Reklama

Jesenná GAŠTANOVÁ ROLÁDA: Touto kráskou ohúrite aj svokru!

Gaštanová roláda.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Krásna gaštanová roláda sa stane vašim jesenným favoritom. Chutí fantasticky, vyzerá efektne a ohúrite ňou aj toho najkritickejšieho hosťa!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Poďte s nami piecť neobyčajné JABLKOVÉ DEZERTY: Tieto sú božské!

    GAŠTANOVÁ ROLÁDA

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Gaštanová roláda.

    10-12 KUSOV, PRÍPRAVA 55 MINÚT, PEČENIE 12-15 MINÚT

    Potrebujete:

    Na korpus:

    • 6 žĺtkov
    • 150 g krupicového cukru
    • štipka soli
    • 1 lyžička vanilkového extraktu
    • 40 g kakaa holandského typu
    • 6 bielkov
    • práškový cukor na posypanie

    Na gaštanový krém:

    • 200 g očistených a upečených gaštanov
    • 90 ml mlieka
    • 70 g krupicového cukru
    • 80 ml vody
    • 2 lyžice brandy
    • pol lyžičky vanilkovej pasty
    • 120 ml šľahačkovej smotany

    POSTUP:

    1. Prvý pripravte krém, aby stihol vychladnúť. Do hrnca vsypte nakrájané gaštany, vlejte mlieko a priveďte do varu. Varte 10 minút, aby gaštany celkom zmäkli. V druhom hrnci pripravte cukrový sirup: Do vody vsypte cukor a varte, kým sa všetok nerozpustí a tekutina získa hustejšiu konzistenciu. Gaštany sceďte a rozmixujte spolu s cukrovým sirupom na pyré. Dajte do misky, prikryte fóliou a nechajte v chladničke približne 30 minút. Potom pyré vyberte a zmiešajte s brandy, vanilkovou pastou a so šľahačkovou smotanou. Opäť vložte do chladničky a nechajte dobre vychladiť, približne hodinu.
    2. Rúru zapnite na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie. Do šľahača vlejte žĺtky, polovicu cukru a pri vysokej rýchlosti vyšľahajte na svetlú hustú penu. Zľahka vmiešajte soľ, vanilkový extrakt a kakao. Bielky vyšľahajte na jemnú penu a následne po lyžiciach pridávajte zvyšný cukor. Šľahajte, kým nebude sneh hladký, pevný a lesklý. Sneh na 2-3-krát jemne zapracujte do kakaovej hmoty. Vylejte na pripravený plech a rovnomerne rozotrite. Vložte do vyhriatej rúry a pečte približne 12 minút.
    3. Po upečení nechajte korpus 5 minút vychladnúť. Čistý hárok papiera na pečenie štedro posypte práškovým cukrom a položte naň upečený plát, z ktorého ste opatrne stiahli pôvodný papier. Korpus zaviňte do tvaru rolády a nechajte úplne vychladnúť.
    4. Gaštanový krém vyšľahajte a natrite ním rozložený korpus. Korpus, teraz už bez papiera, znovu zrolujte a vložte do chladničky aspoň na 30 minút.
    5. Stuhnutú roládu v posypte cukrom a môžete podávať.

    Autori článku

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.