objednať časopis
všetky kategórie

Prázdniny by sa nerátali, ak by aspoň raz neboli na stole buchty na pare! S receptom po starej mame sa vám podaria.

PARENÉ BUCHTY S MAKOM

Parené buchty s makom.
Parené buchty s makom.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA

10-12 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT+ KYSNUTIE, PEČENIE 25 MINÚT

Potrebujete:

Na cesto:

  • 20 g čerstvého droždia
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 2 lyžice krupicového cukru
  • 400 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • štipka soli

Na makovú plnku:

  • 200 ml mlieka
  • 2 lyžice krupicového cukru
  • 200 g mletého maku
  • kôra z 1 citróna
  • pol lyžičky škorice
  • mletý mak, práškový cukor na posypanie
  • roztopené maslo na poliatie
Parené buchty s makom.
Parené buchty s makom.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA

POSTUP:

  1. Vo vlažnom mlieku rozmiešajte droždie a cukor. Nechajte vzísť kvások. Do misy preosejte múku, pridajte soľ, vajce a vlejte kvások. Vypracujte hladké, pružné cesto, vložte ho do misy vysypanej múkou, prikryte a nechajte kysnúť aspoň hodinu.
  2. Zatiaľ pripravte plnku: Do hrnca dajte mlieko s cukrom a nechajte zohriať pod ,bod varu. Pridajte mak a dobre premiešajte. Odstavte a vsypte postrúhanú citrónovú kôru, škoricu, ešte raz dobre zamiešajte a nechajte vychladnúť.
  3. Vykysnuté cesto premiestnite na dosku, vyvaľkajte na hrúbku asi 1 cm a rozkrájajte na štvorčeky. Na každý štvorček dajte poriadnu lyžičku makovej náplne a zabaľte do tvaru buchtičky. Buchtičky zakryte a nechajte ešte 20 minút podkysnúť.
  4. Do širokého hrnca dajte na dno vodu, vložte naparovaciu mriežku, ktorú ste potreli olejom, a poukladajte na ňu buchtičky. Zakryte a nechajte naparovať 8-12 minút, záleží na veľkosti buchiet. Buchty položte na tanier, polejte roztopeným maslom, posypte mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom a s chuťou do nich!

Viac inšpirácie na buchty nájdete v galérii TU!

Vyskúšajte viac tradičných prázdninových receptov z Dobrého jedla:

Príprava žemľovky
Čítajte viac
(NE)TRADIČNÁ ŽEMĽOVKA: Prázdninové jedlo ako lusk! RECEPT
Ikonické kokteily si zvládnete namiešať aj doma.
Čítajte viac
Recepty na IKONICKÉ KOKTEILY: Budú chutiť lepšie, než z baru, ak do nich dáte...
Olivovo - rozmarínová focaccia.
Čítajte viac
Domáca FOCACCIA: RECEPT, ktorý vám prinesie vôňu Talianska
KRÉMOVÁ
UHORKOVÁ
POLIEVKA
Čítajte viac
Uhorková sezóna je v plnom prúde! Máme pre vás najsviežejšie RECEPTY Z UHORKY
Ríbezľová a ringlotová marmeláda
Čítajte viac
Fantastické RECEPTY na DOMÁCE DŽEMY: Tieto spojenia vám zachutia
Chorvátska krémšnita.
Čítajte viac
Milované KRÉMEŠE: Ktorý RECEPT vám je najviac po chuti?
RICOTTOVÉ
LIEVANCE
S RÝCHLYM
DŽEMOM
Čítajte viac
Prázdninové RAŇAJKY: Tieto RECEPTY sú pastva pre oči a dodajú energiu na celý deň!
Slovenské šúľance.
Čítajte viac
Tradičné ŠÚĽANCE NA SLANO: Recept na nebíčko v papuľke!
ŠAMPIŇÓNY S CITRÓNOVÝM TYMIANOM
Čítajte viac
Rýchle LETNÉ RECEPTY? Tieto ZELENINOVÉ dobroty podávate o pol hodinu!
Ríbezľové slimáky.
Čítajte viac
Kysnuté RÍBEZĽOVÉ SLIMÁKY: Jednoduchý RECEPT na LETNÝ DEZERT zvládnu pripraviť aj deti
Ríbezľový tart s marcipánom.
Čítajte viac
RÍBEZĽOVÉ hody: Tieto KOLÁČE majú skutočnú chuť leta!

Kategórie