Reklama

Božské OREGANO: Zázračná bylinka pomôže pri kašli... a TAKTO kraľuje v kuchyni!

Oregano pridá vášmu jedlu nielen chuť, ale aj poriadnu dávku zdravia. Oregano je považované za superbylinku, ktorá má protizápalové a antibakteriálne účinky. Pridávajte si ho do šalátov, na mäso a nezabudnite si ho dať ani na pizzu.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Južania si bez neho nedokážu predstaviť svoje paradajkové omáčky, pizzu, zmesi z mletého mäsa, ktorými plnia ravioli či lazane, pestré šaláty, pomaly pečenú jahňacinu, ryby, ratatouille, provensalské korenie... INŠPIRUJTE SA, oregano je zázračná bylinka.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Božské OREGANO: Zázračná bylinka pomôže pri kašli... a TAKTO kraľuje v kuchyni!
    Zdroj: NMH

    V Grécku pridávajú oregano do olivového oleja, v ktorom nechajú odpočívať zbožňovanú fetu. A náš kuchár Ľuboš natrhal voňavé lístky do vynikajúceho paradajkového mrežovníka. CELÝ RECEPT JE TU:

    Kam s ním?

    Oreganom však úplne pokojne rozvoňajte všetky svoje dobroty, do ktorých zvyčajne primiešavate majorán – bylinky sú veľmi podobné. Takže šup s oreganom, ktorému sa u nás hovorí aj dobrá myseľ, lebo má upokojujúce účinky DO:

    Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ

    Úžasné je aj v šalátoch.

    1. Do gulášov,
    2. hustých strukovinových polievok s klobáskou či párkami,
    3. fašírok,
    4. alebo hriešne dobrých cuketových placiek. Ľahšie ich strávite.
    5. Oreganom posypte zemiaky nakrájané na mesiačiky. Pridajte plátky citróna, osoľte, okoreňte a pokvapkajte olivovým olejom.
    6. Vyskúšajte tiež tip našej kolegyne Slávky: Nadrobno nakrájanú šalotku zmiešajte s cesnakom, lístkami oregana, olivovým olejom, so soľou a s korením. Uvoľnite kožu na kurčati a mäso potrite touto zmesou. Pečte so zemiakmi, s olivami a so štvrtkami červenej cibule. Mňam!
    7. A keď vás trápi kašeľ alebo mykóza z kúpaliska, uvarte si oreganový čaj.

    Už ste počuli náš podcast?

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.