objednať časopis
všetky kategórie

Bylinka Stredomoria pochádza z tropickej Ázie, no jej chuť a vôňa zaviala aj do ďalších častí sveta. Bez tejto bylinky rôznych odrôd, farieb a aróm by si dnes už kuchári a gazdinky v Taliansku, Španielsku, Grécku, vo Francúzsku, v Chorvátsku, Egypte, Tunisku či Maroku asi neporadili…

Rozvonia leto

Veľmi obľúbenou sa pred rokmi stala aj u nás, malé záhony bylinky patria k „povinnej výbave“ každej menšej či väčšej záhrady, alebo aspoň kvetináča na balkóne. Éterické oleje dodávajú bylinke okrem arómy antiseptické, protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti.

Zmrzlinové tortičky s jahodami a bazalkou.
Čítajte viac
BAZALKU môžete dať do polievky, k lososovi a dokonca aj do zmrzliny

Bazalka upravuje tiež tráviace ťažkosti, podporuje zdravie kostí a imunitu. Nehovoriac o chuti do jedla, najmä ak ju zacítite v paradajkovej polievke, či na čerstvo upečenej pizze margherita, kde spolu s paradajkovým základom a mozzarellou symbolizuje zeleno-bielo-červené farby na talianskej vlajke.

Špirálky s pecorinom a bylinkovou omáčkou

4 porcie, príprava 5 minút, varenie 15 minút

Cestoviny s bylinkami.
Cestoviny s bylinkami.
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

POTREBUJETE:

  • 1 viazanička oregana
  • 80 g opražených vlašských orechov
  • 60 g pecorina + na podávanie
  • 1 strúčik cesnaku
  • citrónová šťava (podľa chuti)
  • pol viazaničky bazalky
  • 200 ml extra panenského olivového oleja
  • 500 g cestovín (špirálky)
  • soľ, mleté biele korenie

POSTUP:

  1. Oregano, opražené vlašské orechy, najemno nastrúhané pecorino, cesnak, citrónovú šťavu a tri štvrtiny bazalkových listov dajte do kuchynského robota a rozmixujte ich na jemno. Počas mixovania prilievajte tenkým a rovnomerným prúdom olej, kým sa nevytvorí hladká pasta. Podľa chuti osoľte a okoreňte.
  2. Cestoviny uvarte podľa návodu na obale. Sceďte, ale štvrť šálky vody z varenia si odložte. Cestoviny dajte do servírovacej misy.
  3. Horúce cestoviny premiešajte s omáčkou a odloženou tekutinou. Podávajte s orechmi, extra porciou pecorina a lístkami bazalky.

Recepty pokračujú na ďalšej strane >>>

Kategórie