Reklama

3 JABLKOVÉ KOLÁČE, ktoré si zamilujete: Super RECEPTY Katky Jakeš aj známej porotkyne!

Jablkové pité

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Jablkové pité od babky Gitky, ktoré zdedila Katka Jakeš, vylepšené pité známej porotkyne z Pečie celé Slovensko po svokre aj rýchla hrnčeková torta s jablkami z vychýreného múzea. Tieto recepty musíte vyskúšať!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:15
Remaining Time 0:15
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Zdravé OREGANO máte doma: Dajte ho do tejto DOBROTY!
    Zdroj: NMH

    Mladá mamička, vynikajúca tanečnica a tiež kuchárka Katka Jakeš nám dala RECEPT na geniálne PITÉ po jej babke Gitke: Nemá chybu! V kuchyni trávi veľa času aj po narodení milovaného synčeka.

    Babkine jablkové pité

    ZA PLECH, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT

    Zdroj: Laura Witteková

    Super jablkové pité

    Potrebujete:

    • 1-1,5 kg jabĺk
    • 500 g hladkej múky
    • 1 balíček kypriaceho prášku
    • 250 g masla
    • 20 g droždia
    • trocha mlieka
    • 1 vajce
    • trocha krupice na posypanie
    • za hrsť kryštálového cukru na posypanie a mletá škorica (nemusí byť)

    POSTUP:

    1. Jablká očistite, nastrúhajte a vytlačte z nich šťavu. Z múky, kypriaceho prášku, masla, droždia, trochy mlieka a vajíčka vypracujte cesto. Dajte ho do chladničky na 10 minút. Hoci je v ceste droždie, kysnúť sa nenecháva.
    2. Potom cesto rozdeľte na polovicu. Prvú rozvaľkajte alebo jednoducho roztlačte rukami do plechu s papierom na pečenie. Posypte krupicou, aby cesto nevsiaklo zvyšnú jablčnú šťavu, a rozložte nastrúhané jablká. Poprášte cukrom a škoricou, ak chcete. Babka Gitka tak nerobí.
    3. Jablká prikryte druhou polovicou rozvaľkaného alebo roztlačeného cesta a pité pečte pri 180 °C asi 30-35 minút. Dobrú chuť!
    ×
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      POTRAVINY pre ZDRAVÝ MOZOG: Proti depresii, na lepšiu pamäť...
      Zdroj: NMH

      HRNČEKOVÁ TORTA s jablkami: Chutí fantasticky a hotovú ju máte za 40 MINÚT!

      "Určite ju potrite kyslejším džemom. Korpus je dosť sladký z jabĺčok, takže kontrast vám pošteklí chuťové bunky,“ odporúča Zuzka, autorka receptu, ktorú sme navštívili v známom bojnickom múzeu Bencovje grunt.

      Hrnčeková torta s jablkami

      12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

      Zdroj: MATEJ KALINA

      Na snímke je hrnčekový jablkový koláč s marhuľovým lekvárom a čokoládovou posýpkou z múzea Bencovje grunt.

      Potrebujete:

      • 2 vajcia
      • 300 g práškového cukru
      • 1 balíček vanilínového cukru
      • 70 ml oleja
      • 300 g hladkej múky
      • 2 lyžičky sódy bikarbóny
      • 500 g postrúhaných jabĺk
      • kokosová múčka na vysypanie formy
      • obľúbený džem (marhuľový), strúhaná čokoláda a orechy na podávanie

      POSTUP:

      1. Vajcia s práškovým a vanilínovým cukrom vymiešajte do peny. Pridajte olej a múku zmiešanú so sódou bikarbónou. Cesto bude husté, ale jabĺčka ho zriedia.
      2. Do cesta primiešajte vyžmý-kané nastrúhané jablká a dobre zapracujte. Cesto vylejte do okrúhlej formy (26 cm) vysypanej kokosovou múčkou. Pečte pri 180 °C 30-40 minút. Urobte test špajdľou.
      3. Ešte horúci koláč potrite džemom, aby dobre vsiakol, a nechajte vychladnúť. Ozdobte čokoládou, orechmi a môžete servírovať. Dobrú chuť!
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:15
      Remaining Time 0:15
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Posledné PARADAJKY: Dajte ich do JEDLA CHUDOBNÝCH!
        Zdroj: NMH

        Jožkin fantastický JABLČNÍK: Porotkyňa z Pečie celé Slovensko nám darovala TOP rodinný recept!

        Zdroj: MATEJ KALINA

        Porotkyňa televíznej šou Pečie celé Slovensko Jozefína Zaukolcová pripravila spoločne so študentkami SOŠ obchodu a služieb v Púchove niekoľko receptov pre čitateľov mesačníka Dobré jedlo.

        Recept na dokonale vyvážený koláčik Jozefína Zaukolcová prevzala od manželovej mamy a upravila ho pekne po svojom. Jej kombinácia šťavnatej plnky v krehkom ceste, sladučkého karamelu a chrumkavej posýpky vás iste chytí za srdce ako nás... Vylepšené pité chutí FANTASTICKY!

        Jablkové pité s orechmi a karamelom

        ZA PLECH, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

        Zdroj: MATEJ KALINA

        Jožkine pité chutí úžasne!

        Potrebujete:

        Na cesto:

        • 300 g polohrubej múky
        • 50 g kryštálového cukru
        • 125 g masla
        • pol balíčka kypriaceho prášku
        • štipka soli
        • 1 žĺtok
        • 100 g smotany na šľahanie
        • maslo na vymastenie plechu

        Na plnku:

        • 50 g vlašských orechov (mletých)
        • 400 g jabĺk
        • 70 g kryštálového cukru
        • trochu mletej škorice

        Na karamel:

        • 50 g kryštálového cukru
        • 50 g smotany na šľahanie

        Na skaramelizované oriešky:

        • 100 g kryštálového cukru
        • 50 g zomletých orechov (lieskovcov)

        POSTUP:

        1. Urobte cesto: Do misy preosejte múku, pridajte cukor, nakrájané maslo, kypriaci prášok, soľ, žĺtok a smotanu. Vypracujte hladké cesto, rozdeľte ho na dve časti. Každú rozvaľkajte na plát hrubý 5 mm.
        2. Na vymastený plech (20 x 30 cm) uložte spodný plát cesta. Posypte ho mletými orechmi, na ne rozložte očistené nakrájané jablká a poprášte ich cukrom aj škoricou. Zakryte druhým plátom cesta, popichajte ho vidličkou a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C asi na 30 minút.
        3. Zatiaľ pripravte karamel: Cukor rozpustite na ohni, primiešajte smotanu, krátko povarte a odstavte. Teraz urobte karamelizované oriešky: Cukor zohrejte na karamel a pridajte zomleté oriešky. Zmes vylejte na papier na pečenie, nechajte ju stuhnúť a potom zomeľte alebo rozmrvte rukami. 
        4. Vychladnutý koláč polejte karamelom, posypte skaramelizovanými orieškami a môžete podávať.

        Autor článku

        Katarína Brunovská

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.