6x CUKETA NA OBED AJ NA VEČERU: Pochúťky, ktoré musíte vyskúšať!
21. 7. 2023, 9:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: Shutterstock
Pizza, omeleta, nákyp, placky, polievka i plnené lodičky. Ľahké cuketové jedlá spestria váš letný jedálniček. S našimi receptami sa tejto zeleniny tak ľahko neprejete!
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Cuketová omeleta s kurkumou
2 porcie, príprava 10 minút, opekanie 5 -10 minút
POTREBUJETE:
- 1 menšia cuketa
- olivový olej
- 4 vajcia
- 50 ml mlieka
- štipka kurkumy
- 2 lyžice strúhaného čedaru
- 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Cuketu nakrájajte na hrubšie kolieska, jemne posoľte a opečte z oboch strán na troche oleja v panvici. Kolieska preložte na papierový obrúsok.
- V miske rozmiešajte vajcia s mliekom, kurkumou, vňaťou, soľou a mletým korením.
- Na menšiu panvicu dajte zohriať za pol lyžice oleja a vlejte polovicu vaječnej zmesi. Vareškou zmes podoberajte, aby sa rovnomerne prepiekla.
- Na takmer tuhú omeletu poukladajte polovicu koliesok cukety a posypte polovicou syra. Nechajte ešte prepiecť, prípadne dajte zapiecť na 5 minút (s vhodnou panvicou) do rúry vyhriatej na 200 °C. To isté zopakujte s druhou omeletou. Pred podávaním posypte vňaťou.
Dobrý tip: Ak máte pesto z medvedieho cesnaku, primiešajte za lyžičku k vajíčkam.

Cuketa plnená quinoou
2-4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT
POTREBUJETE:
- 100 g quinoy
- 4-6 malých cukiet
- 250 g cherry paradajok
- 2 mladé cibuľky
- 1 strúčik cesnaku
- 2 červené papriky (kapie)
- 2 lyžice nasekaného tymianu
- 2 lyžice nasekanej bazalky (plus na ozdobu)
- 1 lyžička feniklových semiačok
- 1 lyžica ľanových semiačok ";i:10;s:18:"50 g syra pecorino";i:11;s:47:"citrónová šťava a kôra z polovice citróna";i:12;s:13:"soľ, korenie";i:13;s:14:"olivový olej
POSTUP:
- Quinou dajte do misky a poriadne ju prepláchnite horúcou vodou. Zalejte ju dvojnásobným množstvom osolenej vody a varte podľa návodu 15 minút. Potom quinou nechajte 5 minút odpočívať, aby nasiakla všetku tekutinu.
- Rúru zohrejte na 190 °C. Umyté cukety pozdĺžne prekrojte a vnútro vydlabte. Cukety s paradajkami poukladajte na plech, dobre pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a okoreňte.
- Quinou zmiešajte s cibuľkou nakrájanou na krúžky, pretlačeným cesnakom, paprikou nakrájanou na menšie kocky, bylinkami, so zomletými feniklovými semiačkami, s ľanovými semiačkami, s polovicou nastrúhaného syra pecorino a citrónovou kôrou. Všetko dobre zamiešajte. Ochutnajte a dochuťte soľou, korením aj citrónovou šťavou.
- Hotovou zmesou naplňte cuketové loďky, navrch poukladajte ešte malé kocky syra pecorino a posypte ľanovými semiačkami. Pečte 15 minút.
- Dobrotu posypte čerstvými bylinkami a ihneď servírujte s pečenými paradajkami.

Zdroj: NMH
Špaldová pizza s cuketou
4 PORCIE, PRÍPRAVA 2 HODINY, PEČENIE 5 – 10 MINÚT
Zdroj: Laura Witteková
Cuketová pizza
POTREBUJETE:
Na cesto:
- 250 g hladkej bielej špaldovej múky
- 250 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
- 1 lyžička soli
- 1 vrecko sušeného droždia (7 g)
- 300 – 350 ml vlažnej vody
Na omáčku:
- 400 ml lúpaných paradajok z konzervy v šťave
- 1 lyžička soli
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- štvrť lyžičky sušenej bazalky
Na obloženie:
- 1 stredne veľká cuketa
- lyžica olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- cherry paradajky
- čerstvá bazalka
- balkánsky syr
POSTUP:
- Zamiešajte spolu oba druhy múky so soľou, sušeným droždím a postupne do zmesi zapracujte vlažnú vodu. Vymieste hladké a jemné cesto. Ak treba, pridajte vodu, celozrnná múka jej potrebuje viac. Cesto prikryte v miske kuchynskou fóliou a nechajte približne hodinu nakysnúť pri izbovej teplote.
- Rúru vyhrejte na 250 – 300 °C, a ak máte, zvoľte program „pizza“ alebo horný a dolný ohrev. Do úplne spodnej časti rúry dajte plech na pečenie dnom nahor alebo špeciálny kameň či oceľovú platňu na pizzu
- Pripravte paradajkovú omáčku: Rozmixujte paradajky z konzervy so soľou, sušenou bazalkou a s olivovým olejom.
- Umytú a osušenú cuketu nakrájajte na tenké plátky, premiešajte s olejom, pretlačeným cesnakom, so soľou a s korením a krátko sprudka opečte na rozpálenej panvici. Vyberte a na pol minúty pridajte paradajky. Nechajte mierne vychladnúť.
- Cesto rozdeľte na 4 časti, z každého vytvarujte placku s priemerom 30 cm a mierne vyvýšenými okrajmi. Preneste ju na papier na pečenie uložený na ďalšom plytkom plechu.
- Rovnomerne rozotrite 100 g omáčky po celom ceste (okrem 2 cm okraja), opečenú zeleninu a posypte trochou rozmrveného syra.
- Opatrne presuňte pizzu aj s papierom na rozpálený obrátený plech v rúre a pečte 5-10 minút podľa teploty rúry.
- Pizzu z rúry dajte na studený plech (pomocou papiera na pečenie), posypte ešte syrom a čerstvou bazalkou a nechajte pred krájaním krátko vychladnúť. Postupne pripravte ďalšie pizze.

