Reklama

Máte už dosť krémových polievok z Hokkaida? Pečená tekvica s plnkou je dokonalá

Tekvica plnená hubami a syrom.

Zdroj: Dobré jedlo/archív

Reklama

Hviezdou tekvicovej sezóny je krémová polievka. Hokkaido môžete naplniť a zapiecť. Výborná večera.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Chutné jedlá spred desaťročí - čo sa varilo v Prešporku

    Tekvica plnená syrom a hubami

    4 porcie, príprava 105 minút

    Potrebujete:

    • 1 tekvicu hokkaido
    • 2 veľké šalotky
    • 1 strúčik cesnaku
    • 200 šampiňónov
    • 100 g kuriatok (alebo iných húb)
    • 1 lyžicu masla
    • 1 mladý špenát (prípadne rukolu, červený mangold)
    • 1 bagetu
    • 150 g ementálu
    • 100 g ricotty";i:10;s:33:"150 ml smotany na šľahanie";i:11;s:38:"1 štipku muškátového orieška";i:12;s:6:"1 soľ";i:13;s:27:"1 mleté biele korenie

    POSTUP

    1. Tekvicu umyte a osušte. Zrežte vrch a vydlabte semienka (môžete ich odložiť na pečenie). Tekvicu zvnútra osoľte a okoreňte. Šalotky ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Cesnak ošúpte a nakrájajte nadrobno. Na plátky nakrájajte aj očistené šampiňóny a kuriatka.
    2. Vo veľkej panvici pri strednej teplote rozpustite maslo. Pridajte šalotku a na miernom ohni ju opekajte asi 5 minút. Prisypte huby a cesnak a opekajte ďalších 5 minút alebo dovtedy, kým sa huby neopečú. 
    3. Do zmesi primiešajte listy špenátu a opekajte už len krátko, kým listy nezvädnú. Dajte preč z plameňa, dochuťte soľou a korením. Bagetu nakrájajte na malé kocky a dajte ju do veľkej misy. 
    4. Pridajte hubovú zmes, nastrúhaný syr, ricottu, smotanu a ochuťte muškátovým orieškom. Osoľte, okoreňte a dobre zamiešajte. Naplňte tekvicu, zakryte ju odrezaným vrchom, dajte na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia pečte asi hodinu. 
    5. Potom odstráňte vrch a pečte ďalších 30 minút alebo dovtedy, kým plnka nie je chrumkavá a tekvica sa nedá ľahko prepichnúť nožom.

    V Dobrom jedle vždy nájdete overené recepty: