Reklama

6x CUKETA NA OBED AJ NA VEČERU: Pochúťky, ktoré musíte vyskúšať!

Cuketová omeleta.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Pizza, omeleta, nákyp, placky, polievka i plnené lodičky. Ľahké cuketové jedlá spestria váš letný jedálniček. S našimi receptami sa tejto zeleniny tak ľahko neprejete!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Michaela Čobejová: Pripravila nám bryndzové pirohy!

    Cuketová omeleta s kurkumou

    2 porcie, príprava 10 minút, opekanie 5 -10 minút

    POTREBUJETE:

    • 1 menšia cuketa
    • olivový olej
    • 4 vajcia
    • 50 ml mlieka
    • štipka kurkumy
    • 2 lyžice strúhaného čedaru
    • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
    • soľ, mleté čierne korenie

    POSTUP:

    1. Cuketu nakrájajte na hrubšie kolieska, jemne posoľte a opečte z oboch strán na troche oleja v panvici. Kolieska preložte na papierový obrúsok.
    2. V miske rozmiešajte vajcia s mliekom, kurkumou, vňaťou, soľou a mletým korením.
    3. Na menšiu panvicu dajte zohriať za pol lyžice oleja a vlejte polovicu vaječnej zmesi. Vareškou zmes podoberajte, aby sa rovnomerne prepiekla.
    4. Na takmer tuhú omeletu poukladajte polovicu koliesok cukety a posypte polovicou syra. Nechajte ešte prepiecť, prípadne dajte zapiecť na 5 minút (s vhodnou panvicou) do rúry vyhriatej na 200 °C. To isté zopakujte s druhou omeletou. Pred podávaním posypte vňaťou.

    Dobrý tip: Ak máte pesto z medvedieho cesnaku, primiešajte za lyžičku k vajíčkam.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Môžu spôsobiť pikantné jedlá vredy a pomôže mlieko uhasiť páliacu záhu?

       Cuketa plnená quinoou

      2-4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

      POTREBUJETE:

      • 100 g quinoy
      • 4-6 malých cukiet
      • 250 g cherry paradajok
      • 2 mladé cibuľky
      • 1 strúčik cesnaku
      • 2 červené papriky (kapie)
      • 2 lyžice nasekaného tymianu
      • 2 lyžice nasekanej bazalky (plus na ozdobu)
      • 1 lyžička feniklových semiačok
      • 1 lyžica ľanových semiačok ";i:10;s:18:"50 g syra pecorino";i:11;s:47:"citrónová šťava a kôra z polovice citróna";i:12;s:13:"soľ, korenie";i:13;s:14:"olivový olej

      POSTUP:

      1. Quinou dajte do misky a poriadne ju prepláchnite horúcou vodou. Zalejte ju dvojnásobným množstvom osolenej vody a varte podľa návodu 15 minút. Potom quinou nechajte 5 minút odpočívať, aby nasiakla všetku tekutinu.
      2. Rúru zohrejte na 190 °C. Umyté cukety pozdĺžne prekrojte a vnútro vydlabte. Cukety s paradajkami poukladajte na plech, dobre pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a okoreňte.
      3. Quinou zmiešajte s cibuľkou nakrájanou na krúžky, pretlačeným cesnakom, paprikou nakrájanou na menšie kocky, bylinkami, so zomletými feniklovými semiačkami, s ľanovými semiačkami, s polovicou nastrúhaného syra pecorino a citrónovou kôrou. Všetko dobre zamiešajte. Ochutnajte a dochuťte soľou, korením aj citrónovou šťavou.
      4. Hotovou zmesou naplňte cuketové loďky, navrch poukladajte ešte malé kocky syra pecorino a posypte ľanovými semiačkami. Pečte 15 minút.
      5. Dobrotu posypte čerstvými bylinkami a ihneď servírujte s pečenými paradajkami.  
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Domáce BROSKYŇOVÉ ČATNÍ: RECEPT známej pestovateľky Rity sa zíde aj na GRILOVAČKU!
        Zdroj: NMH

        Špaldová pizza s cuketou

        4 PORCIE, PRÍPRAVA 2 HODINY, PEČENIE 5 – 10 MINÚT

        POTREBUJETE:

        Na cesto:

        • 250 g hladkej bielej špaldovej múky
        • 250 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
        • 1 lyžička soli
        • 1 vrecko sušeného droždia (7 g)
        • 300 – 350 ml vlažnej vody

        Na omáčku:

        • 400 ml lúpaných paradajok z konzervy v šťave
        • 1 lyžička soli
        • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
        • štvrť lyžičky sušenej bazalky

        Na obloženie:

        • 1 stredne veľká cuketa
        • lyžica olivového oleja
        • 2 strúčiky cesnaku
        • cherry paradajky
        • čerstvá bazalka
        • balkánsky syr

        POSTUP:

        1. Zamiešajte spolu oba druhy múky so soľou, sušeným droždím a postupne do zmesi zapracujte vlažnú vodu. Vymieste hladké a jemné cesto. Ak treba, pridajte vodu, celozrnná múka jej potrebuje viac. Cesto prikryte v miske kuchynskou fóliou a nechajte približne hodinu nakysnúť pri izbovej teplote.
        2. Rúru vyhrejte na 250 – 300 °C, a ak máte, zvoľte program „pizza“ alebo horný a dolný ohrev. Do úplne spodnej časti rúry dajte plech na pečenie dnom nahor alebo špeciálny kameň či oceľovú platňu na pizzu
        3. Pripravte paradajkovú omáčku: Rozmixujte paradajky z konzervy so soľou, sušenou bazalkou a s olivovým olejom.
        4. Umytú a osušenú cuketu nakrájajte na tenké plátky, premiešajte s olejom, pretlačeným cesnakom, so soľou a s korením a krátko sprudka opečte na rozpálenej panvici. Vyberte a na pol minúty pridajte paradajky. Nechajte mierne vychladnúť.
        5. Cesto rozdeľte na 4 časti, z každého vytvarujte placku s priemerom 30 cm a mierne vyvýšenými okrajmi. Preneste ju na papier na pečenie uložený na ďalšom plytkom plechu.
        6. Rovnomerne rozotrite 100 g omáčky po celom ceste (okrem 2 cm okraja), opečenú zeleninu a posypte trochou rozmrveného syra.
        7. Opatrne presuňte pizzu aj s papierom na rozpálený obrátený plech v rúre a pečte 5-10 minút podľa teploty rúry.
        8. Pizzu z rúry dajte na studený plech (pomocou papiera na pečenie), posypte ešte syrom a čerstvou bazalkou a nechajte pred krájaním krátko vychladnúť. Postupne pripravte ďalšie pizze.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Navarené Zlatou Vareškou - naučíme vás skvelú plnenú papriku

          Krémová cuketová polievka so syrom

          4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT

          Zdroj: Dobré jedlo

          Cuketová polievka s krutónmi a syrom

          POTREBUJETE:

          • mladé cibuľky
          • 1 strúčik cesnaku
          • 1 väčšia cuketa
          • 2 lyžice nasekaných lístkov čerstvej mäty a tymianu
          • 1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry
          • 1 lyžica citrónovej šťavy (podľa chuti)
          • 1,2 l zeleninového vývaru
          • 1 väčší zemiak na zahustenie
          • za hrsť najemno nastrúhaného eidamu
          • 3 lyžice kyslej smotany";i:10;s:47:"chlebové krutóny na podávanie (nemusia byť)";i:11;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:12;s:39:"1 lyžica oleja, 1 lyžička masla

          POSTUP:

