Reklama

VÝDATNÝ OBED zo strukovín: S fazuľou, šošovicou, hrachom i cícerom

Fazuľový prívarok s halloumi syrom

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Polievky, kaše, prívarky, šaláty, nátierky i zapekané jedlá s mäsom. To všetko máte na výber ak sa rozhodnete uvariť strukoviny.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najrýchlejšia nátierka: Z pár surovín pripravíte parádne pohostenie

    Prívarok z červenej šošovice

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Ak máte radšej vajíčko, uvarte ho na hniličku, k šošovici bude fantastické.

    POTREBUJETE:

    • 2 lyžice olivového oleja
    • 1 stredná cibuľa
    • 1 stredne veľká mrkva
    • 1 zemiak
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 300 g červenej šošovice
    • 500 ml zeleninového vývaru
    • soľ, korenie
    • 2 vetvičky tymianu
    • 1 lyžica masla";i:10;s:19:"citrónová šťava";i:11;s:29:"za hrsť petržlenovej vňate";i:12;s:16:"1 grilovací syr

    POSTUP:

    1. Do hrnca vlejte olej a nechajte zohriať. Vsypte nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujte. Pridajte na malé kocky nakrájanú mrkvu, zemiak, pretlačený cesnak, opláchnutú šošovicu a znovu orestujte. Zalejte vývarom, osoľte, okoreňte, pridajte vetvičku tymianu a varte do mäkka.
    2. Keď je zelenina mäkká, pridajte lyžicu masla na zjemnenie a pokvapkajte citrónovou šťavou. Nakoniec zamiešajte hrsť petržlenovej vňate.
    3. Na grilovacej panvici pripravte syr. Na tanier naložte prívarok a pridajte syr.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Šefkuchárova TEKVICOVÁ POLIEVKA: Inú už variť nebudete!
      Zdroj: NMH

      Hrachová kaša

      3 PORCIE, NAMÁČANIE 8 HODÍN, VARENIE 70 MINÚT

      POTREBUJETE:

      • 2 šálky poleného žltého hrachu
      • 4 zrnká nového korenia
      • 4 zrnká celého korenia
      • štipka nastrúhaného muškátového orieška
      • 50 - 150 ml zeleninového vývaru
      • 2 lyžice masti
      • 2 väčšie cibule
      • 4 strúčiky cesnaku
      • 2 lyžičky červenej údenej papriky 
      • 2 lyžice hladkej špaldovej múky";i:10;s:32:"2 lyžičky sušeného majoránu";i:11;s:21:"1 papriková klobása";i:12;s:28:"soľ, mleté čierne korenie

      POSTUP:

      1. Hrach premyte, zalejte studenou vodou a nechajte cez noc nabobtnať. Pred varením vodu zlejte a hrach v hrnci zalejte čerstvou vodou tak, aby ho asi 1 cm prekrývala.  Uveďte do varu a keď voda začne vrieť, stíšte oheň. Na miernom ohni varte poloodkrytý asi 50 minút. Hrach by mal byť rozvarený. Dobre ho premiešajte alebo krátko pomixujte ručným mixérom. Pridajte zrniečka  korenia a muškátový orech.
      2. Pridajte horúci vývar. Ak je kašovitá hmota veľmi hustá, prilejte ho viac. Ešte niekoľko minút za občasného miešania prevarte. 
      3. Medzitým na 1 lyžici masti  v kastróliku opečte nadrobno nakrájanú 1 cibuľu. Po chvíli pridajte plátky 2 strúčikov cesnaku. Keď začne rozvoniavať, prisypte mletú papriku, premiešajte a pridajte múku. Za stáleho miešania opekajte 1 minútu a odstavte. Zalejte trochou studenej vody, rozmiešajte a za stáleho miešania vlejte do mierne vriacej kaše. Ochuťte soľou, mtetým čiernym korením, pretlačným cesnakom (zvyšné strúčiky) a majoránom.
      4. Na zvyšnej masti opečte na kolieska nakrájanú klobásu. Po 5 minútach pridajte druhú cibuľu nakrájanú na plátky. Kašu podávajte s klobásou, cibuľou a chlebom.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Zdravé OREGANO máte doma: Dajte ho do tejto DOBROTY!
        Zdroj: NMH

        Fazuľovica s kvakou

        6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT + NAMÁČANIE, VARENIE 90 minút

        POTREBUJETE:

        • 2 poháre veľkej farebnej fazule
        • 600 g údeného mäsa
        • 2 bobkové listy, nové a čierne korenie
        • 3 klinčeky
        • 1 kvaka, 1 petržlen, 2 mrkvy, štvrť zeleru
        • mletá červená paprika, čili paprička, muškátový oriešok, majorán
        • 3-4 strúčiky cesnaku
        • pol lyžice masti
        • 1 cibuľa
        • špaldová múka (1-2 lyžice)";i:10;s:20:"petržlenová vňať";i:11;s:28:"soľ, mleté čierne korenie

        POSTUP:

        1. Mäso dajte variť do studenej vody. Pridajte vopred namočenú fazuľu, bobkový list, zrniečka korenia a tajnú ingredienciu - klinčeky.
        2. Po hodine vyberte mäso a pridajte nakrájanú  kvaku a všetku ostatnú koreňovú zeleninu. Ochuťte mletou paprikou, čili a muškátovým orieškom.
        3. Varte asi 20 minút. Medzitým nakrájajte mäso na kocky a v malom katróli pripravte zásmažku: Na masti opečte nakrájanú cibuľu do sklovita. Primiešajte múku, premiešajte a po 1 minúte pridajte mletú papriku. Odstavte, premiešajtdobre s trochou studenej vody a vlejte do hrnca.
        4. Polievku premiešajte a varte ešte 5-10 minút. Ochuťte petlačeným cesnakom, korením, soľou a majoránom. Odstavte a môžete podávať  s nasekanou vňaťou a s kyslou smotanou.

        Pečený karfiol s cícerom

        4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, NAMÁČANIE KEŠU 1 HODINA, PEČENIE 30 MINÚT

        POTREBUJETE:

        • 1 karfiol
        • 3 lyžice olivového oleja
        • za hrsť čerstvého koriandra
        • 1 lyžičku údenej papriky
        • 2 lyžičky drvenej rímskej rasce
        • 1 červenú cibuľu
        • 400 g cícera z konzervy
        • 2 lyžičky drveného koriandra
        • 200 g kelu
        • za hrsť tekvicových semiačok";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie

        Na dip:

        • 200 g nesolených kešu orechov
        • 2 lyžice bieleho vínneho octu
        • 1 lyžicu cesnaku
        • 2 lyžičky mletej kurkumy
        • 40 g nastrúhaného parmezánu

        POSTUP:

        1. Pripravte dip: Kešu orechy zalejte vodou a nechajte aspoň hodinu odstáť. Potom vodu zlejte a orechy prepláchnite. Nasypte ich do nádoby vhodnej na mixovanie, zalejte 100 ml čerstvej vody, pridajte ocot, cesnak, kurkumu, parmezán a rozmixujte do hladka. Podľa potreby zrieďte malým množstvom vody.
        2. Karfiol rozoberte na ružičky a krátko predvarte. Nechajte ho odkvapkať. Do misy nalejte olej a nasypte nasekaný čerstvý koriander, údenú papriku a rímsku rascu.
        3. Cibuľu očistite a nakrájajte na mesiačiky, cícer sceďte a všetko premiešajte s drveným koriandrom, so soľou a s korením. Spolu s karfiolom vsypte na plech a pečte v rúre predhriatej na 180 °C 20 minút.
        4. Kel sparte v horúcej vode, nechajte odkvapkať, pridajte ho na plech, premiešajte, posypte tekvicovými semiačkami a pečte ešte 5 až 8 minút. Podávajte s kurkumovým dipom.