Reklama

SLIVKÁČE na víkend: Úplne obyčajné koláče s obľúbeným ovocím

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Slivky v týchto dobrotách hrajú naozaj prvé husle! A popri tom im asistuje čokoláda, orechy, karamel či chrumkavé cesto. No nádherne ladia aj s makom.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Slivkovo - maková bublanina so škoricou.

Zmrazte ich!

Podobne ako iné ovocie, aj slivky chutia najviac čerstvé. No pochutiť si na nich môžete v koláčoch aj po sezóne. Viete ich samozrejme zavariť alebo pripravte kvalitný a trvanlivý lekvár. No zásoby sliviek na koláče môžete uskladniť aj v mrazničke.

Slivky stačí umyť, osušiť, rozpoliť a odkôstkovať. Najprv ich poukladajte v jednej vrstve na plech alebo podnos a nechajte zmraziť. Potom ich v praktických porciách zabaľte do mikroténových vreciek a dajte do mrazničky. Slivkové polovičky sa tak nebudú lepiť jedna na druhú.

Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová

Čokoládovo-orechový koláč so slivkami.

Čokoládovo-orechový koláč so slivkami

8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT

 

POTREBUJETE:

  • 100 g horkej čokolády

  • 85 g masla

  • 3 vajcia (bielky a žĺtky oddelene)

  • štipka soli

  • 85 g prírodného kryštálového cukru

  • 1 balíček vanilkového cukru

  • 100 g mletých lieskových orieškov

  • 7 sliviek

  • maslo a kakao na vymazanie formy

 

POSTUP:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Tortovú formu s priemerom 20 cm vymažte maslom a vysypte kakaom.

  2.  Čokoládu s maslom roztopte vo vodnom kúpeli, odstavte z plameňa a nechajte trochu vychladnúť. Z bielkov a zo štipky soli vyšľahajte sneh a dajte nabok.

  3.  Žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom vyšľahajte do svetlej peny, vmiešajte roztopenú čokoládu s maslom, oriešky a nakoniec jemne aj sneh.

  4.  Cesto zarovnajte do pripravenej formy a poukladajte rozpolené slivky. Dajte piecť na 50-55 minút (vyskúšajte špajdľou). Nechajte vychladnúť.

 

Recept pripravila Karin Mitická

Slivková galetka

8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT + CHLADENIE CESTA, PEČENIE 35 MINÚT

 

POTREBUJETE:

Na krehké cesto:

  • 125 g studeného masla

  • 100 g práškového cukru

  • štipka soli

  • 250 g hladkej múky

  • 2 žĺtky

  • 2 lyžice studeného mlieka

 

Na náplň: 

  • 500 g sliviek

  • 1 zarovnaná lyžica kukuričného škrobu

  • 2 lyžice kryštálového cukru (prírodného)

  • 1 lyžička mletej škorice

  • bielok na potretie cesta

 

POSTUP:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si veľký plech a papier na pečenie.

  2.  Na cesto zmiešajte pokrájané maslo s cukrom a so štipkou soli, pridajte múku a žĺtky. Keď sa zmes začne podobať na hrubú strúhanku, pridajte mlieko. Z cesta vyformujte guľu, ale nemieste ho príliš, aby zostalo krehké. Odložte ho do chladničky.

  3.  Na náplň pokrájajte slivky na tenké mesiačiky. Preložte do misy a pridajte škrob, cukor a škoricu. Premiešajte.

  4. Cesto vyberte z chladničky a na papieri na pečenie vyvaľkajte do kruhu s priemerom asi 32 cm. Ak sa cesto lepí, valček na cesto pomúčte.

  5.  Na cesto dajte slivkovú náplň aj so vzniknutou šťavou, ale neukladajte ju až úplne k okrajom. Okraje zahnite a potrite bielkom. Dajte piecť asi na 35 minút, kým okraje nezhnednú.

 

Recept pripravila Krin Matická

Obrátený slivkový koláč

12 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 20 MINÚT

 

POTREBUJETE:

Na cesto:

  • 220 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 200 g masla
  • 1 žĺtok
     

Na obloženie:

  • pol hrnčeka hnedého cukru
  • 50 g masla
  • 10-15 sliviek vykôstkovaných (množstvo záleží na veľkosti sliviek
  • vanilková zmrzlina na podávanie

 

POSTUP:

  1. Pripravte cesto: Zmiešajte múku, soľ a maslo, aby sa tvorila mrvenička (pokojne použite robot s nožmi na sekanie).
  2. Do mrveničky pridajte žĺtok a vytvorte hladké cesto. Ak treba, pridajte 1-2 lyžice studenej vody.
  3. Cesto dajte medzi dva papiere na pečenie a rozvaľkajte, aby bolo asi o centimeter väčšie ako veľkosť panvice, v ktorej budete piecť. Potom dajte cesto na pol hodiny do chladničky.
  4. Do panvice (25 cm), ktorá môže ísť do rúry, nasypte cukor a nechajte ho rozpustiť na karamel. Odstavte, pridajte maslo a miešajte, aby sa spojilo s karamelom.
  5. Do karamelu veľmi opatrne poukladajte slivky rezom dole a čo najtesnejšie. Na ne rozložte vychladnuté cesto a jemne ho pritlačte – bez papiera na pečenie. Pretŕčajúce cesto ohnite do vnútra panvice. Navrchu cesta urobte dve-tri dierky, aby z koláča počas pečenia unikala para.
  6. Koláč pečte dozlata v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20 minút.
  7. Upečený koláč nechajte 10-15 minút chladiť a potom ho prikryte servírovacím tanierom. Rýchlym, ale veľmi opatrným pohybom panvicu otočte hore dnom a koláč vám vykĺzne na tanier. Podávajte ho s kopčekom dobrej vanilkovej zmrzliny.

 

 

 

 

Autor článku

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!