VÝDATNÝ OBED zo strukovín: S fazuľou, šošovicou, hrachom i cícerom
9. 10. 2023, 8:36 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Reklama
Polievky, kaše, prívarky, šaláty, nátierky i zapekané jedlá s mäsom. To všetko máte na výber ak sa rozhodnete uvariť strukoviny.
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
31 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Najrýchlejšia nátierka: Z pár surovín pripravíte parádne pohosteniePrívarok z červenej šošovice
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Ak máte radšej vajíčko, uvarte ho na hniličku, k šošovici bude fantastické.
POTREBUJETE:
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 stredná cibuľa
- 1 stredne veľká mrkva
- 1 zemiak
- 2 strúčiky cesnaku
- 300 g červenej šošovice
- 500 ml zeleninového vývaru
- soľ, korenie
- 2 vetvičky tymianu
- 1 lyžica masla";i:10;s:19:"citrónová šťava";i:11;s:29:"za hrsť petržlenovej vňate";i:12;s:16:"1 grilovací syr
POSTUP:
- Do hrnca vlejte olej a nechajte zohriať. Vsypte nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujte. Pridajte na malé kocky nakrájanú mrkvu, zemiak, pretlačený cesnak, opláchnutú šošovicu a znovu orestujte. Zalejte vývarom, osoľte, okoreňte, pridajte vetvičku tymianu a varte do mäkka.
- Keď je zelenina mäkká, pridajte lyžicu masla na zjemnenie a pokvapkajte citrónovou šťavou. Nakoniec zamiešajte hrsť petržlenovej vňate.
- Na grilovacej panvici pripravte syr. Na tanier naložte prívarok a pridajte syr.

Video Player is loading.
Šefkuchárova TEKVICOVÁ POLIEVKA: Inú už variť nebudete!Zdroj: NMH
Hrachová kaša
3 PORCIE, NAMÁČANIE 8 HODÍN, VARENIE 70 MINÚT
POTREBUJETE:
- 2 šálky poleného žltého hrachu
- 4 zrnká nového korenia
- 4 zrnká celého korenia
- štipka nastrúhaného muškátového orieška
- 50 - 150 ml zeleninového vývaru
- 2 lyžice masti
- 2 väčšie cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky červenej údenej papriky
- 2 lyžice hladkej špaldovej múky";i:10;s:32:"2 lyžičky sušeného majoránu";i:11;s:21:"1 papriková klobása";i:12;s:28:"soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Hrach premyte, zalejte studenou vodou a nechajte cez noc nabobtnať. Pred varením vodu zlejte a hrach v hrnci zalejte čerstvou vodou tak, aby ho asi 1 cm prekrývala. Uveďte do varu a keď voda začne vrieť, stíšte oheň. Na miernom ohni varte poloodkrytý asi 50 minút. Hrach by mal byť rozvarený. Dobre ho premiešajte alebo krátko pomixujte ručným mixérom. Pridajte zrniečka korenia a muškátový orech.
- Pridajte horúci vývar. Ak je kašovitá hmota veľmi hustá, prilejte ho viac. Ešte niekoľko minút za občasného miešania prevarte.
- Medzitým na 1 lyžici masti v kastróliku opečte nadrobno nakrájanú 1 cibuľu. Po chvíli pridajte plátky 2 strúčikov cesnaku. Keď začne rozvoniavať, prisypte mletú papriku, premiešajte a pridajte múku. Za stáleho miešania opekajte 1 minútu a odstavte. Zalejte trochou studenej vody, rozmiešajte a za stáleho miešania vlejte do mierne vriacej kaše. Ochuťte soľou, mtetým čiernym korením, pretlačným cesnakom (zvyšné strúčiky) a majoránom.
- Na zvyšnej masti opečte na kolieska nakrájanú klobásu. Po 5 minútach pridajte druhú cibuľu nakrájanú na plátky. Kašu podávajte s klobásou, cibuľou a chlebom.

Video Player is loading.
Zdravé OREGANO máte doma: Dajte ho do tejto DOBROTY!Zdroj: NMH
Fazuľovica s kvakou
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT + NAMÁČANIE, VARENIE 90 minút
POTREBUJETE:
- 2 poháre veľkej farebnej fazule
- 600 g údeného mäsa
- 2 bobkové listy, nové a čierne korenie
- 3 klinčeky
- 1 kvaka, 1 petržlen, 2 mrkvy, štvrť zeleru
- mletá červená paprika, čili paprička, muškátový oriešok, majorán
- 3-4 strúčiky cesnaku
- pol lyžice masti
- 1 cibuľa
- špaldová múka (1-2 lyžice)";i:10;s:20:"petržlenová vňať";i:11;s:28:"soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Mäso dajte variť do studenej vody. Pridajte vopred namočenú fazuľu, bobkový list, zrniečka korenia a tajnú ingredienciu - klinčeky.
- Po hodine vyberte mäso a pridajte nakrájanú kvaku a všetku ostatnú koreňovú zeleninu. Ochuťte mletou paprikou, čili a muškátovým orieškom.
- Varte asi 20 minút. Medzitým nakrájajte mäso na kocky a v malom katróli pripravte zásmažku: Na masti opečte nakrájanú cibuľu do sklovita. Primiešajte múku, premiešajte a po 1 minúte pridajte mletú papriku. Odstavte, premiešajtdobre s trochou studenej vody a vlejte do hrnca.
- Polievku premiešajte a varte ešte 5-10 minút. Ochuťte petlačeným cesnakom, korením, soľou a majoránom. Odstavte a môžete podávať s nasekanou vňaťou a s kyslou smotanou.
Pečený karfiol s cícerom
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, NAMÁČANIE KEŠU 1 HODINA, PEČENIE 30 MINÚT
POTREBUJETE:
- 1 karfiol
- 3 lyžice olivového oleja
- za hrsť čerstvého koriandra
- 1 lyžičku údenej papriky
- 2 lyžičky drvenej rímskej rasce
- 1 červenú cibuľu
- 400 g cícera z konzervy
- 2 lyžičky drveného koriandra
- 200 g kelu
- za hrsť tekvicových semiačok";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie
Na dip:
- 200 g nesolených kešu orechov
- 2 lyžice bieleho vínneho octu
- 1 lyžicu cesnaku
- 2 lyžičky mletej kurkumy
- 40 g nastrúhaného parmezánu
POSTUP:
- Pripravte dip: Kešu orechy zalejte vodou a nechajte aspoň hodinu odstáť. Potom vodu zlejte a orechy prepláchnite. Nasypte ich do nádoby vhodnej na mixovanie, zalejte 100 ml čerstvej vody, pridajte ocot, cesnak, kurkumu, parmezán a rozmixujte do hladka. Podľa potreby zrieďte malým množstvom vody.
- Karfiol rozoberte na ružičky a krátko predvarte. Nechajte ho odkvapkať. Do misy nalejte olej a nasypte nasekaný čerstvý koriander, údenú papriku a rímsku rascu.
- Cibuľu očistite a nakrájajte na mesiačiky, cícer sceďte a všetko premiešajte s drveným koriandrom, so soľou a s korením. Spolu s karfiolom vsypte na plech a pečte v rúre predhriatej na 180 °C 20 minút.
- Kel sparte v horúcej vode, nechajte odkvapkať, pridajte ho na plech, premiešajte, posypte tekvicovými semiačkami a pečte ešte 5 až 8 minút. Podávajte s kurkumovým dipom.