Krémová cuketová polievka so syrom
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT
Zdroj: Dobré jedlo
Cuketová polievka s krutónmi a syrom
POTREBUJETE:
- mladé cibuľky
- 1 strúčik cesnaku
- 1 väčšia cuketa
- 2 lyžice nasekaných lístkov čerstvej mäty a tymianu
- 1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry
- 1 lyžica citrónovej šťavy (podľa chuti)
- 1,2 l zeleninového vývaru
- 1 väčší zemiak na zahustenie
- za hrsť najemno nastrúhaného eidamu
- 3 lyžice kyslej smotany";i:10;s:47:"chlebové krutóny na podávanie (nemusia byť)";i:11;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:12;s:39:"1 lyžica oleja, 1 lyžička masla
POSTUP:
- V hrnci rozohrejte olej s maslom a opečte očistené cibuľky nakrájané na kolieska a prelisovaný cesnak. Opečte do sklovita a pridajte cuketu nakrájanú na kolieska. Na miernom ohni opekajte asi 15 minút, osoľte, okoreňte, pridajte dve tretiny nasekaných byliniek a citrónovú kôru aj šťavu. Poduste spolu asi 5 minút a zalejte horúcim vývarom.
- Zemiak ošúpte, najemno nastrúhajte a dajte do polievky. Varte asi 10 minút. Uvarenú polievku odstavte a vmiešajte kyslú smotanu, zvyšné bylinky (nechajte z nich aj na ozdobu), citrónovú šťavu a polovicu eidamu. Krátko rozmixujte ponorným mixérom.
- Do rozmixovanej polievky vmiešajte trochu byliniek a podávajte posypané chlebovými krutónmi a zvyšným syrom.

Cuketový nákyp
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT
POTREBUJETE:
- 1 stredne veľká cuketa
- 3 strúčiky cesnaku
- 6 vajec
- majorán alebo tymian
- pažítka
- syr na posypanie (eidam, gouda, čedar)
- soľ, mleté čierne a nové korenie
- masť a strúhanka na potretie a vysypanie plechu
POSTUP:
- Cuketu nastrúhajte na jemno a vytlačte z nej vodu. Premiešajte s pretlačeným cesnakom, trochou majoránu, nasekanou pažítkou, žĺtkami, soľou a korením.
- Zľahka vmiešajte do tuha vymiešaný sneh z bielok.
- Hmotu dajte do pripraveného hlbšieho a menšieho plechu a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte 35 minút. Potom teplotu zvýšte na 200 °C a niekoľko minút dopečte do zlatista.
- Keď nákyp vyberiete z rúry, posypte ho strúhaným syrom. Nechajte mierne vychladnúť a nakrájajte.

Špaldové cuketové placky
4 PORCIE, PRÍPRAVA 35 MINÚT, OPEKANIE 30 MINÚT
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Cuketové placky.
POTREBUJETE:
- 1 kg cukety
- 250 g múčnych zemiakov
- 2 šalotky alebo 1 červená cibuľa
- 4 vajcia
- 2 strúčiky cesnaku
- pol lyžičky sušeného majoránu
- 4-6 lyžíc polohrubej špaldovej múky
- soľ, mleté čierne korenie
- olej na opekanie
Na dresing:
- 250 g kyslej smotany
- 100 g oštiepka (údeného alebo neúdeného)
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica nasekaného kôpru
- soľ, mleté čierne korenie
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Cuketové placky pripravil Ľuboš Mego.
POSTUP:
- Cuketu a zemiaky nastrúhajte na hrubom strúhadle, pridajte na tenké polmesiace nakrájanú šalotku, všetko osoľte a nechajte 15 minút postáť.
- Zmes vyžmýkajte, tekutinu z nej zatiaľ odložte. Premiešajte s vajcami, pretlačeným cesnakom, mletým čiernym korením a majoránom.
- Postupne primiešajte múku. Čím menej múky, tým jemnejšie budú placky. Ak treba, pridajte ešte soľ a nechajte cesto chvíľu postáť.
- Z cesta vytvorte placky a opečte ich na stredne rozohriatom oleji na panvici alebo ich upečte v rúre na papieri na pečenie potretom olejom.
- Pripravte dresing: Kyslú smotanu zamiešajte so strúhaným syrom, s cesnakom, kôprom, dochuťte soľou, mletým korením a podávajte s plackami.
Vyskúšajte aj tieto zeleninové jedlá: