Máte už dosť krémových polievok z Hokkaida? Pečená tekvica s plnkou je dokonalá
3. 10. 2023, 16:12 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: Dobré jedlo/archív
Reklama
Hviezdou tekvicovej sezóny je krémová polievka. Hokkaido môžete naplniť a zapiecť. Výborná večera.
Zdroj: Dobré jedlo/Lýdia Czakó
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
30 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Chutné jedlá spred desaťročí - čo sa varilo v PrešporkuTekvica plnená syrom a hubami
4 porcie, príprava 105 minút
Potrebujete:
- 1 tekvicu hokkaido
- 2 veľké šalotky
- 1 strúčik cesnaku
- 200 šampiňónov
- 100 g kuriatok (alebo iných húb)
- 1 lyžicu masla
- 1 mladý špenát (prípadne rukolu, červený mangold)
- 1 bagetu
- 150 g ementálu
- 100 g ricotty";i:10;s:33:"150 ml smotany na šľahanie";i:11;s:38:"1 štipku muškátového orieška";i:12;s:6:"1 soľ";i:13;s:27:"1 mleté biele korenie
POSTUP
- Tekvicu umyte a osušte. Zrežte vrch a vydlabte semienka (môžete ich odložiť na pečenie). Tekvicu zvnútra osoľte a okoreňte. Šalotky ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Cesnak ošúpte a nakrájajte nadrobno. Na plátky nakrájajte aj očistené šampiňóny a kuriatka.
- Vo veľkej panvici pri strednej teplote rozpustite maslo. Pridajte šalotku a na miernom ohni ju opekajte asi 5 minút. Prisypte huby a cesnak a opekajte ďalších 5 minút alebo dovtedy, kým sa huby neopečú.
- Do zmesi primiešajte listy špenátu a opekajte už len krátko, kým listy nezvädnú. Dajte preč z plameňa, dochuťte soľou a korením. Bagetu nakrájajte na malé kocky a dajte ju do veľkej misy.
- Pridajte hubovú zmes, nastrúhaný syr, ricottu, smotanu a ochuťte muškátovým orieškom. Osoľte, okoreňte a dobre zamiešajte. Naplňte tekvicu, zakryte ju odrezaným vrchom, dajte na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia pečte asi hodinu.
- Potom odstráňte vrch a pečte ďalších 30 minút alebo dovtedy, kým plnka nie je chrumkavá a tekvica sa nedá ľahko prepichnúť nožom.
V Dobrom jedle vždy nájdete overené recepty: