MRVENIČKA lepšia ako od babky: Koláčom dodá chrumkavú kôrku!
13. 6. 2021, 15:33 (aktualizované: 16. 7. 2024, 2:15)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Na ovocný koláč, tart, nákyp, páj, cheesecake či crumble. Všade tam jej to pristane.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Zdroj: Instagram@recepty_zo_zivota
Galéria k článku

Postup je naozaj jednoduchý. Len prstami zľahka zmiešajte všetky ingrediencie, nasypte na koláč a dajte piecť! Pri múčnikoch, ktoré sa pečú dlhšie, mrveničku nasypte až na predpečený koláč a pečte asi 15 minút do zlatista.
Zdroj: Dobré jedlo
Orechová mrvenička
Dobrá mrvenička
- Mala by obsahovať minimálne tri prísady – tuk, suchú ingredienciu a sladidlo.
- Z tukov môžete použiť maslo, kokosový tuk alebo orechové maslo.
- Zo suchých ingrediencií si vyberte s hrubej, polohrubej múky alebo krupice, ovsených vločiek, orechov, maku, mandlí, kokosu i rozdrvených keksov.
- Cukor použite kryštálový, kokosový alebo trstinový.
- Posýpku skúste podľa typu koláča dochutiť škoricou, vanilkou, čokoládou, citrusovou kôrou alebo bylinkmai.
Mandľová mrvenička
- 60 g nasekaných mandlí
- 50 g rozdrvených mandľových sušienok (Amaretti)
- 25 g studeného masla
Hodí sa napríklad na čučoriedkový alebo ríbezľový koláč.
Mrvenička z mandľových lupienkov
- 50 g mandľových lupienkov
- 30 g kokosového tuku
- 20 g mandľovej múky
- 2 lyžice medu
Posypte ním šťavnaté crumble!
Čokoládová mrvenička
- 55 g nasekaných lieskových orieškov
- 30 g ovsených vločiek
- 50 g nasekanej tmavej čokolády
- 2 lyžice trstinového cukru
- 50 g masla
Hodí sa na krehký malinový koláč.
Orechová mrvenička
- 50 g nasekaných pekanových alebo vlašských orechov
- 50 g detskej krupice
- 50 g masla
- 3-4 lyžice trstinového cukru
- zopár vetvičiek citrónového tymianu
Hodí sa na tvarohový koláč s drobným ovocím. Ak je mrvenička príliš maslová, pridajte ešte orechy. Nakoniec do mrveničky zapracujte lístky tymianu. Mrveničkou poriadne posypte pripravený koláč a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 30-35 minút.
Kokosová mrvenička
- 100 g strúhaného kokosu
- 40 g roztopeného kokosového oleja
- 100 g podrvených ovsených sušienok
- 50 g kokosového cukru
- za hrsť kokosových lupienkov
Hodí sa na tvarohový cheesecake s ríbezľami.
Klasická mrvenička
- 4-5 lyžíc hrubej múky
- 5 lyžíc kryštálového cukru
- 100 g masla
Hodí sa na čerešňový koláč alebo na krehké ovocné tortičky. Pridať do nej môžete aj za lyžicu mletého alebo nemletého maku.