          1. V hrnci rozohrejte olej s maslom a opečte očistené cibuľky nakrájané na kolieska a prelisovaný cesnak. Opečte do sklovita a pridajte cuketu nakrájanú na kolieska. Na miernom ohni opekajte asi 15 minút, osoľte, okoreňte, pridajte dve tretiny nasekaných byliniek a citrónovú kôru aj šťavu. Poduste spolu asi 5 minút a zalejte horúcim vývarom.
          2. Zemiak ošúpte, najemno nastrúhajte a dajte do polievky. Varte asi 10 minút. Uvarenú polievku odstavte a vmiešajte kyslú smotanu, zvyšné bylinky (nechajte z nich aj na ozdobu), citrónovú šťavu a polovicu eidamu. Krátko rozmixujte ponorným mixérom.
          3. Do rozmixovanej polievky vmiešajte trochu byliniek a podávajte posypané chlebovými krutónmi a zvyšným syrom.
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            NAVARENÉ ZLATOU VAREŠKOU: Lahodné fašírky so zemiakovým šalátom ako od starkej!

            Cuketový nákyp

            4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

            POTREBUJETE:

            • 1 stredne veľká cuketa
            • 3 strúčiky cesnaku
            • 6 vajec
            • majorán alebo tymian
            • pažítka
            • syr na posypanie (eidam, gouda, čedar)
            • soľ, mleté čierne a nové korenie
            • masť a strúhanka na potretie a vysypanie plechu

            POSTUP:

            1. Cuketu nastrúhajte na jemno a vytlačte z nej vodu. Premiešajte s pretlačeným cesnakom, trochou majoránu, nasekanou pažítkou, žĺtkami, soľou a korením.
            2. Zľahka vmiešajte do tuha vymiešaný sneh z bielok.
            3. Hmotu dajte do pripraveného hlbšieho a menšieho plechu a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte 35 minút. Potom teplotu zvýšte na 200 °C a niekoľko minút dopečte do zlatista.
            4. Keď nákyp vyberiete z rúry, posypte ho strúhaným syrom. Nechajte mierne vychladnúť a nakrájajte.
            Video Player is loading.
            Stream Type LIVE
            Advertisement
            Current Time 0:00
            Duration 0:00
            Remaining Time 0:00
            Loaded: 0%
              • Chapters
              • descriptions off, selected
              • subtitles off, selected
              Chrumkavé a chutné zemiakové PLACKY od babičky na večeru

              Špaldové cuketové placky

              4 PORCIE, PRÍPRAVA 35 MINÚT, OPEKANIE 30 MINÚT

              POTREBUJETE:

              • 1 kg cukety
              • 250 g múčnych zemiakov
              • 2 šalotky alebo 1 červená cibuľa
              • 4 vajcia
              • 2 strúčiky cesnaku
              • pol lyžičky sušeného majoránu
              • 4-6 lyžíc polohrubej špaldovej múky
              • soľ, mleté čierne korenie
              • olej na opekanie

              Na dresing:

              • 250 g kyslej smotany
              • 100 g oštiepka (údeného alebo neúdeného)
              • 1-2 strúčiky cesnaku
              • 1 lyžica nasekaného kôpru
              • soľ, mleté čierne korenie

              Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

              Cuketové placky pripravil Ľuboš Mego.

              POSTUP:

              1. Cuketu a zemiaky nastrúhajte na hrubom strúhadle, pridajte na tenké polmesiace nakrájanú šalotku, všetko osoľte a nechajte 15 minút postáť.
              2. Zmes vyžmýkajte, tekutinu z nej zatiaľ odložte. Premiešajte s vajcami, pretlačeným cesnakom, mletým čiernym korením a majoránom.
              3. Postupne primiešajte múku. Čím menej múky, tým jemnejšie budú placky. Ak treba, pridajte ešte soľ a nechajte cesto chvíľu postáť.
              4. Z cesta vytvorte placky a opečte ich na stredne rozohriatom oleji na panvici alebo ich upečte v rúre na papieri na pečenie potretom olejom.
              5. Pripravte dresing: Kyslú smotanu zamiešajte so strúhaným syrom, s cesnakom, kôprom, dochuťte soľou, mletým korením a podávajte s plackami.

              Vyskúšajte aj tieto zeleninové jedlá: