Reklama

MRVENIČKA lepšia ako od babky: Koláčom dodá chrumkavú kôrku!

ríbezľový koláč s mandľovou mrveničkou

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Na ovocný koláč, tart, nákyp, páj, cheesecake či crumble. Všade tam jej to pristane.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Postup: Kysnutý koláč s ovocím a so sladkou mandľovou posýpkou

    Postup je naozaj jednoduchý. Len prstami zľahka zmiešajte všetky ingrediencie, nasypte na koláč a dajte piecť!  Pri múčnikoch, ktoré sa pečú dlhšie, mrveničku nasypte až na predpečený koláč a pečte  asi 15 minút do zlatista.

    Zdroj: Dobré jedlo

    Orechová mrvenička

    Dobrá mrvenička

    • Mala by obsahovať minimálne tri prísady – tuk, suchú ingredienciu a sladidlo.
    • Z tukov môžete použiť maslo, kokosový tuk alebo orechové maslo.
    • Zo suchých ingrediencií  si vyberte s hrubej, polohrubej múky alebo krupice, ovsených vločiek, orechov, maku, mandlí, kokosu i rozdrvených keksov.
    • Cukor použite kryštálový, kokosový alebo trstinový.
    • Posýpku skúste podľa typu koláča dochutiť škoricou, vanilkou, čokoládou, citrusovou kôrou alebo bylinkmai.

    Mandľová mrvenička

    • 60 g nasekaných mandlí
    • 50 g rozdrvených mandľových sušienok (Amaretti)
    • 25  g studeného masla

    Hodí sa napríklad na čučoriedkový alebo ríbezľový koláč.

    Mrvenička z mandľových lupienkov

    • 50 g mandľových lupienkov
    • 30 g kokosového tuku
    • 20 g mandľovej múky
    • 2 lyžice medu

    Posypte ním šťavnaté crumble!

    Čokoládová mrvenička

    • 55 g nasekaných lieskových orieškov
    • 30 g ovsených vločiek
    • 50 g nasekanej tmavej čokolády
    • 2 lyžice trstinového cukru
    • 50 g masla

    Hodí sa na krehký malinový koláč.

    Orechová mrvenička

    • 50 g nasekaných pekanových alebo vlašských orechov
    • 50 g detskej krupice
    • 50 g masla
    • 3-4 lyžice trstinového cukru
    • zopár vetvičiek citrónového tymianu

     Hodí sa na tvarohový koláč s drobným ovocím. Ak je mrvenička príliš maslová, pridajte ešte orechy. Nakoniec do mrveničky zapracujte lístky tymianu. Mrveničkou poriadne posypte pripravený koláč a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 30-35 minút.

    Kokosová mrvenička

    • 100 g strúhaného kokosu
    • 40 g roztopeného kokosového oleja
    • 100 g podrvených ovsených sušienok
    • 50 g kokosového cukru
    • za hrsť kokosových lupienkov

    Hodí sa na tvarohový cheesecake s ríbezľami.

    Klasická mrvenička

    • 4-5 lyžíc hrubej múky
    • 5 lyžíc kryštálového cukru
    • 100 g masla

    Hodí sa na čerešňový koláč alebo na krehké ovocné tortičky. Pridať do nej môžete aj za lyžicu mletého alebo nemletého maku.