvaru jazýčkov. Dajte ich stuhnúť do chladničky.
- Pripravte čokoládovú polevu: V malom kastróle zohrejte čokoládu s maslom a olejom. Hotovou polevou polejte jazýčky a nechajte ich stuhnúť. Jazýčky pred podávaním ozdobte šľahačkou.

Slovan kocky
15 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + TUHNUTIE, PEČENIE 20-25 MINÚT
POTREBUJETE:
Na korpus:
- 5 vajec
- 5 lyžíc kryštálového cukru
- 4 lyžice polohrubej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 1 lyžica kakaa
Na orechovú vrstvu:
- 15 g práškovej želatíny
- 40 ml vody
- 120 g práškového cukru
- 500 ml šľahačkovej smotany
- 100 g mletých orechov
Na kakaovú vrstvu:
- 15 g práškovej želatíny
- 40 ml vody
- 120 g práškového cukru
- 500 ml šľahačkovej smotany
- 2 lyžice kakaa holandského typu
- 250 ml šľahačkovej smotany na ozdobu
POSTUP:
- Vajcia vyšľahajte s cukrom. Pridajte preosiatu múku s kakaom, lyžičku kypriaceho prášku a zapracujte. Cesto vylejte a rovnomerne uhlaďte na plech s rozmermi 30 x 25 cm, ktorý ste vyložili papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 20-25 minút. Nechajte vychladnúť.
- Na orechovú vrstvu dajte do misky so studenou vodou napučať želatínu, potom zmes zahrejte, aby sa želatína rozpustila. Šľahačkovú smotanu spolu s cukrom vyšľahajte na pevné špičky. Do želatíny pridajte dve lyžice šľahačky a dobre premiešajte, aby sa vyrovnali teploty. Následne zmes zamiešajte k zvyšnej šľahačke a pridajte orechy. Všetko spolu premiešajte a vylejte na vychladnutý korpus. Vložte do chladničky a nechajte aspoň hodinu tuhnúť.
- Na kakaovú vrstvu postup so želatínou opakujte, ale pridajte ju do šľahačky vyšľahanej s cukrom a kakaom. Túto vrstvu uhlaďte na orechovú vrstvu a nechajte v chladničke tuhnúť 2-3 hodiny, ideálne cez noc.
- Nakrájajte na kocky a ozdobte kopčekom šľahačky.
Upečte tiež: