Reklama

Obľúbené RODINNÉ ZÁKUSKY: Tieto určite poznáte z detstva!

Slonie slzy.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Slovan kocky, slonie slzy, kávové zrná, gaštanové jazýčky, Opitý Izidor... Chodíte na ne v nedeľu do cukrárne, alebo ich občas pripravíte radšej doma? Ak chcete dobré recepty, nech sa páči!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:12
Remaining Time 0:12
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    BARBORA KRAJČÍROVÁ v krásnej kuchyni: Upiekla skvelé MALINOVÉ BROWNIES!

    Slonie slzy

    15 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT + tuhnutie, PEČENIE 20 MINÚT

    POTREBUJETE:

    • 6  vajec
    • 6 lyžíc práškového cukru
    • 40 g kakaa
    • 2 lyžice hladkej múky (nemusí byť)
    • čokoládová poleva

    Na plnku:

    • 200 g mletých vlašských orechov
    • 6 lyžíc horúceho mlieka
    • 250 g masla
    • 2 balíčky vanilkového cukru
    • 3 lyžice práškového cukru
    • 2 až 3 banány

    POSTUP:

    1. Vajca rozdeľte na bielky a žĺtky. Bielky vyšľahajte do tuha, postupne pridajte žĺtky, práškový cukor, kakao a hladkú múku.
    2. Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte asi 20 minút. Ihneď po vytiahnutí z rúry cesto preneste i s papierom na pečenie na mokrú utierku a vytvarujte sloniu slzu. Aby ste dosiahli správny tvar, dovnútra môžete vložiť zrolované noviny zviazané šnúrkou. Nechajte vychladnúť. 
    3. Rastlinný tuk vyšľahajte s cukrom a vanilkovým cukrom. Do druhej misky dajte mleté orechy a zalejte ich horúcim mliekom. Orechovú zmes po jednej lyžici zašľahávajte do ušľahanej masy. 
    4. Pri plnení cesto iba opatrne podvihujte, aby sa úplne nezlomilo, naplňte krémom a vložte doň banán. Trochu plnky nechajte aj na vrch a polejte čokoládovou polevou.
    5. Koláč nechajte stuhnúť. Krájajte nožom namočeným v horúcej vode, aby sa čokoláda na povrchu nelámala.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:29
    Remaining Time 0:29
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Chrumkavé lístkové cesto a horúce jabĺčka! Tieto JABLKOVÉ TAŠTIČKY budete milovať

      Kávové zrná

      20 KUSOV, PRÍPRAVA: 40 MINÚT + CHLADENIE

      POTREBUJETE:

      • 100 g masla + 50 g na obalenie
      • 2 lyžice práškového cukru
      • 2 lyžice mletej kávy
      • 2 lyžice kakaa
      • 2 lyžice salka
      • 2 lyžičky rumu
      • 80 g piškót
      • 300 g marcipánu a 100 g horkej čokolády na obalenie

      POSTUP:

      1. Všetky suroviny na zrná okrem marcipánu a čokolády zmiešajte, vytvarujte z nich valček a dajte ho aspoň na pol hodiny do chladničky. S hmotou sa vám bude lepšie pracovať.
      2. Chladnú hmotu rozdeľte na rovnaké časti a vytvarujte z nich kávové zrná.
      3. Marcipán rozvaľkajte, rozkrájajte a obaľte v ňom zrná. V strede každého urobte varechou priehlbinu, aby ste docielili tvar kávového zrnka. Opäť dajte do chladničky.
      4. Pripravte čokoládovú polevu: Čokoládu s maslom roztopte a premiešajte. Obaľte v nej každé zrno a dajte stuhnúť do chladničky.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:12
      Remaining Time 0:12
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Dezerty so SLIVKAMI A MAKOM: Neodolateľne lahodné!

        Opitý Izidor

        30 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 20 MINÚT

        POTREBUJETE:

        • 4 vajcia
        • 100 g práškového cukru
        • 150 g masla
        • 120 g mletých orechov
        • 80 g polohrubej múky
        • 1 balenie kypriaceho prášku
        • 1,5 lyžice kakaa
        • 120 g marhuľového džemu

        Na orechovú plnku:

        • 200 g nahrubo mletých orechov
        • 120 g práškového cukru
        • 100 g hrozienok
        • 100 ml rumu
        • pol lyžičky mletej vanilky

        Na krém:

        • 300 ml mlieka
        • 1 balíček Zlatého klasu
        • 2 lyžice kakaa
        • 80 g práškového cukru
        • 250 g masla

        Na polevu:

        • 100 g čokolády
        • 50 g masla
        • 250 ml šľahačkovej smotany
        • zopár orechov na ozdobu

        POSTUP:

