Jesenná GAŠTANOVÁ ROLÁDA: Touto kráskou ohúrite aj svokru!
12. 10. 2023, 18:12 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Reklama
Krásna gaštanová roláda sa stane vašim jesenným favoritom. Chutí fantasticky, vyzerá efektne a ohúrite ňou aj toho najkritickejšieho hosťa!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
48 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Poďte s nami piecť neobyčajné JABLKOVÉ DEZERTY: Tieto sú božské!GAŠTANOVÁ ROLÁDA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Gaštanová roláda.
10-12 KUSOV, PRÍPRAVA 55 MINÚT, PEČENIE 12-15 MINÚT
Potrebujete:
Na korpus:
- 6 žĺtkov
- 150 g krupicového cukru
- štipka soli
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 40 g kakaa holandského typu
- 6 bielkov
- práškový cukor na posypanie
Na gaštanový krém:
- 200 g očistených a upečených gaštanov
- 90 ml mlieka
- 70 g krupicového cukru
- 80 ml vody
- 2 lyžice brandy
- pol lyžičky vanilkovej pasty
- 120 ml šľahačkovej smotany
POSTUP:
- Prvý pripravte krém, aby stihol vychladnúť. Do hrnca vsypte nakrájané gaštany, vlejte mlieko a priveďte do varu. Varte 10 minút, aby gaštany celkom zmäkli. V druhom hrnci pripravte cukrový sirup: Do vody vsypte cukor a varte, kým sa všetok nerozpustí a tekutina získa hustejšiu konzistenciu. Gaštany sceďte a rozmixujte spolu s cukrovým sirupom na pyré. Dajte do misky, prikryte fóliou a nechajte v chladničke približne 30 minút. Potom pyré vyberte a zmiešajte s brandy, vanilkovou pastou a so šľahačkovou smotanou. Opäť vložte do chladničky a nechajte dobre vychladiť, približne hodinu.
- Rúru zapnite na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie. Do šľahača vlejte žĺtky, polovicu cukru a pri vysokej rýchlosti vyšľahajte na svetlú hustú penu. Zľahka vmiešajte soľ, vanilkový extrakt a kakao. Bielky vyšľahajte na jemnú penu a následne po lyžiciach pridávajte zvyšný cukor. Šľahajte, kým nebude sneh hladký, pevný a lesklý. Sneh na 2-3-krát jemne zapracujte do kakaovej hmoty. Vylejte na pripravený plech a rovnomerne rozotrite. Vložte do vyhriatej rúry a pečte približne 12 minút.
- Po upečení nechajte korpus 5 minút vychladnúť. Čistý hárok papiera na pečenie štedro posypte práškovým cukrom a položte naň upečený plát, z ktorého ste opatrne stiahli pôvodný papier. Korpus zaviňte do tvaru rolády a nechajte úplne vychladnúť.
- Gaštanový krém vyšľahajte a natrite ním rozložený korpus. Korpus, teraz už bez papiera, znovu zrolujte a vložte do chladničky aspoň na 30 minút.
- Stuhnutú roládu v posypte cukrom a môžete podávať.