Reklama

Recepty na DOMÁCE OVOCNÉ SIRUPY: Zo záhrady rovno do fľaše!

Černicový sirup s citrónovou šťavou

Zdroj: shutterstock

Reklama

Hľadáte osviežujúce a chutné recepty na domáce sirupy? Prinášame vám šesť úžasných receptov, ktoré si zamilujete. Všetky sú jednoduché na prípravu a prinesú do vášho domova sladkú chuť prírody.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:12
Remaining Time 0:12
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Talianske dezerty si viete upiecť aj doma: Užite si la dolce vita!

    Vyskúšajte si pripraviť tradičný ríbezľový sirup, lahodný černicový s citrónovou šťavou, osviežujúci melónový, exotický malinovo-vanilkový, jedinečný marhuľový s fazuľkou tonka a neodolateľný čerešňovo-limetový sirup. Recepty priniesol portál Nový Čas pre ženy.

    Zdroj: shutterstock

    Černicový sirup s citrónovou šťavou

    Černicový s citrónovou šťavou

    1 fľaša (700 ml), príprava: 15 minút, varenie: 45 minút
    Potrebujete:

    • 1 kg černíc
    • 600 ml vody
    • 400 g kryštálového cukru
    • 3 PL citrónovej šťavy

    POSTUP:

    1. Očistite a opláchnite černice. Vložte ich do hrnca spolu s vodou a varte na strednom ohni približne 30 minút. Potom odstavte hrniec a roztlačte ovocie.
    2. Nechajte vychladnúť a prelejte cez gázu. Odvážte precedenú šťavu a pridajte cukor - na 100 ml šťavy použite 50 g cukru.
    3. Vložte černicovú šťavu spolu s cukrom a citrónovou šťavou do hrnca a priveďte do varu. Varte 15 minút a ihneď prelejte do fľaše vypláchnutej horúcou vodou. Uzavrite a nechajte vychladnúť.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:40
    Remaining Time 0:40
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Domáci PÚPAVOVÝ SIRUP: Ako si ho môžete vychutnať?

      Ríbezľový sirup

      Zdroj: shutterstock

      Tradičný ríbezľový sirup

      5 fliaš (4,5 l), čas prípravy: 25 minút, čas odležania: 8 hodín, čas varenia: 5 minút

      • 2 a 1/2 kg ríbezlí
      • 1 a 1/2 l vody
      • 50 g kyseliny citrónovej
      • 2 kg kryštálového cukru

      POSTUP:

      1. Pomocou vidličky odstráňte stopky z ríbezlí, vložte ich do hrnca a roztlačte vidličkou. Zalejte vodou, pridajte kyselinu citrónovú a dobre premiešajte.
      2. Hrniec prikryte čistou utierkou a nechajte cez noc odpočívať na chladnom mieste.
      3. Nasledujúci deň zmes rozmixujte tyčovým mixérom. Ak nemáte radi jadierka, preceďte cez sitko. Pridajte cukor a zmes priveďte do varu. Varte približne 5 minút, potom sirup ihneď prelejte do sterilizovaných fľašiek a dôkladne uzavrite.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Šťavnaté koláčiky: Upečte si dezerty plné sezónneho ovocia

        Osviežujúci melónový

        Zdroj: shutterstock

        Osviežujúci melónový sirup

        1 fľaša (1 l), príprava 10 minút, odležanie 8 hodín, varenie 35 minút
        Potrebujete:

        • 500 g dužiny z melóna
        • 730 g kryštálového cukru
        • 2 PL citrónovej šťavy

        POSTUP:

        1. Zbavte dužinu z melóna jadierok a nakrájajte ju na kocky. Nasypte do misy a pridajte cukor. Premiešajte a nechajte odležať v chladničke 8 hodín, prípadne celú noc.
        2. Potom prelejte do hrnca, pridajte citrónovú šťavu a rozmixujte tyčovým mixérom. Priveďte k varu a varte približne 30 minút.
        3. Hrniec odstavte z ohňa a preceďte obsah cez sitko. Vráťte zmes späť do hrnca a opäť priveďte k varu. Ihneď nalejte do pripravených sterilizovaných fliaš a uzavrite. Otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 2:08
        Remaining Time 2:08
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Testovali sme jedlo na festivale Pohoda: Čo nám chutilo najviac?

          Malinovo-vanilkový

          Zdroj: shutterstock

          Malinovo-vanilkový sirup

          1 fľaša (600 ml), príprava 15 minút, varenie 22 minút

          • 500 g malín
          • 400 g trstinového cukru
          • 1 PL vanilkového cukru
          • 150 ml vody
          • šťava z 1 citróna

          POSTUP:

          1. Očistite maliny, prepláchnite ich a rozmixujte. Pridajte trstinový cukor, vanilkový cukor, vodu a citrónovú šťavu, a zmes varte približne 22 minút.
          2. Potom ju preceďte cez sitko a ihneď nalejte do fľaše vypláchnutej horúcou vodou. Nechajte vychladnúť
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:55
          Remaining Time 0:55
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Herečka Kristína Svarinská prezradila svoje chúťky

            Marhuľový s fazuľkou tonka

            Zdroj: shutterstock

            Marhuľový sirup s fazuľkou tonka

            1 fľaša (1 l), príprava 25 minút, varenie 20 minút

            • 350 g kryštálového cukru
            • 600 ml marhuľovej šťavy
            • 5 marhúľ
            • 1 citrón
            • 1/4 fazuľky tonka

            POSTUP:

            1. Očistite maliny, prepláchnite ich a rozmixujte. Pridajte trstinový cukor, vanilkový cukor, vodu a citrónovú šťavu, a zmes varte približne 22 minút.
            2. Potom ju preceďte cez sitko a ihneď nalejte do fľaše vypláchnutej horúcou vodou. Nechajte vychladnúť.
            Video Player is loading.
            Stream Type LIVE
            Advertisement
            Current Time 0:00
            Duration 0:33
            Remaining Time 0:33
            Loaded: 0%
              • Chapters
              • descriptions off, selected
              • subtitles off, selected
              Bylinkami proti hnačke? čo funguje lepšie ako tabletka z lekárne?

              Čerešňovo-limetový

              Zdroj: shutterstock

              Čerešňovo-limetový sirup

              1 fľaša (1 l), príprava 20 minút, varenie 30 minút

              • 1 kg čerešní
              • 500 g kryštálového cukru
              • 1 limeta

              POSTUP:

              1. Dôkladne umyte čerešne pod tečúcou vodou, odstráňte stonky a vložte ich do hrnca. Posypte ich cukrom a pridajte šťavu z limetky. Dobre premiešajte a priveďte do varu. Varte približne 30 minút.
              2. Potom zmes prelejte cez sitko do ďalšieho hrnca, pričom časť dužiny môžete prepasírovať, aby kôstky zostali v sitku. Opäť priveďte do varu a ihneď nalejte do čistých fliaš. Uzavrite a nechajte vychladnúť.