        1. Bielky oddeľte od žĺtkov a vyšľahajte do tuhého snehu. Žĺtky vyšľahajte s cukrom a maslom do peny. Pridajte mleté orechy, múku s kypriacim práškom, kakao a všetko dobre premiešajte. Do hmoty zľahka zamiešajte sneh a cesto uhlaďte na plech (24 x 24 cm). Pečte pri teplote 180 °C asi 20 minút. Potom nechajte korpus dobre vychladnúť.
        2. Vychladnutý korpus potrite marhuľovým džemom. V miske zmiešajte nahrubo pomleté orechy s cukrom, hrozienkami, rumom a s vanilkou. Plnkou potrite džemovú vrstvu.
        3. Pripravte krém: V mlieku rozmiešajte Zlatý klas s kakaom a uvarte hustý puding. Dajte chladiť. Maslo vyšľahajte s cukrom do peny a postupne k nemu pridávajte vychladnutý puding. Hotovým krémom potrite orechovú vrstvu a dajte chladiť.
        4. Pripravte čokoládovú polevu: Čokoládu s maslom roztopte a primiešajte smotanu. Polevou polejte koláč a nechajte ho opäť stuhnúť. Podávajte ozdobený orechmi.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:44
        Remaining Time 0:44
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Čo má viac vitamínu C? Tabletka, pomaranč alebo paprika?

          Gaštanové jazýčky

          25 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + CHLADENIE

          POTREBUJETE:

          • 50 g hrozienok
          • 25 ml rumu
          • 500 g gaštanového pyré
          • 100 g masla
          • 100 g mletých orechov
          • 100 g piškót
          • trochu práškového cukru (ak by bola hmota málo sladká)

          Na polevu:

          • 100 g čokolády
          • 50 g masla
          • 25 g oleja
          • 250 ml šľahačkovej smotany na ozdobu

          POSTUP:

          1. Hrozienka namočte do rumu deň vopred. Všetky ingrediencie (už aj s hrozienkami) dobre premiešajte a vypracujte hustú hmotu. Sformujte ju do valca, zabaľte do fólie a dajte zachladiť.
          2. Hmotu krájajte na kúsky a formujte do tvaru jazýčkov. Dajte ich stuhnúť do chladničky.
          3. Pripravte čokoládovú polevu: V malom kastróle zohrejte čokoládu s maslom a olejom. Hotovou polevou polejte jazýčky a nechajte ich stuhnúť. Jazýčky pred podávaním ozdobte šľahačkou.
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:13
          Remaining Time 0:13
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Úžasná čučoriedkovo-oriešková torta od právničky Marty

            Slovan kocky

            15 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + TUHNUTIE, PEČENIE 20-25 MINÚT

            POTREBUJETE:

            Na korpus:

            • 5 vajec
            • 5 lyžíc kryštálového cukru
            • 4 lyžice polohrubej múky
            • 1 lyžička kypriaceho prášku
            • 1 lyžica kakaa

            Na orechovú vrstvu:

            • 15 g práškovej želatíny
            • 40 ml vody
            • 120 g práškového cukru
            • 500 ml šľahačkovej smotany
            • 100 g mletých orechov

            Na kakaovú vrstvu:

            • 15 g práškovej želatíny
            • 40 ml vody
            • 120 g práškového cukru
            • 500 ml šľahačkovej smotany
            • 2 lyžice kakaa holandského typu
            • 250 ml šľahačkovej smotany na ozdobu

            POSTUP:

            1. Vajcia vyšľahajte s cukrom. Pridajte preosiatu múku s kakaom, lyžičku kypriaceho prášku a zapracujte. Cesto vylejte a rovnomerne uhlaďte na plech s rozmermi 30 x 25 cm, ktorý ste vyložili papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 20-25 minút. Nechajte vychladnúť.
            2. Na orechovú vrstvu dajte do misky so studenou vodou napučať želatínu, potom zmes zahrejte, aby sa želatína rozpustila. Šľahačkovú smotanu spolu s cukrom vyšľahajte na pevné špičky. Do želatíny pridajte dve lyžice šľahačky a dobre premiešajte, aby sa vyrovnali teploty. Následne zmes zamiešajte k zvyšnej šľahačke a pridajte orechy. Všetko spolu premiešajte a vylejte na vychladnutý korpus. Vložte do chladničky a nechajte aspoň hodinu tuhnúť.
            3. Na kakaovú vrstvu postup so želatínou opakujte, ale pridajte ju do šľahačky vyšľahanej s cukrom a kakaom. Túto vrstvu uhlaďte na orechovú vrstvu a nechajte v chladničke tuhnúť 2-3 hodiny, ideálne cez noc.
            4. Nakrájajte na kocky a ozdobte kopčekom šľahačky.

            Upečte tiež: