Recepty na DOMÁCE OVOCNÉ SIRUPY: Zo záhrady rovno do fľaše!
3. 8. 2024, 6:02 (aktualizované: 3. 8. 2024, 12:29)

Zdroj: shutterstock
Hľadáte osviežujúce a chutné recepty na domáce sirupy? Prinášame vám šesť úžasných receptov, ktoré si zamilujete. Všetky sú jednoduché na prípravu a prinesú do vášho domova sladkú chuť prírody.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku

Vyskúšajte si pripraviť tradičný ríbezľový sirup, lahodný černicový s citrónovou šťavou, osviežujúci melónový, exotický malinovo-vanilkový, jedinečný marhuľový s fazuľkou tonka a neodolateľný čerešňovo-limetový sirup. Recepty priniesol portál Nový Čas pre ženy.
Zdroj: shutterstock
Černicový sirup s citrónovou šťavou
Černicový s citrónovou šťavou
1 fľaša (700 ml), príprava: 15 minút, varenie: 45 minút
Potrebujete:
- 1 kg černíc
- 600 ml vody
- 400 g kryštálového cukru
- 3 PL citrónovej šťavy
POSTUP:
- Očistite a opláchnite černice. Vložte ich do hrnca spolu s vodou a varte na strednom ohni približne 30 minút. Potom odstavte hrniec a roztlačte ovocie.
- Nechajte vychladnúť a prelejte cez gázu. Odvážte precedenú šťavu a pridajte cukor - na 100 ml šťavy použite 50 g cukru.
- Vložte černicovú šťavu spolu s cukrom a citrónovou šťavou do hrnca a priveďte do varu. Varte 15 minút a ihneď prelejte do fľaše vypláchnutej horúcou vodou. Uzavrite a nechajte vychladnúť.

Ríbezľový sirup
Zdroj: shutterstock
Tradičný ríbezľový sirup
5 fliaš (4,5 l), čas prípravy: 25 minút, čas odležania: 8 hodín, čas varenia: 5 minút
- 2 a 1/2 kg ríbezlí
- 1 a 1/2 l vody
- 50 g kyseliny citrónovej
- 2 kg kryštálového cukru
POSTUP:
- Pomocou vidličky odstráňte stopky z ríbezlí, vložte ich do hrnca a roztlačte vidličkou. Zalejte vodou, pridajte kyselinu citrónovú a dobre premiešajte.
- Hrniec prikryte čistou utierkou a nechajte cez noc odpočívať na chladnom mieste.
- Nasledujúci deň zmes rozmixujte tyčovým mixérom. Ak nemáte radi jadierka, preceďte cez sitko. Pridajte cukor a zmes priveďte do varu. Varte približne 5 minút, potom sirup ihneď prelejte do sterilizovaných fľašiek a dôkladne uzavrite.

Osviežujúci melónový
Zdroj: shutterstock
Osviežujúci melónový sirup
1 fľaša (1 l), príprava 10 minút, odležanie 8 hodín, varenie 35 minút
Potrebujete:
- 500 g dužiny z melóna
- 730 g kryštálového cukru
- 2 PL citrónovej šťavy
POSTUP:
- Zbavte dužinu z melóna jadierok a nakrájajte ju na kocky. Nasypte do misy a pridajte cukor. Premiešajte a nechajte odležať v chladničke 8 hodín, prípadne celú noc.
- Potom prelejte do hrnca, pridajte citrónovú šťavu a rozmixujte tyčovým mixérom. Priveďte k varu a varte približne 30 minút.
- Hrniec odstavte z ohňa a preceďte obsah cez sitko. Vráťte zmes späť do hrnca a opäť priveďte k varu. Ihneď nalejte do pripravených sterilizovaných fliaš a uzavrite. Otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.

Malinovo-vanilkový
Zdroj: shutterstock
Malinovo-vanilkový sirup
1 fľaša (600 ml), príprava 15 minút, varenie 22 minút
- 500 g malín
- 400 g trstinového cukru
- 1 PL vanilkového cukru
- 150 ml vody
- šťava z 1 citróna
POSTUP:
- Očistite maliny, prepláchnite ich a rozmixujte. Pridajte trstinový cukor, vanilkový cukor, vodu a citrónovú šťavu, a zmes varte približne 22 minút.
- Potom ju preceďte cez sitko a ihneď nalejte do fľaše vypláchnutej horúcou vodou. Nechajte vychladnúť

Marhuľový s fazuľkou tonka
Zdroj: shutterstock
Marhuľový sirup s fazuľkou tonka
1 fľaša (1 l), príprava 25 minút, varenie 20 minút
- 350 g kryštálového cukru
- 600 ml marhuľovej šťavy
- 5 marhúľ
- 1 citrón
- 1/4 fazuľky tonka
POSTUP:
- Očistite maliny, prepláchnite ich a rozmixujte. Pridajte trstinový cukor, vanilkový cukor, vodu a citrónovú šťavu, a zmes varte približne 22 minút.
- Potom ju preceďte cez sitko a ihneď nalejte do fľaše vypláchnutej horúcou vodou. Nechajte vychladnúť.

Čerešňovo-limetový
Zdroj: shutterstock
Čerešňovo-limetový sirup
1 fľaša (1 l), príprava 20 minút, varenie 30 minút
- 1 kg čerešní
- 500 g kryštálového cukru
- 1 limeta
POSTUP:
- Dôkladne umyte čerešne pod tečúcou vodou, odstráňte stonky a vložte ich do hrnca. Posypte ich cukrom a pridajte šťavu z limetky. Dobre premiešajte a priveďte do varu. Varte približne 30 minút.
- Potom zmes prelejte cez sitko do ďalšieho hrnca, pričom časť dužiny môžete prepasírovať, aby kôstky zostali v sitku. Opäť priveďte do varu a ihneď nalejte do čistých fliaš. Uzavrite a nechajte vychladnúť.