Reklama

SLOVENSKÝ OŠTIEPOK: Výborný je aj v grilovanom posúchu!

Oštiepok.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Náš kuchár Ľuboš Mego by si mal dať svoj posúchový recept patentovať. Je fakt famózny! Ak sa Vám zdá byť predsa len trocha náročný na prípravu, vyskúšajte oštiepok aj v iných pochúťkach.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected

    Tradičná šiška

    Základnou surovinou tohto polotvrdého polotučného pareného i nepareného, údeného i neúdeného syra s prídavkom živej kultúry z kyslomliečnych baktérií je samostatne ovčie alebo kravské mlieko alebo ich zmes.

    Oštiepok naši predkovia vyrábali v pastierskych a roľníckych domoch v podhorských osadách a dedinkách od začiatku 18. storočia. Pevný hladký a lesklý syr formovaný do kónického tvaru, zdobili ornamenty charakteristické pre danú oblasť. Zaúdenie dymom a zrenie mu dodávajú nezameniteľnú chuť a zlatohnedú farbu na povrchu. V druhej polovici minulého storočia sa tieto veľké rázovité syrové šišky či vajcia, začali vyrábať podľa rovnakého princípu vo veľkom aj priemyselne. V roku 2008 sa stal slovenský oštiepok po skalickom trdelníku, slovenskej parenici a slovenskej bryndzi štvrtým výrobkom s chráneným zemepisným označením na Slovensku.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Fantastická GRÉCKA KUCHYŇA: Máme RECEPTY priamo od Gréka!
      Zdroj: NMH

      Výborný aj na grile!

      Zdroj: archív DJ

      Zapekaný údený oštiepok s feniklom je sýte a zdravé jedlo.

      Lahodná, zľahka pikantná až kyslá, jemne slaná chuť a typická dymová vôňa robia z tradičného syra neodolateľnú pochúťku, ktorá chutí s kúskom chleba, ale aj nastrúhaná na teplých cestovinách. Okrem vynikajúcej pochúťky k chlebu, zelenine či poháru vína ho môžete nastrúhať na halušky alebo na cestoviny či zapiecť zo zemiakmi. Koliesko oštiepka dajte minútu pred dokončením na pečenú kotletu či plátok kuracieho alebo bravčového mäsa. Nakrájaný na hrubšie kolies­ka sa dá aj opekať alebo grilovať. Vynikajúco chutí s brusnicovou alebo so slivkovou omáčkou.

      Ako sa vyrába?

      • Základom na výrobu oštiepka je ovčie mlieko alebo zmes ovčieho a kravského mlieka. Charakteristické vlastnosti mu dodávajú kyslomliečne baktérie z rodu Lactococcus z ovčieho mlieka.
      • Čerstvý vyrobený syr sa natlačí do drevenej vyrezávanej formy s ornamentom a nechá sa odstáť. Na salašoch sa robí ručne.
      • Keď sa vyberie z formy, ponorí sa do slanej vody. Nechá sa v nej „kúpať“, aby soľ prenikla dovnútra, čím oštiepok získa svoju nezameniteľnú pikantnú chuť, ktorú zvýrazní ešte jeho údenie na dubovom dreve. Tým získa zlatohnedú farbu na povrchu, vnútri je syr maslový.
      • Vďaka slanej vode má oštiepok trvácnosť, jeho povrch pritom mierne skôrnatie a jemne zožltne.
      • Správne vyrobený oštiepok má výrazne syrovú, príjemne pikantnú vôňu, a pružnú, jemne lámavú a mierne pórovitú štruktúru.
      ×
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
       
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • captions and subtitles off, selected

        Grilovaný posúch s oštiepkom

        6-8 porcií, príprava 2 hodiny, grilovanie 20 minút

        POTREBUJETE:

        • 500 g hladkej múky
        • 10 g (2 lyžičky) soli
        • 1 lyžica cukru
        • droždie na 500 g múky (7 g sušeného alebo 21 g čerstvého)
        • 4 lyžice roztopenej vlažnej bravčovej masti
        • asi 300 ml vlažného mlieka
        • olej

        Na obloženie:

        • 250 ml kyslej smotany
        • 200 g údeného pološtiepka
        • 200 g neúdeného pološiepka
        • 200 g slaniny
        • 1 červená cibuľa
        • soľ, mleté čierne korenie
        • zmes čerstvých byliniek (pažítka, vňať petržlenu alebo zeleru, kôpor, estragón)

        POSTUP:

        1. Gril pripravte na nepriame grilovanie (posúch sa nebude piecť priamo nad uhlíkmi) tak, že rozložíte žeravé uhlíky iba na jednu polovicu grilu, prípadne po obvode celého grilu v strede bez uhlíkov. Potrebujete dosiahnuť teplotu okolo 200 °C v zatvorenom grile.
        2. Pripravte cesto: Múku premiešajte so soľou a s cukrom, pridajte droždie, bravčovú masť a pri postupnom miešaní prilievajte vlažné mlieko (celý proces môžete urobiť v kuchynskom robote s hákom).
        3. Miesením vypracujte mäkké a jemne lepivé cesto. Cesto na posúch je mäkšie (pre vyšší obsah vody) ako bežné chlebové cesto. Ak treba, pridajte múku alebo mlieko.
        4. Cesto vložte do naolejovanej misy, prikryte fóliou alebo vlhkou utierkou a nechajte prvýkrát nakysnúť. Kysnutím zväčší svoj objem dvojnásobne. Cesto vyberte a za pomoci valčeka alebo rukami ho roztiahnite na potrebnú veľkosť. Preložte do naolejovanej formy s rozmermi 25 x 35 cm.
        5. Cesto potrite kyslou smotanou, posypte nastrúhaným syrom – polovicu údeným, polovicu neúdeným – posypte nadrobno nakrájanou slaninou a plátkami cibule.
        6. Nechajte ešte chvíľu nakys­núť (asi 15 minút) a vložte ho vo forme do vyhriateho grilu na nepriame grilovanie – do časti grilu bez uhlíkov.
        7. Gril zatvorte a nechajte piecť 30-40 minút. Posúch vyberte, keď bude správne upečený, po bokoch chrumkavý a s roztopeným zapečeným syrom.
        8. Posúch môžete podávať posypaný soľou, mletým korením a čerstvými bylinkami.

        Neviete čo na večeru? Vyskúšajte toto: