PARENÉ BUCHTY S MAKOM
Parené buchty s makom.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
10-12 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT+ KYSNUTIE, PEČENIE 25 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 20 g čerstvého droždia
- 200 ml vlažného mlieka
- 2 lyžice krupicového cukru
- 400 g polohrubej múky
- 1 vajce
- štipka soli
Na makovú plnku:
- 200 ml mlieka
- 2 lyžice krupicového cukru
- 200 g mletého maku
- kôra z 1 citróna
- pol lyžičky škorice
- mletý mak, práškový cukor na posypanie
- roztopené maslo na poliatie
Parené buchty s makom.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
POSTUP:
- Vo vlažnom mlieku rozmiešajte droždie a cukor. Nechajte vzísť kvások. Do misy preosejte múku, pridajte soľ, vajce a vlejte kvások. Vypracujte hladké, pružné cesto, vložte ho do misy vysypanej múkou, prikryte a nechajte kysnúť aspoň hodinu.
- Zatiaľ pripravte plnku: Do hrnca dajte mlieko s cukrom a nechajte zohriať pod ,bod varu. Pridajte mak a dobre premiešajte. Odstavte a vsypte postrúhanú citrónovú kôru, škoricu, ešte raz dobre zamiešajte a nechajte vychladnúť.
- Vykysnuté cesto premiestnite na dosku, vyvaľkajte na hrúbku asi 1 cm a rozkrájajte na štvorčeky. Na každý štvorček dajte poriadnu lyžičku makovej náplne a zabaľte do tvaru buchtičky. Buchtičky zakryte a nechajte ešte 20 minút podkysnúť.
- Do širokého hrnca dajte na dno vodu, vložte naparovaciu mriežku, ktorú ste potreli olejom, a poukladajte na ňu buchtičky. Zakryte a nechajte naparovať 8-12 minút, záleží na veľkosti buchiet. Buchty položte na tanier, polejte roztopeným maslom, posypte mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom a s chuťou do nich!
Viac inšpirácie na buchty nájdete v galérii TU!
Vyskúšajte viac tradičných prázdninových receptov z Dobrého jedla: