3 JABLKOVÉ KOLÁČE, ktoré si zamilujete: Super RECEPTY Katky Jakeš aj známej porotkyne!
10. 10. 2023, 18:13 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: Shutterstock
Jablkové pité od babky Gitky, ktoré zdedila Katka Jakeš, vylepšené pité známej porotkyne z Pečie celé Slovensko po svokre aj rýchla hrnčeková torta s jablkami z vychýreného múzea. Tieto recepty musíte vyskúšať!
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Mladá mamička, vynikajúca tanečnica a tiež kuchárka Katka Jakeš nám dala RECEPT na geniálne PITÉ po jej babke Gitke: Nemá chybu! V kuchyni trávi veľa času aj po narodení milovaného synčeka.
Babkine jablkové pité
ZA PLECH, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT
Zdroj: Laura Witteková
Super jablkové pité
Potrebujete:
- 1-1,5 kg jabĺk
- 500 g hladkej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 250 g masla
- 20 g droždia
- trocha mlieka
- 1 vajce
- trocha krupice na posypanie
- za hrsť kryštálového cukru na posypanie a mletá škorica (nemusí byť)
POSTUP:
- Jablká očistite, nastrúhajte a vytlačte z nich šťavu. Z múky, kypriaceho prášku, masla, droždia, trochy mlieka a vajíčka vypracujte cesto. Dajte ho do chladničky na 10 minút. Hoci je v ceste droždie, kysnúť sa nenecháva.
- Potom cesto rozdeľte na polovicu. Prvú rozvaľkajte alebo jednoducho roztlačte rukami do plechu s papierom na pečenie. Posypte krupicou, aby cesto nevsiaklo zvyšnú jablčnú šťavu, a rozložte nastrúhané jablká. Poprášte cukrom a škoricou, ak chcete. Babka Gitka tak nerobí.
- Jablká prikryte druhou polovicou rozvaľkaného alebo roztlačeného cesta a pité pečte pri 180 °C asi 30-35 minút. Dobrú chuť!
HRNČEKOVÁ TORTA s jablkami: Chutí fantasticky a hotovú ju máte za 40 MINÚT!
"Určite ju potrite kyslejším džemom. Korpus je dosť sladký z jabĺčok, takže kontrast vám pošteklí chuťové bunky,“ odporúča Zuzka, autorka receptu, ktorú sme navštívili v známom bojnickom múzeu Bencovje grunt.
Hrnčeková torta s jablkami
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT
Zdroj: MATEJ KALINA
Na snímke je hrnčekový jablkový koláč s marhuľovým lekvárom a čokoládovou posýpkou z múzea Bencovje grunt.
Potrebujete:
- 2 vajcia
- 300 g práškového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 70 ml oleja
- 300 g hladkej múky
- 2 lyžičky sódy bikarbóny
- 500 g postrúhaných jabĺk
- kokosová múčka na vysypanie formy
- obľúbený džem (marhuľový), strúhaná čokoláda a orechy na podávanie
POSTUP:
- Vajcia s práškovým a vanilínovým cukrom vymiešajte do peny. Pridajte olej a múku zmiešanú so sódou bikarbónou. Cesto bude husté, ale jabĺčka ho zriedia.
- Do cesta primiešajte vyžmý-kané nastrúhané jablká a dobre zapracujte. Cesto vylejte do okrúhlej formy (26 cm) vysypanej kokosovou múčkou. Pečte pri 180 °C 30-40 minút. Urobte test špajdľou.
- Ešte horúci koláč potrite džemom, aby dobre vsiakol, a nechajte vychladnúť. Ozdobte čokoládou, orechmi a môžete servírovať. Dobrú chuť!

Zdroj: NMH
Jožkin fantastický JABLČNÍK: Porotkyňa z Pečie celé Slovensko nám darovala TOP rodinný recept!
Zdroj: MATEJ KALINA
Porotkyňa televíznej šou Pečie celé Slovensko Jozefína Zaukolcová pripravila spoločne so študentkami SOŠ obchodu a služieb v Púchove niekoľko receptov pre čitateľov mesačníka Dobré jedlo.
Recept na dokonale vyvážený koláčik Jozefína Zaukolcová prevzala od manželovej mamy a upravila ho pekne po svojom. Jej kombinácia šťavnatej plnky v krehkom ceste, sladučkého karamelu a chrumkavej posýpky vás iste chytí za srdce ako nás... Vylepšené pité chutí FANTASTICKY!
Jablkové pité s orechmi a karamelom
ZA PLECH, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Zdroj: MATEJ KALINA
Jožkine pité chutí úžasne!
Potrebujete:
Na cesto:
- 300 g polohrubej múky
- 50 g kryštálového cukru
- 125 g masla
- pol balíčka kypriaceho prášku
- štipka soli
- 1 žĺtok
- 100 g smotany na šľahanie
- maslo na vymastenie plechu
Na plnku:
- 50 g vlašských orechov (mletých)
- 400 g jabĺk
- 70 g kryštálového cukru
- trochu mletej škorice
Na karamel:
- 50 g kryštálového cukru
- 50 g smotany na šľahanie
Na skaramelizované oriešky:
- 100 g kryštálového cukru
- 50 g zomletých orechov (lieskovcov)
POSTUP:
- Urobte cesto: Do misy preosejte múku, pridajte cukor, nakrájané maslo, kypriaci prášok, soľ, žĺtok a smotanu. Vypracujte hladké cesto, rozdeľte ho na dve časti. Každú rozvaľkajte na plát hrubý 5 mm.
- Na vymastený plech (20 x 30 cm) uložte spodný plát cesta. Posypte ho mletými orechmi, na ne rozložte očistené nakrájané jablká a poprášte ich cukrom aj škoricou. Zakryte druhým plátom cesta, popichajte ho vidličkou a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C asi na 30 minút.
- Zatiaľ pripravte karamel: Cukor rozpustite na ohni, primiešajte smotanu, krátko povarte a odstavte. Teraz urobte karamelizované oriešky: Cukor zohrejte na karamel a pridajte zomleté oriešky. Zmes vylejte na papier na pečenie, nechajte ju stuhnúť a potom zomeľte alebo rozmrvte rukami.
- Vychladnutý koláč polejte karamelom, posypte skaramelizovanými orieškami a môžete podávať.