Tradičné ŠÚĽANCE NA SLANO: Recept na nebíčko v papuľke!
22. 7. 2023, 6:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Reklama
Tiež ste ich s babkou šúľali každé leto? Pripravte si tradičné šúľance zo zemiakového cesta na slano.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku
13 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Nezabudnuteľné RETRO ZÁKUSKY: Tieto nesmú chýbať na žiadnej svadbe ani oslave!Domáce šúľance na slano
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Slovenské šúľance.
6-8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT, VARENIE 2 MINÚTY
Potrebujete:
Na cesto:
- 1 kg zemiakov uvarených v šupke
- 1 vajce
- 1 lyžička soli
- 400 g polohrubej múky
Na podávanie:
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- slanina podľa chuti
- kôpor
POSTUP:
- Zemiaky uvarené v šupke očistite a pretlačte cez lis alebo nastrúhajte na jemnom strúhadle. Do misy k nim pridajte vajce, soľ a múku. Vypracujte jemné a hladké cesto. Ak sa ešte stále lepí, pridajte múku a zapracujte. S cestom príliš dlho nepracujte, zvykne rednúť.
- Cesto rozdeľte na 4 časti, z každej ušúľajte dlhší valec a rozkrájajte ho na 2 cm dlhé kúsky. Tie ušúľajte do tvaru šúľanca.
- Šúľance vsypte do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú, povarte ešte 1-2 minúty a vyberte do misy. V nej šúľance zmiešajte s masťou vytopenou zo slaniny alebo maslom, aby sa nelepili. Do misy pridajte rozdrobený tvaroh, posypte opečenou slaninou a nasekaným kôprom.
Vyskúšajte aj ďalšie letné recepty z Dobrého jedla: