Rozvonia leto
Veľmi obľúbenou sa pred rokmi stala aj u nás, malé záhony bylinky patria k „povinnej výbave“ každej menšej či väčšej záhrady, alebo aspoň kvetináča na balkóne. Éterické oleje dodávajú bylinke okrem arómy antiseptické, protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti.
Bazalka upravuje tiež tráviace ťažkosti, podporuje zdravie kostí a imunitu. Nehovoriac o chuti do jedla, najmä ak ju zacítite v paradajkovej polievke, či na čerstvo upečenej pizze margherita, kde spolu s paradajkovým základom a mozzarellou symbolizuje zeleno-bielo-červené farby na talianskej vlajke.
Špirálky s pecorinom a bylinkovou omáčkou
4 porcie, príprava 5 minút, varenie 15 minút
POTREBUJETE:
- 1 viazanička oregana
- 80 g opražených vlašských orechov
- 60 g pecorina + na podávanie
- 1 strúčik cesnaku
- citrónová šťava (podľa chuti)
- pol viazaničky bazalky
- 200 ml extra panenského olivového oleja
- 500 g cestovín (špirálky)
- soľ, mleté biele korenie
POSTUP:
- Oregano, opražené vlašské orechy, najemno nastrúhané pecorino, cesnak, citrónovú šťavu a tri štvrtiny bazalkových listov dajte do kuchynského robota a rozmixujte ich na jemno. Počas mixovania prilievajte tenkým a rovnomerným prúdom olej, kým sa nevytvorí hladká pasta. Podľa chuti osoľte a okoreňte.
- Cestoviny uvarte podľa návodu na obale. Sceďte, ale štvrť šálky vody z varenia si odložte. Cestoviny dajte do servírovacej misy.
- Horúce cestoviny premiešajte s omáčkou a odloženou tekutinou. Podávajte s orechmi, extra porciou pecorina a lístkami bazalky.
Recepty pokračujú na ďalšej strane >>>