Reklama

Tradičné ŠÚĽANCE NA SLANO: Recept na nebíčko v papuľke!

Slovenské šúľance.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama

Tiež ste ich s babkou šúľali každé leto? Pripravte si tradičné šúľance zo zemiakového cesta na slano.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Nezabudnuteľné RETRO ZÁKUSKY: Tieto nesmú chýbať na žiadnej svadbe ani oslave!

    Domáce šúľance na slano

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Slovenské šúľance.

    6-8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT, VARENIE 2 MINÚTY

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 1 kg zemiakov uvarených v šupke
    • 1 vajce
    • 1 lyžička soli
    • 400 g polohrubej múky

    Na podávanie:

    • 250 g hrudkovitého tvarohu
    • slanina podľa chuti
    • kôpor

    POSTUP:

    1. Zemiaky uvarené v šupke očistite a pretlačte cez lis alebo nastrúhajte na jemnom strú­hadle. Do misy k nim pridajte vajce, soľ a múku. Vypracujte jemné a hladké cesto. Ak sa ešte stále lepí, pridajte múku a zapracujte. S cestom príliš dlho nepracujte, zvykne rednúť.
    2. Cesto rozdeľte na 4 časti, z každej ušúľajte dlhší valec a rozkrájajte ho na 2 cm dlhé kúsky. Tie ušúľajte do tvaru šúľanca.
    3. Šúľance vsypte do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú, povarte ešte 1-2 minúty a vyberte do misy. V nej šúľance zmiešajte s masťou vytopenou zo slaniny alebo maslom, aby sa nelepili. Do misy pridajte rozdrobený tvaroh, posypte opečenou slaninou a nasekaným kôprom.

    Vyskúšajte aj ďalšie letné recepty z Dobrého jedla: